Dani mladog maslinovog ulja zovu u Vodnjan

Od 15. do 17. studenog u Vodnjanu će sve biti u znaku ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Cijelo područje raj je za turiste koji žele vidjeti kako se uzgajaju masline i kako izgledaju pravi maslinici

Autor fotografije: Shutterstock

Ako želite jelu dati pravi okus, dodajte kapljicu maslinova ulja. Još ako je ekstra djevičansko! Proizvodnja maslinova ulja u Istri je tradicija stara stoljećima, a to potvrđuju mnogobrojni zapisi koji svjedoče o visokoj kakvoći ulja od davnina. Zahvaljujući zemljišno-klimatskim uvjetima te suvremenim postupcima u uzgoju i preradi maslina, istarsko djevičansko maslinovo ulje prepoznatljivo je po visokoj kakvoći. Ulje je to koje je poznato u cijelom svijetu i jako se cijeni.


Grad Vodnjan već je dugo poznat kao područje proizvođača vrhunskih maslinovih ulja. Doprinos prepoznatljivosti već godinama daje i manifestacija Dani mladog maslinovog ulja koja se ove godine održava od 15. do 17. studenog. U tri dana, Vodnjanom prođe oko 20.000 posjetitelja koji uživaju u programima pod šatorom gdje svoje proizvode i usluge nudi oko 100 izlagača - proizvođača maslinovih ulja te drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Cijelo to područje raj je za turiste koji žele vidjeti kako se uzgajaju masline i kako izgledaju pravi maslinici.


Brist maslinovo ulje jedno je od cijenjenih svjetskih extra djevičanskih maslinovih ulja, jedinstvene arome i okusa. Brist Olive organizira večernje izlete u svoje predivne maslinike u okolici Vodnjana gdje možete naučiti o procesu proizvodnje extra djevičanskog maslinovog ulja, pritom uživajući u toplini sunca s pogledom na Brijunsko otočje. 

- Kreirali smo posebne turističke ture na kojima se gosti mogu upoznati s nasadima maslina, naučiti više o sadnji i preradi maslina te, naravno, degustirati ulja. Ture su različitog trajanja, od 60 minuta, od dva sata ili posebna tura u suton na koju ćete krenuti taman prije nego što zadnje zrake sunca okupaju njihove masline. Imamo svoju maloprodaju, vlastiti shop, a naši gosti mogu i preko aplikacije rezervirati ture - kažu nam vlasnici, ponosni na sve pozitivne kritike svojih gostiju, uz napomenu da ih se svakako može pronaći na Danima mladog maslinova ulja.

U Vodnjanu su i Belci Meloto maslinova ulja. Ulje koje proizvode braća Belci iz Vodnjana nosi ime po baki Marussi zvanoj Melota. Cijenjena ekstra djevičanska maslinova ulja plod su pravih vrijednosti i jednostavnosti obitelji Belci, a maslina je ovdje tradicionalna kultura. Poneko od 3000 stabala koje obitelj posjeduje staro je i više od 400 godina.


- Otvoreni smo cijele godine. Po dogovoru možemo napraviti i domjenak, pripremiti srdele, bakalar. Uvijek nas naši gosti mogu nazvati i sve se dogovorimo - kažu.

Divna je i Stancija St. Antonio koja ima više od 7000 stabala maslina na području koje je bilo poznato po vrhunskoj kvaliteti maslinovog ulja još u doba Rimljana. Maslinici s međunarodnim ekološkim certifikatom su na blagoj padini vječito okupanoj suncem, između 106 i 80 metara nadmorske visine te su 2,5 kilometara udaljeni od mora i imaju pogled na Nacionalni park Brijuni.

- Imamo i svoju uljaru, uvijek smo dostupni. Ljudi koji nas žele posjetiti uvijek nas mogu nazvati. Kod nas su samo vrhunski proizvodi.


                                                                                                - Vaš Gourmet365

Komentari