Naslovna

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoVažnost uređenja enterijera poslovnih prostora

Iako se koristi u svrhe obavljanja poslova i sastanaka, čak i poslovni prostor zahteva uređenje i obraćanja pažnje na detalje. Bilo da je u pitanju odabir boja ili raspred nameštaja, ponekad i najsitniji detalj ume da utiče na raspoloženje i produktivnost zaposlenih. Kako se sve više pažnje posvećuje prostoru koji nas okružuje, mnoge kompanije su počele da uređuju svoje prostorije po ugledu na neke od najboljih svetskih korporacija. Upravo je ovo razlog zašto treba da razmislite koje sve promene možete da napravite u svom poslovnom okruženju.

Uticaj boja

Poznato je da boje koje nas okružuju utiču na naše raspoloženje i produktivnost. Kada su u pitanju poslovne prostorije, posebno je bitno obratiti pažnju na odabir palete boja. Potrebno je izbegavati jarke i napadne boje koje mogu da ometaju zaposlene i utiču na njihovu koncentraciju. Ukoliko se odlučite za nežnije nijanse i pastelne boje, primetićete smirujući efekat koji one imaju. Ukoliko želite da ispratite trendove ili da uključite svoju omiljenu boju u dizajn, uradite to sa sitnim detaljima koji će se isticati. Obratite pažnju i na količinu prirodne svetlosti jer je bitno da prostorije budu svetle i prozračne kako bi bile prijatne svima koji u njima borave.

Funkcionalno za sve

Nezavisno od funkcije koju obavljaju, prostorije za rad treba da budu funkcionalne kako bi se posao neometano obavljao. Izbegavajte da prostorije pretrpavate nameštajem ukoliko on nema posebnu funkciju jer to može da stvori gužvu u prostoriji i smeta zaposlenima pri neometanom kretanju kroz prostor. Pored toga, oslušnite potrebe zaposlenih kad je u pitanju organizacija radnog prostora. Ukoliko vaši zaposleni rade u timovima, organizujte prostor tako da oni koji blisko sarađuju budu blizu jedni drugima kako bi mogli da sarađuju.

Opremljenost

Radna etika se najbolje postiže u prostoru koji je stimulativan i opremljen za obavljanje svih vidova posla te je neophodno da je prostor uvek opremljen svom potrebnom opremom. Svi koji su uključeni u vršenje nekih dužnosti će svoj posao obavljati brže, bolje i efikasnije ukoliko poseduju sve što im je potrebno. Opremite kancelariju stvarima kao što je odgovarajući kancelarijski pribor i pobrinite se da uvek imate sve na zalihama. Bitno je da u toku obavljanja posla ne ostanete bez potrebnog materijala jer to može da utiče na produktivnost i obavljanje posla.

https://www.rawpixel.com/image/56107/modern-marketing-office

Od ulaza sve kreće

Bilo ko da uđe u vašu firmu će proceniti ozbiljnost ka poslu i radu već na osnovu ulaska u vaše poslovne prostorije. Neka svaka prostorija bude ogledalo vaše kompanije i već na samom ulasku obratite pažnju na detalje. Ovaj prostor treba da pokaže kako funkcioniše vaša firma te neka sve bude u skladu sa potrebama – od prostora za čekanje do prijemnog pulta. Obratite pažnju na količinu dnevne svetlosti, ubacite neke biljke da oplemenite prostor i pobrinite se da su vaši zaposleni udobno smešteni i da imaju dovoljno prostora za rad.

Detalji su bitni

Ukoliko imate dodatni prostor, iskoristite ga za kantinu za zaposlene ili barem za mesto za pauze gde će svi moći da predahnu od posla. U zavisnosti od budžeta kojim raspolažete i veličine prostorije, sve od male čajne kuhinje sa interesantnim nameštajem do prostorije u kojoj ćete napraviti pravi mali raj za predah zaposlenih će pokazati da brinete o njima. Neka ovo bude prostor gde će svi zaposleni imati pravo glasa kako biste stvorili prostor u kom će se svi osećati prijatno i opušteno. Jedan od načina da to postignete jeste da sve uključite u dizajniranje – od kreiranja prostora do odabira boja i detalja.

Poslovni prostor ne treba da bude bezličan. Sasvim suprotno, treba da bude lice vaše komanije i pokaže šta može da očekuje neko ko dolazi prvi put ili neko ko je zaposlen i treba da provodi radno vreme u tim prostorijama. Pobrinite se da stvorite enterijer u kom će se svi osećati prijatno i ubrzo ćete videti kako će se to odraziti na produktivnost.

Povezani članci

Related

Show Buttons
Hide Buttons