Maslina stara 1600 godina zove u posjet

Osam hrvatskih nacionalnih parkova svojim ljepotom oduševe sve koji ih posjete, a tu je i gastronomija koja se ima čime pohvaliti.

Autor fotografije: Shutterstock

Neće samo gastronomija goste Hrvatske ostaviti bez daha. Netaknuta priroda hrvatskih nacionalnih parkova te raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, uvijek zovu na ponovni posjet. U Hrvatskoj danas ima 8 nacionalnih parkova: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak i Sjeverni Velebit čija netaknuta priroda zauzima gotovo 8 % površine Hrvatske. Pa krenimo redom kroz najveća bogatstva Hrvatske.NP BRIJUNI

Odvajanjem od istarskog kopna, nastali su Brijunski otoci. Nacionalni park Brijuni sa svojih 14 otoka često se naziva rajom na zemlji. Tu se nalazi Safari park, mjesto koje nastanjuje neobičan spoj autohtone istarske i egzotične južnoameričke, afričke i azijske faune. A vidjet ćete i maslinu koja je stara više od 1600 godina. Drvo je vrijedno našeg strahopoštovanja. Do sada su otisci stopala dinosaura otkriveni na četiri lokaliteta Velikog Brijuna te na otocima Vangi, Galiji i Vrsaru. Brijuni su raj na zemlji u kojem uživaju i stariji i djeca. Do njih se dolazi brodom iz Fažane.


Želite li baš upoznati Istru? Učinite to u blizini Fažane, u Valbandonu u konobi Alla Beccaccia. Juhice i variva od graha s različitim dodacima i svojom gustom strukturom, posluženi s kiselim kupusom, hrskavim kukuruzom i mekim vlaknastim komadićima mesa najjača su karta ovoga mjesta. Talijanski su fokusirani, koriste sve što raste unaokolo, drže se starih provjerenih recepata, a prate i novosti i trendove. Gastroljupci kažu da su ondje pojeli najboljeg vepra ikada u kombinaciji s, na roštilju, pečenom palentom.

Alla Becaccia. Photo: Duško Marušić/PixsellNP KORNATI

A nakon Brijuna, idemo južnije, prema Kornatima. Kameni labirint osamdeset i devet otoka, otočića i hridi u moru – to su divni Kornati, najrazvedenija otočna skupina u Sredozemlju. Pogled na kornatske otoke iz zraka, s mora ili s otočnih vidikovaca jednako je dojmljiv. Suhozidi na kornatskim otocima nijemo i postojano svjedoče o mukotrpnosti ljudskog rada na škrtoj zemlji.


A osim ljepotieparka, oduševit će vas i tanjur najfinijih morskih delicija. Konoba Opat Kornati u ponudi ima razne marinade, kamenice, sva čuda mora i okolice. Crna tjestenina s ikrom morskog ježinca i cherry rajčicama jedan je od favorita iz ponude.

Konoba Opat Kornati. Photo: Miranda Trklja

Idete li na Kornate iz Murtera, svakako svratite u restoran Boba na Murteru. Tradicionalna kornatska kuhinja sinonim je za dobar zalogaj u kojem ćete istinski uživati. Ne kompliciraju u "Bobi" s izvedbom. Jer ako je lignja prava, najbolja je najjednostavnije pripremljena, na žaru. Istog se pravila drže s tunom, a bijelu ribu pripremaju i na lešo te je peku u krušnoj peći...

Restoran Boba. Photo: Duško Jaramaz/Pixsell


NP KRKA

U Šibensko-kninskoj županiji još je jedan nacionalni park pod imenom Krka, a poznatom po velikom broju jezera i slapova. Sedam veličanstvenih su: Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk. Park je dobio ime po rijeci Krki. Udaljen je svega nekoliko kilometara sjeveroistočno od Šibenika. Obuhvaća područje uz rijeku Krku koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina, teče kroz kanjon dug 75 km, protječe kroz Prokljansko jezero te utječe u Šibenski zaljev.


