Bajkovite gastro priče i tajanstveni dvorci Hrvatske

Kako biste proveli savršen vikend u prirodi ili bajkovito putovanje ne morate maštati o nedostižnim mjestima - dovoljno je okupiti obitelj ili prijatelje i odabrati svoju destinaciju u Hrvatskoj.

Autor fotografije: Shutterstock

Zidine unutar kojih se skrivaju prekrasne odaje služe kao glavno mjesto radnje u mnogim bajkama. Upravo su ta mjesta inspiracija za pisanje mnogih legendi. Tajanstvenošću svojih zdanja danas bude divljenje posjetioca, jednako kao što postaju temelj još brojnih neispričanih priča.


U Hrvatskoj je najveći broj dvoraca nastao u vrijeme srednjega vijeka. Osim što odišu tajanstvenošću, dvorci su ponajbolji svjedoci jedne minule povijesti. Ako ste u posjetu Hrvatskoj, šteta bi bila ne posjetiti barem jedan dvorac - osim toga, mjesta u kojima se nalaze pričaju brojne gastronomske priče.


DVORAC TRAKOŠĆAN


Nalazi se u Hrvatskom zagorju, 23 km sjeveroistočno od Krapine, a 40 km jugozapadno od Varaždina. Najbliža mjesta su Macelj i Strahinčica. Sve do 1569. godine je često mijenjao vlasnike kada prelazi u ruke hrvatske plemićke obitelji Drašković. Grof Drašković pretvorio ga je u rezidencijalni dvorac. U njemu se danas nalazi muzej (otvoren svaki dan), a okolica dvorca oblikovana je kao perivoj u kojem jezero, livade i obližnje šume čine skladnu hortikulturnu cjelinu.


U 40-ak kilometara udaljenom Varaždinu je restoran Bedem. U neposrednoj blizini varaždinskog staroga grada s pogledom na bedem, smjestio se prekrasno uklopljen lokal, kojem zbog toga tepaju – utvrda vrhunske hrane. Baš to i je. Bedem je poznat i po jelima od divljači, poput srnetine s gljivama, fileima, umacima, divljači, ali i klasičnim odrescima, kao i po smuđu sa žara s pečenim povrćem.

- Gostima bi svakako preporučili srnetinu, pačja prsa, štrukle s mesom od fazana. Imamo i biftek, a sigurni smo da će ih sve oduševiti i crni njoki. Možemo oduševiti sve ukuse, a naši gosti to znaju pa mnogi dolaze i na preporuku. Za kraj bi svima ponudili našu tortu Bedem - kažu u restoranu.


DVORAC MIHANOVIĆ


Photo: Davor Višnjić/PIXSELL

Dvorac u Tuheljskim toplicama okružen je parkom u kojem se nalazi i višestoljetna platana, a u njoj se rado skrivaju i brojne životinje. Od godine 1983. godine kada je obnovljena zdanje postaje hrvatski kulturni spomenik koji je danas poznat po održavanju brojnih svečanosti. Barokni dvorac Mihanović u osamnaestom su stoljeću izgradili grofovi Erdödy, a kasnije se našao u vlasništvu bana Josipa Brigljevića, i pjesnika Antuna Mihanovića. Autor hrvatske himne »Lijepa naša« često je boravio u ovom dvorcu i zato je po njemu dobio ime.

Photo: Davor Višnjić/PIXSELL

U sklopu dvorca je i a la carte restoran koji nudi bogatu gastronomsku ponudu tradicionalnih i nacionalnih jela. Sadržaj jelovnika je klasičan te nudi gostima jela od hladnih predjela pa sve do deserta, no posebna čar novog jelovnika je poseban koncept specijaliteta koji pruža gostima raznoliku ponudu. U ponudi su zagorska jela koja su pripremljena prema recepturama karakterističnima za Hrvatsko zagorje, ali i dvorska jela koja su pripremljena prema posebnoj recepturi iz vremena grofa Brigljevića koje su obogatili malim tajnama.

Photo: Davor Višnjić/PIXSELL

- Gostima koji prvi dođu uvijek preporučujemo neko od dvorskih jela. U ponudi je grofovski odrezak, kraljevski odrezak, viteška sablja... Ponudom nećemo razočarati - kažu u restoranu.


