10 jela koja kad ste u Dalmaciji trebate probati

Jednostavni i lako dostupni sastojci majstorski se kombiniraju u zdrava, zasitna i izrazito ukusna jela.

Autor fotografije: Shutterstock

Nema do dalmatinske kuhinje. Od prave mediteranske spize dugo se i zdravo živi. Tako će svaki pravi Dalmatinac nahvaliti svoju kužinu. Šalu na stranu, kuhinja Dalmacije je uistinu zdrava. A svaka prava domaćica u kuhinji uvijek ima barem jednu bocu maslinova ulja. Jer riba i salata se nikad ne jedu bez kapljice maslinova ulja. No, osim ribe, Dalmatinci jako dobro pripremaju i meso. Uostalom, tu je i pršut bez kojeg teško može proći bilo koja fešta na moru. Jela dalmatinske kuhinje nepogrešiv su spoj prošlosti i suvremenog doba. Jednostavni i lako dostupni sastojci majstorski se kombiniraju u zdrava, zasitna i izrazito ukusna jela.

Apollo. Dino Stanin/PIXSELL

Restoran Apollo na otoku Ugljanu raj je za goste. U ponudi imaju sve prave dalmatinske specijalitete, ali i velik izbor mesa. Gosti tako zahtijevaju, a njima uvijek treba udovoljiti.

Prednost uvijek imaju dalmatinska jela kao što je riba, školjke, crni rižoto. Čak i gosti koji inače to ne jedu, probat će specijalitete domaće kuhinje – kažu.


Kapetanova kuća. Grgo Jelavić/PIXSELL


A ako pak zaželite probati kamenice, restoran Kapetanova kuća zadovoljit će i najzahtjevnije nepce. Pred vas se stavljaju svježe kamenice, mušule, kunjke, vongole, lupari, bijela i plava riba, jastozi, riblje salate, domaći kruh…

Skoro svi restorani u Dalmaciji u ponudi imaju jela koja su tradicija mora i koja se svakako isplati probati. U našoj top 10 ljestvici izdvajamo jela koja svaki gost mora kušati ako posjeti Dalmaciju.


1. Crni rižot

Ime je dobio po sipinoj tinti koja rižoto boja u prodornu crnu boju. Intenzivnog je okusa i predstavlja pravu deliciju kojom ćete oduševiti ljubitelje ribljih specijaliteta. U Dalmaciji se često priprema za Badnjak kada je post i kada se prema kršćanskoj tradiciji kuhaju jednostavni recepti s ribom i morskim plodovima.

2. Buzara

„Na buzaru“ se mogu pripremati razni plodovi mora – škampi, kozice, dagnje i drugi. Odlikuje se jednostavnošću pripreme pomoću koje se čuva punoća okusa. Osnovna ideja je da se na domaćem maslinovom ulju poprže češnjak i plodovi mora, sve se zalije dobrim bijelim vinom, lagano začini te kratko pirja.

Osnovna ideja je da se na domaćem maslinovom ulju poprže češnjak i plodovi mora, sve se zalije dobrim bijelim vinom, lagano začini te kratko pirja.


3. Šporki makaruni

"Šporki'', u prijevodu prljavi makaruni, datiraju još iz vremena kad su duždevi šetali Dubrovnikom. Naziv "šporki makaruli" došao je zbog načina posluživanja ovog jela. kad bi se pojeo umak s komadima mesa, posljednje goste zapala bi samo tjestenina "makaruli" preliveni umakom ili "šporkani".


4. Pršut

Zasigurno jedan od zaštitnih znakova Hrvatske, naročito Dalmacije, svinjsko je meso koje se suši na dalmatinskoj buri. To je najpoznatiji dalmatinski suhomesnati proizvod koji se rado jede u svakodnevnim, ali i u svečanim prilikama kao nezaobilazno predjelo. Ako tražite autentičan doživljaj, upravo kroz etno i gastro ponudu, možete na najbolji način upoznati običaje i bogatu tradiciju stanovništva određenog kraja.


5. Kamenice

Morski plodovi zastupljeni su u mediteranskoj kuhinji, ali rijetko koji su toliko priznati kao malostonske kamenice i dagnje. Poslužene odmah nakon vađenja iz mora i začinjene tek limunovim sokom, omiljene su jednako među lokalnim stanovništvom i turistima. Kamenice su jedna od najmističnijih i najpoznatijih svjetskih delicija. Juha od kamenica je kraljica među juhama, osvježavajuća i kreposna, a rade se još i kamenice pečene na žaru, zapečene sa sirom, rižot i tjestenina s kamenicama...


U čemu je tajna stonske kamenice, za koju tvrde da je najbolja na svijetu i koja je, evidentno, prije stotinu godina na stolovima europskih metropola slovila kao vrhunska delikatesa i praznik za nepca? Najbitniji je, stručnjaci kažu, njezin uzgoj, čisto more i mnogo slatke vode, a i zbog specifičnih morskih strujanja, u Malostonskom zaljevu njima je idealno.

6. SoparnikPrvo je hrvatsko jelo koje uživa status kulturne baštine. Recept iz Dalmatinske zagore koji se nije promijenio još od vladavine Turaka vrijedi probati... Danas nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla tako da se originalnim soparnikom smatra samo onaj spravljen po zadanoj recepturi i s namirnicama koje su proizvedene na području Poljica. Iako je nekada bio sirotinjsko jelo, danas slovi za pravu gastronomsku poslasticu.

7. Paški sir

Svojom nenadmašnom kvalitetom pomeo je svu svjetsku konkurenciju. Paški sir je gastronomska delicija otoka Paga koja se proizvodi isključivo od mlijeka paške ovce. Postoji u dvije varijante kao mladi paški sir koji dozrijeva kraće i blaže je arome te svjetlije boje i kao stari paški sir koji je pikantniji, tvrđi i tamniji.

Za specifičnu i prepoznatljivu slanost i aromu ovog sira zaslužni su jedinstveni uvjeti na otoku Pagu.


8. Pašticada

Iako je obalna regija poznata po ribljim jelima, Dalmatinci vrsno spremaju i meso. Pašticadi često tepaju da je kraljica svih jela. Marinirana govedina puni se mrkvom i slaninom, polije vinom i onda kuha barem četvrtinu dana. Ovaj kultni dalmatinski specijalitet koji se priprema i po tri dana rezerviran je za posebne prigode.


Pašticada je daleko najpoznatije i najtradicionalnije jelo koje asocira na Dalmaciju. Interesantno je da ne samo da svaki grad ima svoju inačicu, odnosno način pripreme, već se recepti razlikuju od domaćinstva do domaćinstva. 

9.
Riba na gradele

U svim konobama na dalmatinskoj obali neizostavan dio ponude je svježe ulovljena riba. I svi će preporučiti jer najukusnija riba je ona koja je spremljena na gradele ili roštilj. Naravno, uz maslinovo ulje, peršin i češnjak. 

10. Peka

Peka je zapravo tradicionalna metoda spravljanja jela, najčešće hobotnice i janjetine, ispod metalne kupole koja se prekriva žarom. Uz nju se uvijek stavlja krumpir koji pripremljen ispod peke ima poseban okus.


Komentari