Buzara – veličanstveno autohtono jelo s okusom mora

Vrhunski jadranski specijalitet jedan je od omiljenih jela stranim i domaćim gostima. Kad jedete buzaru, nema ništa slađe nego umakati kruh u ukusni toć...

Autor fotografije: Shutterstock

To je praznik za nepce. Rapsodija okusa i mirisa koja će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta. Tako će svaki ljubitelj morske hrane opisati buzaru. Vrhunski jadranski specijalitet, istovremeno je i vrlo jednostavan za pripremu pa je ujedno jedno od omiljenih jela stranim i domaćim gostima.


Za objašnjenje riječi buzara trebamo se vratiti u prošlost. Na mletačkim se galijama riječju buzara (tal. busara, buzzara) nazivao kotlić u kojem se pripremala hrana za posadu. Kotlić je nestao, kao i Mleci, no Dalmacija je preuzela riječ i dodijelila je jednom od najfinijih jela njihovom veličanstvu - buzari. No, kao i za škampima, prste ćete polizati i nakon školjaka pripremljenih na buzaru.

Temeljna podjela buzare je na crvenu i bijelu. Razlika je u sadržaju rajčice odnosno, pirea od rajčica koji joj daje crvenu boju. Sastojci koji su nezaobilazni za svaku dobru buzaru su: maslinovo ulje, luk, češnjak, pasata ili pire od rajčice, vino i peršin. Mnogi dodaju i krušne mrvice.


Ako je Hrvatska vaša destinacija u kojoj boravite, svakako preporučujemo da iskušate ovu našu deliciju. U poznatom splitskom restoranu NoStress morski se plodovi poštuju i uvijek će vas iznenaditi svježim idejama s morskim plodovima i ribom. A svakako preporučujemo da isprobate njihove škampe na buzaru.

- Gosti ih jako vole i baš uživaju u njima. Kao i mi domaći – kažu u restoranu.

NoStress. Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Zateknete li se ovoga ljeta na Makarskoj rivijeri, svakako svratite do restorana Gusari u Tučepima. Udaljen je svega deset metara od nevjerojatno čiste i uredne plaže sa sitnim kamenjem, u sjeni borova. Buzara je njihov specijalitet. Miješana, svježa i mirisna, s gustim šugom i netom ulovljenim škampima te brbavicama i dagnjama. Uz to će vam poslužiti domaći kruh s maslinama. Rapsodija okusa.

- Radimo buzaru i na crveno i na bijelo. Uvijek se trudimo da sve bude svježe i ukusno. I da gosti mogu probati naša domaća jela. Bakalar ili gregada od krila raže, sve su to jela koja gosti vole – kažu nam u restoranu.

Atrium. Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Idete li prema Nacionalnom parku Krka svakako svratite do restorana Atrium. Poznati su po vrhunskoj hrani, ali i po trudu jer uvijek pred gosta stavljaju svježe i domaće namirnice.

- Ako su naši gosti sigurni da žele buzaru, uvijek preporučimo da nas dan prije nazovu kako bismo mi do njihovog objeda mogli nabaviti friško ulovljene školjke. Uvijek gostima dajemo izbor žele buzaru na bijelo ili na crveno. Važno nam je gost sretan i zadovoljan – kažu u Atriumu.

I još nešto jako važno. Kad se jede buzara, nema ništa slađe nego umakati kruh u ukusni toć.


Komentari