Čudesni zagrebački muzeji okruženi živopisnom gastronomskom ponudom

Glavne atrakcije koju Europu čine tako neodoljivom su zbirke umjetničkih djela i kulturne baštine koje se nalaze u njenim prijestolnicama. Takav je upravo i Zagreb, u kojem ne nedostaje muzeja vrijednih posjete, ali i restorana koji će vam dati uvid u živopisnu zagrebačku prošlost i sadašnjost. 

Autor fotografije: Shutterstock

Jesen je stigla i glavni grad Hrvatske postaje prava turistička meka. Za mnoge je on baš grad po mjeri. Gosti vole Zagreb, ali i on njih jer im u svako doba godine ima što pokazati. Smješten u povijesnoj jezgri grada, Trg bana Jelačića jedan je od najpoznatijih prikaza grada. Najpopularnije je okupljalište za većinu stanovnika što ga ujedno čini i središtem društvenog života.

A tek Gornji grad koji je prepun uskih uličica smještenih između dva brda, Kaptola i Gradeca. Na Gradecu se nalazi Markov trg sa zgradom Hrvatskog Sabora, Kamenita vrata, kula Lotrščak i galerija Klovićevi dvori. Zagrebačka katedrala, gotička sakralna građevina sa svojih 108 metara visine ujedno je najviša sakralna građevina u Hrvatskoj. Maksimir, Bundek, Jarun, Sljeme... Svaki dio grada ima neki dio kojeg se isplati vidjeti.No, u Zagrebu se krije mnošvo čudonovatih muzeja koje se svakako isplati posjetiti. A osim toga, u gradu se nalazi mnoštvo vrhunskih restorana. Tražite dalmatinsku kuhinju, zagorsku ili možda internacionalnu? Nema problema. Zagreb baš sve ima. I sve je jako dobro povezano.


MUZEJ ILUZIJA


Tu nemoguće postaje moguće. Tu baš sve možete preokrenuti naopako, trenirati mozak vizualnim varkama... Muzej iluzija nudi intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo u zabavnoj avanturi za sve generacije. Kroz atraktivne i zabavne varke, posjetitelji će mnogo naučiti o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te će moći bolje razumjeti zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije. Muzej se nalazi u Ilici 71.

Odmah uz najstroži centar metropole u uličici koju samo blok zgrada odvaja od Trga bana Josipa Jelačića, smjestilo se ugodno, zgodno i moderno mjesto, prema ulici logično nazvano – Pod zidom. Svi će vam posebno naglasiti da se svako jelo radi od nule, nema kupljenih umaka, sve kreće od trenutka narudžbe.

Pod Zidom. Photo: vlasništvo restorana.

- Blizu nam je Dolac i sve kupujemo domaće i sezonsko. Meni slažemo po sezoni - kažu u restoranu i napominju da rezervacije možete napraviti i on-line preko OpenTablea, najjačeg svjetskog online servisa za rezervaciju restorana.

Pod Zidom. Photo: vlasništvo restorana.MUZEJ PREKINUTIH VEZA


Prekinuli ste dugogodišnju vezu? Ma ne brinite. Za takve kao što ste vi postoji pravi muzej. Muzej prekinutih veza je muzej posvećen neuspješnim ljubavnim vezama. U njemu su izloženi osobni predmeti koje su ostavili bivši ljubavnici, a popraćeni su kratkim opisima. U početku je ovo bila putujuća zbirka doniranih predmeta, da bi se nakon nekog vremena smjestila na trajnoj lokaciji u Zagrebu. 21. svibnja 2011. godine Europski je muzejski forum na svečanoj dodjeli u Bremerhaven dodijelio Muzeju prekinutih veza prestižnu nagradu Kenneth Hudson kao najinovativniji muzej u Europi. Muzej prekinutih veza ima dvije stalne izložbe; jedna se nalazi u Zagrebu na Gornjem gradu, dok je druga smještena u Los Angelesu. Nalazi se na adresi Ćirilometodska ul. 2.

Nakon posjeta muzeju, preporučujemo šetnju do Masarykove 22 gdje se nalazi japanski restoran Takenoko. Na meniju ima doista svega. Prvi je to japanski restoran u Zagrebu koji je slavu ponajviše stekao na sjajnim jelima od sirove ribe. Sushi, sashimi, hosomaki...

Takenoko. Photo: Dalibor Urukalović/PIXSELL

- Gosti kod nas znaju da izbor jela uvijek velik. Sushi uvijek preporučujemo - kažu u restoranu, a gostima preporučuju rezervaciju.

