Tamo gdje Krka more ljubi, rižoto se kuha 10 sati

Gosti koji dođu u Skradin ne bi smjeli propustiti delicije iz starih vremena. Glasoviti skradinski rižot jedna je od dalmatinskih gastro-ikona od telećeg mesa

Autor fotografije: Shutterstock

Krenete li iz Šibenika prema Nacionalnom parku Krka, velika bi šteta bila ne posjetiti 20-ak kilometara udaljen Skradin. Mjesto je to gdje Krka more ljubi, a koje se diči ukusnom hranom i ljubaznim domaćinima, malo koga ostavlja ravnodušnim.

Skradin ima dušu malog mjesta, diči se titulom jednog od najstarijih u Hrvatskoj, a okružen je i smješten na samom prirodnom bogatstvu. Svatko tko dođe u Skradin nahranit će dušu ljepotom prirode. Sigurno će se pobliže upoznati i s labudovima, koji su ondje poput domaćina. Osobit zemljopisni položaj Skradina osjeti se i u snažnim aromama s bogatih trpeza. Poljubac rijeke i mora  ispisuje stranice jedne uistinu posebne gastronomije. Posebne su i jegulje iz Prukljanskog jezera, koje zovu bižot. A svi će pohvaliti čokalice,  sitne ribice koje žive između gornjeg sloja slatke vode rijeke Krke i donjeg sloja slane morske vode koje se prže u brašnu, ali i koprtlje, štapiće pršuta i pancete koji se umotaju u janjeće iznutrice i kuhaju s komadima suhog mesa.

Popularna su i jela ispod peke, hladni skradinski brudet od jegulje s palentom od kukuruznog brašna.  Ipak, gosti koji dođu u Skradin, svakako ne bi smjeli propustiti delicije iz starih vremena koje se obožavaju. Glasoviti skradinski rižot kojeg je u emisiji "No reservations" proslavio Anthony Bourdain, jedna je od dalmatinskih gastro-ikona od telećeg mesa. Jelo se priprema 8 do 10 sati, a tradicionalno ga spravljaju muškarci u Skradinu.  Pravi skradinski rižoto može se pojesti u restoranu Cantinetta vlasnika Tome Računice koji gostima preporučuje da je rižot uvijek potrebno naručiti dan ranije.

- Posebnost našeg rižota je u dugom spremanju, ali i on se nakon kuhanja mora odmah poslužiti. Zato je pravi skradinski rižoto uvijek potrebno naručiti dan ranije u restoranu. Samo tako turisti mogu znati da su dobili izvorno jelo. Ako je skradinski rižoto na meniju "à la carte", mogu biti sigurni da to nije pravi rižoto - kaže Tome Računica.

Ante Petrović, vlasnik skradinskog restorana Zlatne školjke, u svojoj ponudi također ima skradinski rižoto, ali i bogat riblji i mesni menu.

Od velikog izbor slastica, gostima se svakako isplati isprobati skradinsku tortu - poslasticu od badema, oraha i meda koju su skradinske mladenke još u 14. stoljeću same pekle uoči prve bračne noći kako bi impresionirale svojeg odabranika.  Izvrsna je, intenzivnog i jakog okusa, a u nju ne ide brašno! Samo orasi, bademi i jaja. Ako se još doda i cimet, med, korica limuna i naranče, rakija od ruže, prošek i rum, postaje prava delicija. Uslast!

Komentari