Svjetski poznati chefovi po prvi put dolaze u Vukovar!

Nakon Pule na redu je Vukovar! Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom organizira radionice i predavanja osmišljene kako bi pružile vrhunski edukativni sadržaj i informacije o svjetskim trendovima u gastronomiji i enologiji.

Autor fotografije: Duško Marušić/PIXSELL

Na poziv Hrvatske turističke zajednice, u sklopu projekta Hrvatska 365 Gourmet, nakon prve radionice u Puli veliki će svjetski znalci i u Vukovaru 15. svibnja pokazati koji su novi trendovi u svjetskoj gastronomiji, kakav je značaj lokalne kuhinje kao visoke gastronomije, što je moderno slastičarstvo, kako sljubljivati hranu i vino...

Također, polaznike predavanja će naučiti kako se promovirati i unaprijediti poslovanje restorana, kako održati zvjezdani status u kuharskom poslu te što su, kako doći do njih i što uopće znače Michelinove zvjezdice.


Autor fotografije: Duško Marušić

Tako vas 15. svibnja očekuju vrsni predavači, chefovi okrunjeni Michelinovim zvjezdicama, vrhunski sommelieri, svjetski wine&gourmet stručnjaci sa sljedećim temama:

• Chef Lionel Levy: „Inovacija u tradicionalnim receptima”

• Chef Frank Renimel „Ljubav prema gastronomiji”

• Chef slastičar Clement Higgins „Majstori slatkiša”

• Brand stručnjak Elena Schipani: „Kako upravljati brandom”

• Sommelier Mira Šemić: „Sljubljivanje hrane i poznatih hrvatskih vina”
Chef Lionel Levy - 1 Michelin * S pravom poznat kao predvodnik nove mediteranske kuhinje, Lionel Levy izučio je zanat od međunarodno priznatih kuhara poput Erica Fréchona i Alaina Ducassea. Nakon preseljenja u Marseille 1999. godine, taj grad postao je njegov novi dom gdje je stekao majstorstvo u domaćoj kuhinji, zbog čega je i postao nositeljem Michelinovih zvjezdica od 2005. godine. U hotelu Inter Continental Marseille – Hotel Dieu Lionel Levy nadgleda sve kulinarske poslove: bar i dva različita restorana. Chef Levy ističe kako zazire od suvremenosti jer je moguće da drugi dan više ne bude u modi. Preferira da se njegovu kuhinju vidi kao autentičnu i usmjerenu prema čistom užitku. Samo je tako moguće ponuditi istinski gourmet doživljaj.


Autor fotografije: Duško Marušić

Chef Frank Renimel - 1 Michelin * Djetinjstvo na jugu Francuske i bogatstvo okcitanskog terroirea utjecali su na njegovu ljubav prema gastronomiji. Učio je od najboljih francuskih chefova: braće Pourcel, Gérarda Garriguesa u Toulouseu i Dominiquea Toulousyja, koji mu postaje pravi mentor i u njemu budi istinsku kreativnost. U restoranu Relais de Pigasse pronalazi inspiraciju potrebnu za dobivanje prve Michelinove zvjezdice koja mu je dodijeljena 2003., kada je imao samo 28 godina. Sa suprugom Isabelle 2007. otvara prvi restoran En Marge u Toulouseu. U punom zaletu chef Renimel 2008. godine potvrđuje osvojenu Michelinovu zvjezdicu, 2011. okrunjen je trećom Gault&Millau zvjezdicom tokom, a 2011. gastronomski vodič Gault&Millau proglašava ga „Velikim chefom sutrašnjice“!

Chef slastičar Clement Higgins - Vlasnik i slastičar slastičarne Bricoleurs de Douceurs u Marseilleu. Završio je pravni fakultet, no strast prema slasticama odvela ga je u svijet slastičarstva. Radio je kao slastičar u slastičarnici Saint-Victor kod majstora Gregoryja Mandonata, u restoranu Les Gamins i slastičarnicama diljem svijeta. Svoju slastičarnicu Bricoleurs de Douceurs u Marseilleu otvara 2014. s partnericom Aurelie. Autorski desert kojim se proslavio je „ La tarte mojito” inspiriran putovanjem u Indoneziju.

Sommelierka Mira Šemić - Ugledna sommelierka tijekom dugogodišnje karijere obišla je sve vodeće vinske regije svijeta. Završila je 4. stupanj i diplomirala na WSET-u (Wine and Spirit Educational Trust), jednom od najpoznatijih međunarodnih vinskih programa sa sjedištem u Londonu. Prošle godine u austrijskom Rustu dobila je titulu Winekademiker te tako postala prva žena u regiji s navedenom titulom. Vodi i organizira "Malu vinsku školu" u Ljubljani. Organizira i vodi brojne radionice i edukacije širom svijeta te je stručna suradnica slovenskih novina Pet zvezdic i Slovenske novice. Radi kao savjetnica za ugostiteljske objekte kojima pruža pomoć pri sastavljanju vinskih karti, spajanju vina s ponudom hrane, kao i edukacije osoblja. 

Autor fotografije: Duško Marušić

Brand manager Elena Schipani - Nakon diplome Ekonomskog fakulteta nastavila je obrazovanje te 2012. upisuje Kulturu hrane i pića na Sveučilištu Cà Foscari u Veneciji, a nakon završetka Master programa počinje raditi na promociji talijanske hrane i pića. Ujedno je i AIS sommelierka (AIS -talijanska udruga sommeliera) te ambasadorica talijanske hrane. Radi kao menadžerica hrane i pića te pomaže tvrtkama u razvoju projekata i stvaranju i promociji brendova. Trenutačno surađuje s tvrtkama Dimensione Carne, Bottega spa te sa Sveučilištem Cà Foscari. Ljubiteljica je društvenih mreža te sudjeluje u projektima i kao menadžerica društvenih mreža, kao i u društvenom projektu #tiraccontoilvino.


„Kada svjetski poznati chefovi s Michelinovom zvjezdicom i bogatim međunarodnim iskustvom potvrđuju kvalitetu i resursno bogatstvo hrvatske gastronomije, onda to za nas predstavlja dodatnu motivaciju u još snažnijem pozicioniranju i razvijanju hrvatske eno-gastronomske scene u funkciji turizma. Drago mi je da su Lionel i Marcello, dva vrhunska chefa, održala odlična predavanja u Puli te prenijela znanja i iskustva na hrvatske chefove koji imaju ključnu ulogu u prezentaciji naših specijaliteta gostima koji nam dolaze iz cijeloga svijeta. Upravo nam naša raznovrsnost i kvaliteta jamče puno uspjeha u budućnosti kada je riječ o ovom obliku turizma“, rekao je nakon predavanja u Puli gospodin Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, te pozvao na novu radionicu.  

Autor fotografije: Duško Marušić

Dođite u Vukovar u kongresnu dvoranu hotela Lav II, 15. svibnja u 9 sati i uživajte svim čulima!

Autor teksta: Domagoj Jakopović Ribafish

Komentari