Najčitanije
Hot
Tehnološke inovacije u opremi za restorane: Transformacija kuhinjskih operacija
U doba digitalne transformacije, tehnološke inovacije radikalno mijenjaju pejzaž kulinarske industrije. Napredna oprema za restorane ne samo da optimizira procese pripreme hrane, već i poboljšava kvalitetu usluge i omogućava restoranima da se istaknu u konkurenciji....
Otkrijte čaroliju kuhanja s bakrenim posuđem
U svijetu kulinarstva, gdje se kvaliteta sastojaka i preciznost u pripremi hrane smatraju ključnim elementima uspjeha, izbor posuđa često se može previdjeti. Međutim, strastveni kuhari i ljubitelji hrane sve više prepoznaju važnost kvalitetnog posuđa u stvaranju...
Ulje crnog kima
U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...
Sjećate li se svojih prvih burgera?
Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...
Tehnološke inovacije u opremi za restorane: Transformacija kuhinjskih operacija
U doba digitalne transformacije, tehnološke inovacije radikalno mijenjaju...
Umjetnost postavljanja stola: Tanjuri koji transformiraju svaku tjesteninu u remek-djelo
Tjestenina je više od pukog obroka; ona je platno na kojem kulinarski...
Kada posjetiti liječnika zbog bradavica: Indikacije za konzultaciju s dermatologom
Bradavice su često bezopasne kožne promjene, ali postoje situacije kada je...
Upravljanje alergijom na sunce
Upravljanje alergijom na sunce uključuje izbjegavanje izlaganja sunčevim...
Kategorije
Cro Gourmet
Restorani
Vinarije
Uljare
Hrana
Turizam
Lifestyle
Priča mjeseca
Mahunarke
Od lipnja do rujna vrijeme je mahunarki ili grahorica. U njih spadaju grah, grašak, slanutak, bob, leća, soja, pa rogač te kikiriki, ali i ukrasne biljke poput akacije i mimoze. Izvor su zdravlja jer obiluju proteinima, vitaminima, vlaknima i drugim čovjeku korisnim sastojcima. Osim toga, pružaju iznimne gastronomske užitke, a mogu se pripremati kao glavno jelo, prilog, jestivi ukras na tanjuru…
Bob je izvorno mediteranska, dakle i hrvatska grahorica i nutritivno najkvalitetnija. Ima i poseban okus, slađi i bogatiji nego srodne biljke, a samo zbog ljudske lijenosti nije i najpopularniji među njima. Poprilično se teško guli nakon što se izvadi ih mahune, no i tome se može doskočiti, ako ga se kratko prokuh, pa zalije hladnom vodom. Tad se lakše skida bijela ovojnica koja je također jestiva, no mnogima je bob ukusniji bez nje.
Prodaju ga svježeg, sušenog, smrznutog ili konzerviranog, no najukusniji je, naravno, mladi bob. Pristaje svim mesnim jelima, posebno teletini, poslužuje se u salatama i s tjesteninama, a izvrsne su njegove kombinacije sa šparogama i rukolom.
Većina ostalih grahorica u naše krajeve došla je s drugih kontinenata, ali odlično su se udomaćile i kod nas.