Salenjaci - slavonska inačica slasnih kroasana

Nalik kroasanima, samo s dobrom dozom onih posebnih domaćih okusa za koje je zaslužno svježe svinjsko salo, salenjaci instantno postaju ultimativna zimska poslastica.

Autor fotografije: Shutterstock

Kao što im i samo ime govori, posebnost salenjaka krije se u jednom posve neuobičajenom sastojku - svinjskom salu. Upravo zato, ovi se prhki, a lisnati slatki zalogaji najčešće pripremaju u vrijeme kolinja, a na stol donose divne mirise aromatičnog domaćeg tijesta i najslađeg punjenja.

Priprema salenjaka nalik je pripremi kroasana. Tijesto se mijesi, premazuje salom, preklapa, odmara i diže. Postupak zahtjeva dobru dozu volje i truda, no kada se tijesto u pečenju razlista u tisuću slasnih slojeva, svaka se uložena minuta itekako isplati.

Salenjaci se najčešće pune netom pripremljenim domaćim džemom od šljiva, no nije neobično niti punjenje od gusto ukuhanog pekmeza od marelice. Na kraju se jednostavno posipaju šećerom u prahu i poslužuju topli, dok nadjev još curi iz hrskavog tijesta. Nakon toga, salenjake u zatvorenoj posudi možete držati i do nekoliko dana, a da ne izgube na svojoj prhkosti i sjajnim okusima. Upravo zato, idealno ih je pripremati u većim količinama.


Fotografija:Shutterstock

Iako nešto teži od klasičnih kiflica i slatkih dizanih kolača, kada su u pitanju salenjaci, uvaženo je mišljenje da se kalorije naprosto prestaju brojiti. Važno je tek uživati u punim, bogatim okusima nevjerojatno sočnog lisnatog tijesta u kombinaciji s istim takvim punjenjem.

Slavonske kroasane potražili smo na najpoznatijim mjestima te delicijama bogate regije. U Ivici i Marici, seoskom gospodarstvu smještenom u mjestu Karanac sada već tradicionalno salenjake pripremaju u obliku srca, a otkrili su nam i tajnu najfinijeg punjenja.

"U ponudi imamo nekoliko slatkih zimskih kolača, među njima i tradicionalne salenjake u obliku srca. Punimo ih džemom od šljiva koji radimo sami, onako gusto ukuhanog. Osim s džemom, salenjake ponekad punimo i nadjevom od oraha, poput onog za orahnjaču."

U iločkom hotelu Dunav otišli su pak korak dalje, pa salenjake, osim klasičnim punjenjem od šljiva, nadijevaju i jednim sasvim posebnim sezonskim dodatkom.

"Slavonske salenjake radimo već tradicionalno u obliku srca, najprije izrežemo pravokutnik, a zatim ih pritisnemo da se krajevi spoje i kod pečenja lijepo razlistaju. Punimo ih domaćim džemom od šljiva, onako tvrđe ukuhanim. Osim šljiva, punimo ih i džemom od dunja."


Fotografija:Shutterstock

Baranjska kuća, mjesto najfinijih tradicionalnih zalogaja, uz brojne druge delicije, po narudžbi priprema i omiljenu slatku poslasticu.

"Salenjake radimo na starinski način, tijesto se mora lijepo listati, a punimo ih domaćom marmeladom od šljiva. Radimo ih u obliku srca da izgledaju ljepše i to je to. Inače salenjake radimo po narudžbi, pa se tako prije dolaska svakako potrebno najaviti", rekli su nam u obiteljskom restoranu Baranjska kuća.

Lisnati, a prhki, fini i čak nekoliko dana nakon pečenja, punjeni domaćim džemovima, slasni i masni, salenjaci su savršena zimska poslastica. Nađete li se u Slavoniji, znate gdje ih možete potražiti.

Komentari