Girice su nekad bile večera siromašnih, a danas su tražena delicija

Preporučit će ih svaki poznavatelj ribarskoga jelovnika. Male su ribice svima najslađe kad se pripremaju čim se izvade iz mora, a najčešće će frigaju.

Autor fotografije: Shutterstock

Bilo bi šteta biti u Hrvatskoj, a ne probati slasne i ukusne male ribice. Girica! Stoljećima je bila hraniteljica primorskog i otočkog pučanstva, ribara i težaka. Njena je zimska uloga bila protuteža ljetnoj ulozi sardele. Večere su bile lagane, mršave tek s malo divljeg zelja i kojom pečenom ribicom! Nekad je bila večera siromašnih, danas tražena, ali slabo poznata delicija privilegiranih poznavatelja ribarskoga jelovnika.


Srdelice i girice, koje su poznate i kao gavuni, su vrlo ukusne ribice i odličan izvor visokovrijednih bjelančevina i omega 3 masnih kiselina, a dosta su jeftine u odnosu na bijelu ribu pa su dostupne svima. Najslađe su kad se pripreme čim se izvade iz mora, a najčešće se prže u ulju. Niskokalorične su, 100 g sadrži oko 70 kcal, a 200 g vam je i više nego dovoljno po osobi ako se serviraju uz salatu kao prilog. Jedu se s kostima, zbog čega imaju dodatni nutricionistički adut - posebno visok udio kalcija. Boravite li u Dalmaciji, girice možete pronaći i na štandovima gdje se prodaju kao zdravi fast food, dostupan i cjenovno prihvatljiv obrok od sitne plave ribe. Za razliku od većine fast food hrane koja se nudi na domaćem turističkom tržištu, to je kvalitetan i zdrav objed koji povezuje lokalnu kulinarsku tradiciju sa suvremenom turističkom ponudom.I brojne konobe i restorani u Hrvatskoj, girice imaju u svojoj ponudi. U samom centru Zagreba poznati je riblji restoran Ribice i tri točkice. I domaći i strani gosti, kažu nam, rado naručuju girice. Brzo se spreme i ukusne su.


Autor fotografije: Sandra Šimunović/PIXSELL


"Ovisno koliko je tko gladan, uglavnom se naručuju kao predjelo, no neki ih naručuju i kao glavno jelo" - govore u restoranu. Odvede li vas put prema Nacionalnom parku Krka, svakako svratite u obližnji Skradin. Girice tamo zovu čokalice, a to su gavuni iz Prokljanskog jezera.

"Turisti jako vole domaću hranu, posebno našu ribu. Jako se puno naručuju čokalice i jako im se sviđaju" - kažu nam u skradinskom restoranu Zlatne školjke.


Autor fotografije: Duško Jaramaz/PIXSELL


Zato, ako boravite u Hrvatskoj svakako probajte ove ukusne ljepotice...Komentari