PRINCIPOVAC

Photo: Davor Javorović/PIXSELL

Nedaleko središta povijesnog i vinskog grada Iloka smjestio se dvorac Principovac. Izgrađen je još 1864. godine kao ljetna rezidencija kneževske obitelji Odescalchi koja je ovdje boravila u vrijeme lova i berbe grožđa. Unutar obnovljenog dvorca nalazi se restoran s bogatom gastronomskom ponudom. Za predjelo je tu rapsodija od srijemskih delicija, točnije svojevrsna pašteta u kojoj su šunka, kulen, dimljena slanina, kobasica, svježi kravlji sir, svinjska mast i čvarci. Gosti je obožavaju.

- Naši gosti vole ugođaj dvorca, a svima uz brojnu ponudu naših tradicionalnih namirnica, svima bismo preporučili da probaju biftek Principovac - kažu nam u restoranu koji radi od travnja do konca studenog.

Photo: Davor Javorović/PIXSELL

Zateknete li se baš u to vrijeme na tom području, onda možete jako dobro i kvalitetno ručati u restoranu Stari podrum. Velik je izbor mesnih jela, a imaju i ponudu za vegetarijance, dok su deserti mješavina internacionalnih favorita i lokalnih finih seljačkih jela poput tačkrla - jastučića od krumpirova tijesta punjenih pekmezom i zalivenih makom.

Stari Podrum. Photo: Davor Javorović/PIXSELL


DVORAC OZALJ


Srednjovjekovni grad Ozalj, smješten na klisuri iznad rijeke Kupe, pregrađen je u dvorac u 18. stoljeću. U grad se ulazi preko mosta koji je do 1821. bio je pomičan. Ulaznu kulu dao je podignuti 1599. godine Juraj IV. Zrinski. U dvorcu se danas nalazi Zavičajni muzej koji je osnovan 1971. godine. Muzej raspolaže vrijednim izlošcima iz vremena Zrinskih i Frankopana, osobito vezanima za njihovu kulturnu djelatnost, koja je poznata pod nazivom „Ozaljski kulturni krug“.

Ako ste u posjeti Ozlju, i ljubitelj ste dobre janjetine, svakako preporučujemo da posjetite restoran Žganjer. Osobitost restorana čini tradicija dovoza živih janjaca s otoka Paga i Krka te njihovoj pripremi na ražnju sa suhim bukovim drvima neposredno prije posluživanja.

- Kod nas svi znaju da će pojesti domaće pa nam tako i turisti dolaze na preporuku. Uz janjetinu svakako preporučujemo pečeni krumpir, malo povrća i salatu - kažu u Žganjeru.

Žganjer. Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Ako ste ljubitelj divljači, 15 kilometara od Ozlja nalazi se restoran Lovački rog. Specijaliteti od divljači se kreću od jelena preko veprova i srna koji dolaze u svim divnim oblicima, od naravnih odrezaka, pljeskavica, medaljona, pa sve do lovačkih umaka ili od gljiva.

Lovački Rog. Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL


DVORAC ORŠIĆ


Dvorac Oršić nalazi se u Gornjoj Stubici, a u njemu se nalazi Muzej seljačkih buna - u neposrednoj blizini je spomenik Matiji Gupcu. Dvorac je podignuo grof Krsto Oršić 1756. godine. Muzej Seljačkih buna nudi posjetiteljima građu vezanu za seljačke bune, život plemića i seljaka te predmete iz kulturne, povijesne i umjetničke baštine Hrvatskog zagorja. Postav muzeja svrstan je u nekoliko zbirki: kulturno-povijesna, likovna, etnografska, arheološka, zbirka zagorskog suvenira, zbirka razglednica i fotografija, zbirka oružja i opreme, zbirka Viktorije Oršić, a u muzeju su pohranjeni i arheološki nalazi sa staroga grada Konjščine. Otvoren je svaki dan od 9 do 17 sati.

A nakon posjeta dvorcu, možete posjetiti i 40-ak kilometara udaljen Vuglec breg. Originalno uređenje u autohtonom “zagorskom” stilu, otvoreni kamin i terasa sa slamnatim krovom daju osjećaj topline i poseban domaći ugođaj. Zaboravljeni, stari recepti "bakinih jela" ponovno su zaživjeli u njihovoj kuhinji i na stolovima restorana.

