Slatki mirisi krafni i kroštula iz bakine kuhinje

Upitate li one nešto starije i iskusnije, reći će vam kako je malo životnih užitaka nalik na prvi zalogaj svježe domaće krafne. Oni s obale istu bi stvar mogli reći za kroštule. Dva deserta, dvije delicije na ispravan se način spremaju s puno ljubavi da bi nas zatim podsjetile na najljepše i najukusnije uspomene iz nekih prošlih vremena.

Autor fotografije: Thinkstock

Kažu kako hrana na najljepši način dočarava one drage, već proživljene trenutke. Tek jedan zalogaj domaće bakine krafne može vas odvesti u najljepše uspomene iz djetinjstva, one vezane za vesele maškare ili pak neke malo intimnije, iz mirisne stare kuhinje. Jedan hrskavi zalogaj domaće kroštule i tamo ste. Riječ je o pravim specijalitetima tradicionalne kuhinje koji nas svaki put iznova zadive. 

Meka, prozračna  krafna u zimsko je doba najbolji vjesnik dobrog raspoloženja. Punjene domaćom marmeladom ili čokoladom, priprema krafni zahtjeva posebnu pažnju. Kako bi njihova tekstura bila što sličnija originalima naših starih, potrebno je dugo dizanje tijesta na toplom mjestu, a zatim pažljivo prženje u ulju kako bi se obruč, važan detalj kod izgleda krafni, pojavio na pravom mjestu. Krafne se ne prže u prevrućem, ali ni prehladnom ulju. Potrebno je postići optimalnu temperaturu ulja od oko 180 stupnjeva kako izvana ne bi prerano potamnile, a iznutra ostale sirove, odnosno, kako ne bi upile previše masnoće od mlakog ulja. 

Postoji mnogo recepata za izradu ovih čuvenih uštipaka, a svima njima zajedničko je jedno – pažljiva priprema i dobra doza strpljenja.

Meke, bogate i lagane krafne idealan su desert kojeg je teško nadmašiti. Još topli, tek izvađeni iz ulja, ovi su meki jastučići sjajan dodatak svakom stolu. Posebice u siječnju i veljači kada na vrata zvone šarene maškare, a slatki mirisi pečenja pokladnica mame ih na samo još jedan zalogaj.

Dalmatinske kroštule poznati su specijalitet s obale. Specifične po svom zaokrenutom obliku nalik na čvorić, ova slastica može stajati uz bok brojnim vrhunskim desertima. Neka vas ne zavara jednostavna priprema jer uživanje u kroštulama poseban je doživljaj koji se ne zaboravlja.

Za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka kao što su jaja, brašno i maslac. Dalmatinci će u kroštule dodati kakav domaći voćni liker ili rakiju dok Istrijani biraju bijelo vino. Kroštule se prže u ulju, a zatim posipaju šećerom u prahu. Najčešće se pripremaju u posebna, blagdanska vremena, ali i za vrijeme maskenbala kada se na najveseliji način sladimo tim posebno prhkim i hrskavim zalogajima. U njima se uživa toplima ili hladnima, a bit će izvrsne i ako ih pripremite unaprijed jer u zatvorenoj kutiji mogu stajati i do tjedan dana.

Krafne i kroštule ujutro se vole s toplim napicima dok im u večernjim satima sjajno odgovaraju fina pjenušava vina. Idealna prigoda za sjedinjenje izvanrednih okusa bio je 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu koji se održao 11. veljače 2017. godine u zagrebačkom hotelu Dubrovnik. U organizaciji RadoStnih priredbi, posjetitelji salona imali su priliku isprobati brojna pjenušava vina vrhunske kvalitete, kako naša tako i susjedna slovenska. Izvrsna prilika za neki posve drugačiji doživljaj, a poslije odmah na najfinije slastice – krafne i kroštule.

Komentari