Takenoko. Photo: Dalibor Urukalović/PIXSELL


MUZEJSKO-MEMORIJALNI CENTAR DRAŽEN PETROVIĆ


Dražen Petrović je bio idol mnogih generacija, hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena. Dražena Petrovića više nema, ali su iza njega ostali brojni rekordi, trofeji, priznanja i druge vrijedne memorabilije od kojih se veći dio nalazi u ovome muzeju. Muzejsko-memorijalni centar otvoren je 7. lipnja 2006. godine na adresi Trg Dražena Petrovića 3. Rezultat je zajedničkih napora Zaklade Dražena Petrovića, u suradnji s Vladom RH, Gradom Zagrebom i Hrvatskim sportskim muzejom. Muzej je bio ideja Draženovih roditelja, a projektirali su ga poznati arhitekti Andrija Rusan i Nikša Bilić. Muzejsko-memorijalni centar vodi Zaklada Dražen Petrović predvođena njegovom obitelji. Velikodušne donacije i potpore zasluga su Vlade RH, Grada Zagreba i brojnih sponzora.


Nakon posjeta Muzeju, u Tkalčićevoj ulici koja je 2016. je godine postala bogatija za jedan malen, ali izvrstan bistro, nalazi se Otto&Frank. Ima sjajnu ponudu raznovrsnih jela upotpunjenu s kvalitetnom vinskom listom te je ubrzo postao omiljeno odredište za gurmane željne brze, fine i jednostavne hrane.

Otto & Frank. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

- Turisti jako vole naš zagrebački doručak koji se uvijek radi u kombinaciji s jajima - kažu u Otto&Franku i napominju da uvijek paze da imaju svježu i domaću hranu. Na meniju tako imaju variva, tuna salate, punjene paprike...


MUZEJ TORTURE


TORTUREUM je muzej torture u Tkalčićevoj 13 koji posjetiteljima nudi pogled na jedinstvenu zbirku naprava za mučenje i egzekuciju od antičkih vremena do danas. S više od 70 instrumenata i sprava, na kojih je i sama pomisao tjerala ljudima strah u kosti, muzej zorno prikazuje sliku nasilja kroz povijest. Muzej nastoji osvijestiti kod posjetitelja da je naša sve ranjivija egzistencija izložena svakodnevnoj vidljivoj i nevidljivoj torturi, od nasilja u školama, vlastitim domovima ili na radnim mjestima, s konačnim ciljem kako bi tortura jednoga dana postala tek dio povijesti nekoga muzeja.


Nakon muzeja predahnuti možete u minijaturnom zagrebačkom restoranu Lari & Penati pri dnu Petrinjske ulice. Restoran služi krepke juhe od povrća, gurmanske sendviče i grickalice, ukusne namaze i maštovite pite od, primjerice, poriluka, kozjeg sira i pancete. Tu je i cijeli niz jela od ribe ili zapečena pileća krilca marinirana u medu, đumbiru i soku od naranče.

Lari & Penati. Photo: Marko Lukunić/PIXSELL

- Jako nam se puno naručuju pileća krilca, salate... Uvijek imamo svježe i domaće sve, a i ponuda se stalno mijenja. Kvalitetna nam je uvijek na prvom mjestu - kažu u restoranu.


MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI


Muzej je osnovan 1954. g. u svrhu praćenja, dokumentiranja i promicanja događaja, stilova i pojava u suvremenoj umjetnosti. Od osnutka je bio smješten u baroknoj palači u staroj gradskoj jezgri, a 2009. g. preseljen je u novu namjenski izgrađenu zgradu, izvedenu prema projektu arhitekta Igora Franića na poveznici povijesne jezgre i Novog Zagreba. Nalazi se na adresi Avenija Dubrovnik 17.

U zbirkama MSU-a danas se nalazi oko 12 000 djela suvremene umjetnosti, radova domaćih i inozemnih autora različitih stilova i izričaja, nastalih nakon 1950. godine što odražavaju poslanje Muzeja - aktivno praćenje novih umjetničkih kretanja.


Za pojesti nešto možete i u Apetit City Restaurant & Bar u Masarykovoj 18. Jelovnik počiva na aromama i okusima srednjoeuropske kuhinje s mediteranskim dodirima, koristeći najbolje što Zagrebu pruža njegov položaj.

Apetit City. Photo: Žarko Bašić/Pixsell

- Naši gosti podjednako naručuju i meso i ribu. Brancin s blitvom, brudet s grdobinom, teleća jetrica, razne salate... Imamo jako dobar izbor jela, ali i bogat izbor wokova - kažu u restoranu.


- Vaš Gourmet365


Komentari