Poznati talijanski chef Emanuele Scarello održao predavanje u Splitu

Koja je tajna uspjeha klasičnog obiteljskog restorana koji je danas ponosni nositelj dvije Michelinove zvijezdice, moglo se saznati na 29. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika koji se održao od 27. do 29. studenog, u hotelu Le Meridien Lav u Splitu u organizaciji Hrvatske obrtničke komore.

Autor fotografije: Pixsell, Duško Marušić

Na kongresu je, uz mnogobrojna predavanja djelatnika iz ugostiteljstva i turizma, najposebniji gost svakako bio poznati talijanski kuhar Emanuele Scarello. Iza njega je uspješna dugogodišnja kulinarska karijera, vlasnik je nagrađivanog restorana, a za kvalitetu u radu njegovom obiteljskom restoranu u Udinama 'Agli Amici dal 1887' dodijeljene su dvije Michelinove zvijezdice.

Poznati talijanski kuhar bio je i predsjednik talijanskog ogranka 'Jeunes Restaurateurs d 'Europe' od 2009. do 2011. godine, rođen je 1970. godine u Udinama. Moglo bi se reći da je, Emanuele Scarello rođen u kuhinji, gdje je proveo svoje djetinjstvo u igri, radeći knedle i tjesteninu, dok su mama, baka i teta užurbano vodile obiteljski restoran 'Agli Amici dal 1887' osnovan 1887. godine.

S vremenom se njegova znatiželja o okusima, aromama i mirisima pretvorila u pravu strast. Po završetku školovanja u Scuola alberghiera IRFoP u Arta Termama, vraća se u Udine i počinje raditi u obiteljskom restoranu 'Agli Amici dal 1887'. Dodatno se usavršavao u domeni slastičarstva na Ecole du Grand chocolat Valrhona. Bogato kulinarsko iskustvo stjecao je na brojnim putovanjima, no uvijek se vraćao tradicionalnoj kuhinji iz koje je potekao.

Delicije restorana 'Agli Amici dal 1887' počivaju na najkvalitetnijim, lokalnim namirnicama iz regije Friuli Venezia Giulia, koje chef Scarello interpretira s velikim razumijevanjem i prirodnošću. Njegova filozofija u kuhinji su "suvremena i uravnotežena" jela te njegova jela iznenađuju harmonijom okusa  te zanimljivim spojem namirnica.

Može se reći da je restoran 'Agli Amici dal 1887' drugi dom obitelji Scarello, u koji obitelj od samih početaka ulaže svu svoju energiju, vrijeme i  ljubav. Svaka nova generacija dodaje mu na vrijednosti svježim i inovativnim idejama, ali uvijek s puno strasti prema gastronomiji. Prvom Michelinovom zvjezdicom restoran je nagrađen 2000. godine, a  drugu osvaja 2013. godine.

Komentari