Vuglec breg. Photo: Marko Prpić/PIXSELL

- Orijentirani smo na naša domaća jela pa svakako našim gostima preporučujemo da probaju jela iz krušne peći - janjetina, teletina, purica... Sada je i sezona bučnica pa svakako gostima preporučujemo da ih probaju, kao i štrukle - kažu u Vuglec bregu.


VELIKI TABOR


Veliki Tabor jedna je od najbolje sačuvanih renesansnih utvrda kontinentalnog dijela Hrvatske. U unutrašnjosti utvrde uređeno je nekoliko galerija, kao i stalni postav koji sadrži arheološke, etnografske, kulturno-povijesne, likovne i paleontološko-geološke zbirke. Za ovu utvrdu veže se nekoliko legendi, a ona najpoznatija svakako je ona o Veroniki Desinićkoj i njezinoj zabranjenoj ljubavi s mladim grofom Fridrichom Celjskim. Između Veronike i Fridrika buknula je uzajamna ljubav koja nije bila po volji njegovu ocu Hermanu. Fridrik je bio tada oženjen i naredio je da mu ubiju ženu, nakon čega je pobjegao s Veronikom.

Svega dva-tri kilometra od dvorca je Klet Grešna Gorica. Ljudi se ondje dođu najesti domaće hrane i onda "chillati" u prirodi, na rubu šume, uz ptičji pjev i beskrajan mir. Popularno predjelo je domaća zaseka (mast, slanina i začini u obliku kuglice sladoleda), sjajan seljački namaz. Na plati dolazi još i slanina, svinjsko/goveđa salama, buđola, feferoni i tri vrste svježeg sira: sa sjemenkama buče, paprikom i dimljeni. A tek kad probate jela na žlicu, juhu od vrganja ili možda puricu... Savršenstvo!

Klet Grešna Gorica. Photo: Borna Filić/PIXSELL

- Predjela su naša domaća koja radimo u obitelji. Imamo za svakog ponešto, ali svakako preporučujemo puricu s mlincima, teletinu... Imamo i štrukle na sve moguće načine - kažu u restoranu.

Klet Grešna Gorica. Photo: Borna Filić/PIXSELL


DVORAC MAILATH - PRANDAU

Dvorac je izgrađen u lovačkom stilu na prostoru općine Donjeg Miholjca i jedan je od posljednjih izgrađenih dvoraca s početka 20. st. Obiluje brojnim kulama, visokim krovištima, ukrasnim dimnjacima te prostranim terasama. Smatra se jednim od najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj. Trenutačno je u dvorcu smještena državna uprava i gradski uredi, a posjetitelji ga mogu razgledati od 7 do 15 sati uz prethodnu najavu portiru - za grupne posjete potrebno je kontaktirati turistički ured.

Čak i sama arhitektura vanjskoga dijela i više je nego dovoljna da vas očara. Najznačajniji i najveći donjomiholjački park svakako je Veliki park koji se nalazi u sklopu kompleksa dvoraca.


A kad ste u Donjem Miholjcu možete produžiti i do 50-ak kilometara udaljenog Osijeka. Ondje ćete Kod Ruže uživati u jelima od riječnih riba- paprikašima i perkeltima, a bit ćete oduševljeni i ražnjem od više vrsta mesa, čobancem, roštiljem te divljači. Restoran Kod Ruže smješten je u starom dijelu Osijeka – Tvrđi, a nudi autohtona jela s područja Slavonije i Baranje.

- Gostima uvijek preporučimo da probaju nešto autohtono. Teletina ili divljač uvijek su dobar izbor. I svakako neka nam se najave da ih sve čeka pripremljeno - kažu u restoranu.


DVORAC STARA SUŠICA


Dvorac Stara Sušica pravi je dragulj. Smješten je u Gorskom Kotaru u mjestu Stara Sušica udaljenom 5 km od Ravne Gore. Nalazi se na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj stoljetnoj šumi, raznolike flore i faune. U vlasništvu je grada Rijeke, a njime upravlja Dom mladih.

