Za kraj godine uživajte u sretnoj namirnici - odojku

U Hrvatskoj za Staru godinu jede se svinjsko meso. Za razliku od purice, svinja ruje po tlu njuškom i gura naprijed... A baš to nam svima treba u novoj godini

Autor fotografije: Shutterstock

Kažu kako sve ružno treba ostaviti iza sebe i sretno krenuti u novu godinu. To pravilo ne vrijedi samo kao životna filozofija, nego vrijedi i u gastronomiji. Neka jela jedemo u određene periode godine pa tako je i u Hrvatskoj, a posebno je istaknuto u vrijeme blagdana. Gotovo svaka zemlja ima barem jedan specijalitet koji se jede za Novu godinu ili u njenim prvim danima. Iako neki narodi kao sretnu hranu koja donosi zdravlje, uspjeh i sreću jedu perad, običaji u Hrvatskoj nalažu da je ona dio božićne trpeze. Razlog tome je što perad nogama baca zemlju iza sebe, a to simbolizira da sve što nam je loše dogodilo ostavimo u staroj godini. U Hrvatskoj za Staru godinu sretna namirnica je svinjsko meso. Za razliku od purice, svinja ruje po tlu njuškom i gura naprijed, a i masnoća kojom je bogata simbolizira blagostanje.

Photo: Shutterstock

A upravo svinjetina pravi je specijalitet u brojnim restoranima diljem Hrvatske. Zato, ako birate Hrvatsku kao blagdansku destinaciju, svakako isprobajte pečeni odojak ili neko od jela.

Posjetite li Plitvice, svakako zastanite u restoranu Zlatna potkova u Gospiću. Zlatna potkova radi cijele godine i svakodnevno oko podneva možete svratiti na vrući pečeni odojak s ražnja.

- Po tome smo nadaleko poznati. Naši gosti uz odojka naručuju pečene pole i kupus. Imamo velik izbor naših domaćih proizvoda – kažu nam u restoranu.

Poželite li probati specijalitete od crne svinje, svakako se zaputite u Čepin. U tom mjestu udaljenom desetak kilometara od Osijeka, nalazi se restoran Crna svinja, nazvan po poznatoj hrvatskoj autohtonoj pasmini crnoj slavonskoj svinji. Na jelovniku su uglavnom tradicionalna mesna jela, posebno ona od crne svinje.

- Teško mi je izdvojiti neke specijalitete jer ih imamo jako puno. Za koji god dio mesa se gost odluči, mi imamo specijalitet – kažu nam u restoranu uz preporuku gostima da se obavezno naruče ako dolaze za vikend.

Photo: Shutterstock

Ako je pak vaše odredište Dalmacija, tada svakako svratite u Konobu Vinko u šibenskom kraju, točnije u Konjevratima, a u blizini je i Nacionalni park Krka. Poznata je kao mjesto gdje se sjajno jede. Tu dolaze domaći, turisti, ma svi koji požele kvalitetno pojesti. Pečeno meso mlade svinjetine ovdje je dostupno u svako doba dana. Po vrhunskom mesu su poznati u cijelom tom kraju, a uvijek ćete na tanjuru dobiti hrskavu kožicu. Svinjetina se nudi isključivo s ražnja, dok se ispod peke nude teletina i janjetina. Svi koji odu iz Konobe Vinko su složni da je meso za "prste polizati".

Komentari