A želite li probati pravu dalmatinsku hranu, nedaleko od ulaza u park smješten je restoran Atrium. Kulinarski umjetnici vode računa o svakom detalju, počevši od kvalitete i svježine namirnica, njihove kvalitetne pripreme te dekoracije i serviranja gostima. Neka od jela koja se ne mogu svugdje kušati svakako su jegulja, ali i girice uz koje savršeno pristaje blitva pripremljena na dalmatinski način.

Restoran Atrium. Photo: Duško Jaramaz/Pixsell

A želite li osjetiti srce Zagore, u blizini je konoba Vinko. Po pečenom mesu mlade svinjetine poznata je od Drniša do Skradina i Knina. Svinjetina se nudi isključivo s ražnja, dok se ispod peke nude teletina i janjetina, koju možete dobiti i na ražnju. Raj za nepce.

Konoba Vinko. Photo: Hrvoje Jelavić/Pixsell


NP MLJET

A na krajnjem jugu, smjestio se divni NP Mljet. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja te su važan geomorfološki i oceanografski fenomen. Cijela površina parka iznimno je bogata životom, a o važnosti njegove zaštite svjedoče i brojne endemske i ugrožene vrste. Posjet Nacionalnom parku Mljet moguć je brodskom linijom iz Dubrovnika i s Pelješca, te brojnim izletničkim brodovima. Na cijelom tom području neće vas iznevjeriti niti gastronomija. Osim jastoga, stonskih kamenica, ribe i čuvenih šporkih makarula, koji se uvijek služe na Festi sv. Vlaha, dubrovačka gastronomija osobito je izdašna u izboru originalnih slastica među kojima se izdvaja rozata.


Zažalite li se dobre ribe, izvrsna je u restoranu Fish Restaurant Proto, kako i priliči restoranu nekoliko metara udaljenom od Straduna. Proto nije samo riblji restoran, već nudi pačja prsa, goveđi entrecôte, odnosno rib-eye odrezak, goveđu pisanicu, janjeće kotlete...


Fish Restaurant Proto. Photo: Grgo Jelavić/Pixsell

Vrhunske delicije kušat ćete visoko iznad krovova legendarnoga Grada, s pogledom na brojne epizode serijala "Igra prijestolja" i još tisuće divnih uspomena i priča jer se na vrhu obnovljene zgrade, danas hotela Stari grad, nalazi restoran Above 5.

Above 5. Photo: Grgo Jelavić/Pixsell


NP PAKLENICA

Ime je dobio prema smoli crnog bora, tzv. pakline, čija su svojstva korištena u narodnoj medicini. Nacionalni park Paklenica zauzeo je dio primorske padine južnog Velebita, neposredno iznad naselja Marasovići. Raširen je na dvije županije - Zadarsku i Ličko-senjsku. Ako hodate po glavnim turističkim stazama vodite računa da vam trebaju dobre cipele za hodanje. Izbjegavajte japanke i sandale jer nisu prikladne. Ako je moguće, započnite uspon rano, tako ćete izbjeći spuštanje po najvećim vrućinama.


Ako nakon Paklenice idete prema Zadru, možete se okrijepiti u brojim restoranima, među kojima je Kornat. U Kornatu, kako mu i samo ime kaže, služe puno ribljih te pokoji mesni specijalitet, ali svakako preporučujemo bogat izbor školjkaša, kao i slastica.

Restoran Kornat. Photo: Dino Stanin/Pixsell

U blizini strogog centra poluotoka u Varoši, u ulici Stomorica je i Pjat. U njemu je naglasak stavljen na marendu, odnosno ručak, gdje se za minimalan iznos dobije juha, glavno jelo, desert i salata. Ima tu svega, od jela svježih plodova mora (lignje, kozice, trlje, tune) do mesnih specijaliteta u vidu sarme, teleće jetrice, pašticade.

