Dašak tropa s juga Hrvatske - kivi

Iako je kivi klasično tropsko voće, svoje plodno tlo za uzgoj pronašao je i u Hrvatskoj. Najveća uzgajališta kivija su u neretvanskoj dolini, iako kivi dobro uspijeva u cijeloj primorskoj Hrvatskoj.

Autor fotografije: Thinkstock

Kivi je zimska namirnica koja nas svojim izgledom i slatko-kiselkastim osvježavajućim okusom vraća toplim ljetnim mjesecima više od bilo koje druge zimske namirnice. Osim što se vrlo rijetko termički obrađuje, jednostavan je za pripremu i konzumaciju te jelima daje upečatljiv i primamljiv izgled. 

Kivi je poželjan zdravi dodatak uz jogurt, žitarice i orašaste plodove poput oraha ili badema. Odlično se uklapa i u voćne salate ili hladne salate. Može se pripremati kao voćni pire za sladolede, sorbete, frape ili smoothie. Kivi je svojom atraktivnom zelenom bojom pravo osvježenje na tanjuru te je vrlo praktično voće za sve gurmane koji se vole iskazati jedinstvenim posluživanjem ili ukrašavanjem.

U slanim jelima kivi se dobro slaže s bijelim mesom, ribom i školjkama jer upravo zbog te slatko-citrusne note može okusno razigrati i najjednostavnija jela. Također se često koristi za pikantne šalša umake uz roštilj ili mesne plate.

Iako se kivi u restoranima većinom koristi u sklopu različitih slastica ili pripreme doručaka, na jelovnicima se može primijetiti sve veća kreativnost u uklapanju kivija i u slana jela, a posebice je odlična namirnica za osmišljavanje zanimljivih salata.

U jednom od najpoznatijih zagorskih restorana Villi Magdaleni koji je dobio prestižno priznanje uglednog gastronomskog vodiča Gault Millau i prepoznatljiv je po fine dining kuhinji u sklopu koje predstavlja lokalna hrvatska jela s fokusom na namirnicama koje se uzgajaju na našem području, sezonu kivija glavni kuhar Mislav Božić uvijek koristi za pripremu osvježavajućih doručaka. Teško se može odoljeti i njegovoj zelenoj salati!

“U sklopu našeg bife doručka gostima često pripremamo zdravi doručak u kojemu za pripremu koristimo jogurt, chia sjemenke, kivi, žlicu meda i svježi sok od naranče. Chia sjemenke se prvo stave u hladnu vodu kako bi se namočile te je dobro da tako stoje oko sat vremena. Zatim se doda jogurt, kivi se nareže na kolutiće te se stavi žlica meda i ocijedi se svježi sok od naranče.”

Zelena salata kulinarski je spoj zanimljivih namirnica te vrlo izbalansiranih okusa. Preporučujemo da je probate u sklopu predjela, no svakako je i odličan izbor za fini ručak.

“U našu zelenu salatu stavljamo listove baby špinata, rikole, zatim avokado i kivi koji se narežu na kriške. Uz ovaj izbor povrća i voća dobro se slaže bijelo meso, a mi ovu salatu pripremamo s piletinom koju radimo na žaru ili je prvo napravimo sous vide te stavimo na žar. Za preljev koristimo wasabi majonezu i po vrhu pospemo zapržene bučine sjemenke i kapare.”

U restoranu hotela Osijek, Zimska Luka Osijek smještenom tik uz obalu Drave, glavni kuhar Tomica Đukić zajedno sa svojim timom koristi kivi u svakodnevnoj kuhinji.

“Kivi najviše koristimo u voćnim salatama i voćnim platama, ali kivi je vrlo zahvalno voće i za ukrašavanje. Stavljamo ga u kolače i deserte, poput ledenog vjetra. Pripremamo također salatu od kivija, avokada i piletine koja je uvijek vrlo brzo gotova. U salatu idu avokado, mango, kivi, rikola, endivija, piletina na julienne sa žara koji je obavezno na ugljen i nekoliko kapi maslinovog ulja. Kivi zbog svoje kiseline salati daje svježinu, ali i atraktivnost.”

Na obalama Neretve u obiteljskom restoranu Đuđa i Mate najčešće se spremaju jela s namirnicama iz lokalnih OPG-ova, a uzgajališta kivija proslavila su neretvanski kraj. Obitelj Taslak najčešće koristi kivi u pripremi jednog od najpopularnijih kolača, ledenog vjetra, a recept nam je otkrio vlasnik restorana Jure Taslak.

“Prvo napravimo snijeg od bjelanjaka, šećera i jabučnog octa za biskvit. Biskvit pečemo oko sat vremena na 150 °C. Kad je pečen, razreže se u nekoliko kora. Kremu kuhamo u mlijeku sa žumanjcima, šećerom, brašnom i vanili šećerom. Kad se krema zgusne, stavimo je hladiti te naknadno dodamo margarin i izmiksamo. Posebno izradimo šlag ili slatko vrhnje. Kolač slažemo tako da prvo stavljamo koru, kivi izrezan na kolutiće, kremu i šlag. Kako bi dulje zadržao svježinu, kivi moramo poprskati limunom prije nego što ga stavimo u kolač. Kolač poslužujemo s malo čokolade sa strane i šlagom.”


Gourmet365 pratite i na Facebooku.

Komentari