Slastice rađene po stoljetinim receptima uvijek iznova oduševe

Hrvatska nudi savršene tradicionalne torte koje zavole svi koji je posjete. Većina ih nosi ime po mjestima u kojima su i nastale

Autor fotografije: Shutterstock

Osim prirodnih ljepota idealnih za odmor iz snova, vrhunskih jela na različitom kulinarskom podneblju, Hrvatska nudi savršene tradicionalne slastice koje zavole svi koji je posjete. Mnoge hrvatske torte nose imena po mjestima u kojima su nastale i koje su osmislili vrijedni ljudi prije nekoliko stoljeća. Tradicija se definitivno približava novim generacijama.

Ako posjetite otok Brač, ovo su neke od lokacija koje morate posjetiti: Zlatni rat, Vidova gora, pustinja Blaca, duboke uvale, maslinici, vinogradi, sve su to slike koje brojni posjetitelji nose kući. Naravno, ako ste u prilici, svakako probajte i bračku tortu, u Dubrovniku dubrovačku, a na otoku Rabu rapsku. U Istri će vas oduševiti istarska, a u Makarskoj makarska torta, na Hvaru hvarska. A tek imotska sa svojim nadjevom od badema i nekoliko kapi maraskina. No, ne trebate u Imotski da je probate jer u hrvatskoj metropoli nalazi se Konoba Didov san, čiji su gosti oduševljeni slasticom.


- Naši je gosti obožavaju, a mi se trudimo njegovati tradicionalne recepte - kažu u konobi Didov san. Nepce će oduševiti i slatki kolač koji su u 14. stoljeću skradinske mladenke pekle uoči prve bračne noći kako bi impresionirale svojeg odabranika. Recept za skradinsku tortu, ukusni desert u Skradinu čuva tek nekoliko domaćica, iako se popis njegovih sastojaka kroz povijest nije znatno mijenjao. Tortu možete probati u skoro svakom restoranu u Skradinu i okolici, a jedan od njih je i Skala, koji također njeguje povijest mjesta i podneblja. Ako je vaš izbor Zadar svakako iskušajte zadarsku tortu s narančom u Bistro Gourmet Kalelarga.


- Torta je dio naše standardne ponude i gosti je obožavaju. Jednostavna je i puna okusa, a glavni sastojci su joj naranča, čokolada, jaja - kažu u restoranu.


No, navede li vas put prema Splitu, splitsku tortu ne smijete propustiti, jer sve što je "Cvit mediterana" satkano je u u toj torti! Orasi, suhe smokve, grožđice… Ako želite napraviti tortu punu okusa i s ukusnom kremom od vanilije, ovo je torta za vas! Tada svakako svratite u restoran Augubio Congo, a ako ste u Tučepima, splitsku tortu pronaći ćete u restoranu Gusari. Idete li put Stona, svakako zastanite u restoran Kapetanova kuća gdje će vam poslužiti vrhunsku stonsku tortu koja u svojim sastojcima ima čak i tjesteninu.


Komentari