Bistro Pjat. Photo: Dino Stanin/Pixsell


NP PLITVICE

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Hrvatske nalazi na području Ličko-senjske i Karlovačke županije. Smješten je u Gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku. To je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je još 8. travnja 1949. godine proglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modrozelenom vodom. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima.


Nedaleko od ulaza u park je restoran Lička kuća. Restoran nudi specijalitete ličkog kraja, recepte po kojima su se nekad spravljala jela s namirnicama koje je i danas moguće pronaći u selima u okolici. Neki od specijaliteta su: pršut, kobasice, janjetina s ražnja, lička janjeća juha, krumpirove police, sve vrste mesa s krumpirom ispod peke, pastrve, kiselo mlijeko, ličke uštipke, štrudle (savijače) od sira ili jabuka kao desert...

Lička kuća. Photo: Danijel Berković/Pixsell


NP RISNJAK

Iz šumskog prostranstva Gorskog kotara izdižu se dva planinska ogoljela masiva – Risnjak i Snježnik. Udaljeni jedan od drugoga samo tri kilometra, kamenim licem o lice gledaju se kao blizanci.


Nacionalni park Risnjak u Primorsko-goranskoj županiji prepun je dubokih ponikva, krških obronaka i zapanjujućih šuma. Ne preskočite niti posjet izvoru rijeke Kupe s čarobnom dolinom leptira, a u šetnji možda načas ugledate i njegovog najpoznatijeg stanovnika - risa. Risnjak je šumsko kraljevstvo i upravo su mu guste šumske zajednice osigurale „kartu“ za ulazak u društvo nacionalnih parkova. Za posjetitelje, Risnjak je dostupno područje jer se do svih atrakcija dolazi se jednostavno i bez posebnih priprema ili opreme. Tako se do izvora Kupe, krškog fenomena, stiže pješačkim stazama iz sela Razloge, Hrvatsko ili Kupari. Do Schlosserova doma na Risnjaku vodi nekoliko planinarskih staza. Moguć je i sportski ribolov, dakako, uz dozvolu. Sve što se ulovi, vraća se u rijeku.

Ako ste na putu iz Zagreba do Risnjaka možete se okrijepiti u Karlovcu u restoranu Bistro Kastel. Nalazi se u srednjovjekovnom dvorcu Dubovac, jednom od najočuvanijih primjera feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Punija crna vina lijepo prate specijalitet kuće, svinjska rebrica pečena osam sati koja se poslužuju s krumpirom, salatom i nježnim umakom. Svakim zalogajem otkriva se priča o vještini kuhara.

Bistro Kastel. Photo: Kristina Štedul Fabac/Pixsell


NP SJEVERNI VELEBIT

Velebit je kralježnica koja spaja sjever i jug Hrvatske. Teško prohodne šume, kraške doline, jame i ponikve, lokve i škrape, veliki blokovi stijena, sve je to Sjeverni Velebit. Čarobna planina od 1999. ima status nacionalnog parka. U njegovom očuvanom ekosustavu obitava medvjed, vuk, ris i suri orao.

Gotovo svaka staza vodi do planinskih vrhova, a planinarske staze i putovi pogodni su za trekking i hiking, dok su makadamske i dijelom asfaltirane staze idealne za biciklističke ture. Nacionalni park Sjeverni Velebit, najmlađi u Hrvatskoj, samo je jedan u nizu velebitskih bisera.

Konoba Tvrđava Nehaj. Photo: Goran Kovačić/Pixsell

Idete li iz Rijeke prema Sjevernom Velebitu, svakako zastanite u Senju gdje se nalazi konoba Tvrđava Nehaj. Ovdje imate osnovnu ponudu klasičnih jela koje možete pojesti širom Hrvatske s nešto pojačanom ponudom ribe iz obližnjeg Jadranskog mora. Želite li kulturu, arheologiju, povratak u prošlo stoljeće i kvalitetan obrok za nevelike novce, red je da posjetite Senj i njegov ponos – Nehaj.

Konoba Tvrđava Nehaj. Photo: Goran Kovačić/PixsellKomentari