Naslovna

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoGreške prilikom kupovine stana u izgradnji – kako ih izbeći

Kupovina nekretnine predstavlja značajan trenutak i jednu vrstu životne prekretnice. To je momenat kada se osamostaljujemo, širimo porodicu i otpočinjemo sasvim novu etapu u našem životu. Veliki broj mladih parova i pojedinaca se, zboNemanjag mnogobrojnih benefita, u poslednje vreme odlučuje za kupovinu stana u izgradnji. Najzaslužnijij faktor za popularnost ove vrste nekretnine jeste primamljiva cena i mogućnost uticaja na raspored prostorija i grubljeg uređenja, poput odabira parketa ili kupatilskih pločica.

Kao i prilikom svake druge kupovine, postoje učestale greške koje vam mogu otežati ceo proces i na kraju, dovesti do neželjenog ishoda. Budući da je reč o važnoj životnoj investiciji, obratite pažnju na predstojeće stavke i olakšajte sebi put do savršene nekretnine.

Nedostatak informacija o investitoru

Verovatno ste primetili da je tržište nekretnina preplavljeno najrazličitijim ponudama, a građevinski projekti se svakodnevno nižu. Sa tim u vezi, prisutno je i mnoštvo novih investitora koji su tek na početku svoje građevinske karijere i nemaju iza sebe dovoljan broj projekata kojim bi se pohvalili. Investitor je neko ko je odgovoran za realizaciju izgradnje celokupne stambene jedinice i morate se uveriti da je reč o pouzdanom licu. Pokušajte da se na različite načine informišete o investitoru koji je zadužen za vašu potencijalnu nekretninu, posetite bazu podataka Agencije za privredne registre i proverite kada je osnovana firma i da li je kojim slučajem njihov račun u blokadi. Raspitajte se kod ostalih vlasnika koji su ostvarili saradnju sa investitorom i saslušajte njihova iskustva.

Neistražena ponuda

Zbog svoje specifične prirode, proces odabira odgovarajuće nekretnine zahteva strpljenje i upornost. Nećete biti u prilici da nebrojeno puta kupujete stan, stoga se morate maksimalno fokusirati na aktuelnu ponudu i istražiti svaku stavku koju novogradnja podrazumeva. Detaljnom analizom ćete steći realniju sliku o trenutnim cenama i biti u mogućnosti da napravite uži izbor. Kako istraživanje traje duže, lakše ćete doći do izazovne ponude i cene koja će odgovarati vašem budžetu, a preostali novac ćete moći da opredelite za opremanje nameštajem.

https://www.pexels.com/photo/brick-workers-at-construction-site-11429199/

Uverite se u sigurnost oglašivača

U periodu kada se internet koristi kao osnovno sredstvo informisanja, prisutan je sve veći broj sajtova za oglašavanje i prodaju nekretnina. Velika potražnja na tržištu nekretnina ostavlja prostor za pojavu sumnjivih i nedovoljno transparentnih oglasa. Kako biste izbegli rizičnu kupovinu i sve propratne neprijatnosti, razgledajte ponude samo na proverenim mestima. Potpuni oglasi treba da sadrže fotografije i skice projekta, sve neophodne informacije o njemu, a sajt na kome obavljate pretragu trebalo bi da ima sve potrebne filtere i podatke o oglašivaču.

Ne isključujte pomoć stručnih lica

Kupovina nekretnine je kompleksna procedura i  sadrži ogroman broj različitih stavki i elemenata na koje morate obratiti pažnju. Kako biste držali sve konce u rukama i izbegli evenutualna negativna iskustva, najbolje bi bilo da angažujete stručna lica iz proverenih agencija za nekretnine ili kontaktirate advokata koji se bavi postupcima prometa nepokretnosti. Stručnjaci će vam ukazati na potencijalno prisutne nepravilnosti i nadzirati svaki korak u procesu kupovine.  Pomoći će vam prilikom analize kupoprodajnog ugovora i obezbediti da svi vaši interesi budu zaštićeni, i doprineti da se osećate sigurno u celom procesu. 

Ne zaboravite na nadgledanje radova

Pre samog potpisivanja ugovora, proverite sa investitorom na koji način će se kontrolisati brzina gradnje i insistirajte na tome da dobijete plan kako biste mogli da ispratite sve korake. Stručni nadzor koga obezbeđuje investitor, vrši kontrolu radova i utvrđuje da se sve obavlja u skladu sa zakonom i po utvrđenom protokolu, te sačinjava izveštaj. Kupci treba da znaju da imaju prava da traže dokumentaciju na uvid, kako bi bili u toku i uverili se da se sve odvija po planu.

Iako kupovina stanova u izgradnji na prvi pogled predstavlja rizičan korak, budući da kupujete nešto što još uvek ne postoji, uz malo pažnje i posvećenosti garantuje odličnu investiciju. Obratite pažnju na navedene stavke i izbegnite najučestalije probleme koji se prilikom ovakve vrste kupovine javljaju.

Povezani članci

Related

Show Buttons
Hide Buttons