Dvorac pruža usluge dječjeg odmarališta te u njemu borave djeca i mladež iz čitave Hrvatske na različitim programima škole u prirodi, kampovima, zimovanjima i ljetovanjima. Ovo idilično mjesto prava je oaza mira, ali i čarolije pa se ondje za mališane organizira i škola magije. Njegovo zdanje izvana je impresivno i da ga pogledate samo iznutra.

Photo: Nel Pavletić/PIXSELL

A u 30-ak kilometara udaljenim Fužinama čeka vas raj za nepce u restoranu Bitoraj. Gusta juha od miješanih gljiva ili ona od hrena sa sirom koji škripi pod zubima također su vrijedne kušanja. Šumska smočnica goranske kuhinje, osim srne, medvjeda i vepra, nudi obilje sočnih bobica od kojih se u kuhinji Bitoraja pripremaju neodoljivi umaci za tamno meso. Tako je, primjerice, marinirani odrezak veprovine u umaku od brusnica jedan od omiljenih specijaliteta zaljubljenika u slatko-slane kombinacije.

- Ako nas gosti pitaju preporučimo im pohane žabe, zatim pečenu teletinu i obavezno juhu od hrena ili gljiva. U ponudi uvijek imamo i gulaš od medvjeda, jelena ili vepra - kažu u Bitoraju.


DVORAC PEJAČEVIĆ


Dvorac Pejačević se nalazi u središtu Našica. Dvorac je bio je dom generacija ove plemićke obitelji, koja je u gradu prisutna od 1734. godine, kada je barun (kasnije grof) Josip Pejačević kupio našički posjed, pa sve do Drugoga svjetskog rata, kada su Pejačevići napustili Našice i Hrvatsku.

Uz veliki dvorac podignut je i perivoj romantičarskih obilježja kao i jezero. Dvorac je danas otvoren za javnost te se u njemu nalazi muzej, spomen sobe, etnografske zbirke te mnoge druge znamenitosti ovoga kraja.


A ako nakon posjeta dvorcu poželite isprobati i delicije Slavonije i Baranje, tada možete otići do 50-ak kilometara udaljen Osijek koji oduševljava mirnoćom i širinom, a to najviše dolazi do izražaja kad se približite obali njegove rijeke Drave.

Na jelovniku restorana Lumiere ima i ribljih jela i tjestenine, ali i klasičnih mesnih specijaliteta, tako da jednostavno nema jela koje ovdje ne možete probati. Iako se nalazimo na granici Slavonije i Baranje te Lumiere daje jači naglasak na meso, izbor ribljih jela ovdje je sasvim solidan.

Lumiere. Photo: Marko Mrkonjić/ PIXSELL

- Gostima uvijek dajemo prijedlog da probaju file crne svinje s domaćim dimljenim kroketima. Crna svinja se najviše traži - kažu u restoranu.


LUŽNICA


Dvorac Lužnica barokni je dvorac smješten u Lužnici, prigradskom naselju Zaprešića. Izgrađen je u drugoj polovici 18. stoljeća i primjer je višekrilnog otvorenog dvorca kakve nalazimo i u Hrvatskom Zagorju. Danas ima status spomenika prve kategorije.

Nakon razgledavanja dvorca možete produžiti i do Zagreba, u restoran Stari Fijaker koji je smješten u Mesničkoj ulici, a u ponudi ima uglavnom zagorsku i zagrebačku kuhinju. Restoran je to koji ime duguje kočiji za gospodu koja dolazi na gablec (kultni pojam zagrebačke gastronomije). Gablec je najbliži pojmu bruncha, iako se oduži i do poslijepodneva. Juha sa sezonskim povrćem tipično je ličko jelo koje krijepi i vraća snagu. Zimi joj slast pruža kupus, a ljeti brokula, blitva, cvjetača i pokoji krumpir. Na popisu autohtonih jela je i paprikaš od srne.

Stari Fijaker. Photo: Sanjin Strukić/ PIXSELL

- Turisti najviše traže čobanac, pašticadu, buncek, kiselo zelje, punjene paprike, a domaći gosti više meso tipa teletina. Uvijek je potrebno rezervirati stol jer smo prepuni - kažu u Starom Fijakeru.


- Vaš Gourmet365

Komentari