Reakcije vlasnika hrvatskih restorana na Michelinova priznanja

Zadovoljiti kriterije Michelinovih inspektora nije nimalo lak zadatak, ali hrvatska gastronomija hrabro i sigurno, pokazuje se, dorasla je zadatku. Michelinov vodič za Hrvatsku za 2018. godinu detaljno je istražio sve naše regije, a za rezultat su tri restorana nagrađena Michelinovom zvjezdicom i njih 55 s preporukom. Od ove godine novost je za naše restorane što je Michelin dodijelio Bib Gourmand. Riječ je o preporuci koja vrednuje restorane u kojima se može jesti kvalitetna kuhinja po pristupačnijim cijenama.

Autor fotografije: Mateja Vrčković

Prvu Michelinovu zvjezdicu rovinjski restoran Monte Danijela Đekića dobio je ove godine, a njemu ravno uz bok pridružili su se šibenski Pelegrini Rudolfa Štefana te dubrovački 360 Marija Curića. Rad ovih triju restorana krase već brojne nagrade, izvanredne recenzije u svim ostalim relevantnim svjetskim gourmet vodičima, a njihovo strpljivo i uporno napredovanje u kulinarskoj profesiji potvrdio je napokon i dugo očekivani Michelin.

A koji je osjećaj dobiti vijest od Michelina. “Bio sam na službenom putu, odjednom mi je počeo mobitel svirati i počele su mi stizati čestitke. Bio sam sav zbunjen i onda sam tek vidio što se događa”, rekao je voditelj zadarskog restorana Kaštel Marko Bošković. U zagorskom restoranu Vuglec Breg, kojemu je dodijeljena preporuka u kategoriji Bib Gourmand, također su vijest dočekali s iznenađenjem. “S obzirom na to da je dolazak Michelinovih inspektora tajan, ugodno nas je iznenadila vijest o njihovu priznanju. Saznali smo preko Facebooka i u prvi tren mislili smo da je riječ o šali”, rekao je vlasnik restorana Boris Vuglec. A novigradski restoran Damir i Ornella Michelinovi inspektori posjetili su prvi put čak prije osam godina. “Michelinovo priznanje znači puno za cijelu obitelj koja je već 21 godinu uključena u rad restorana. Michelinovi inspektori znaju gdje moraju ići i idu uvijek na sigurna mjesta, prate vaš rad i priznanja ostalih relevantnih vodiča”, rekao je Damir Beletić.

Pri ocjenjivanju restorana, uz iznimnu profesionalnost osoblja, visoku razinu uređenosti i vrhunska jela, Michelinovi inspektori posebno prate koliko restorani u svojim kuhinjama upotrebljavaju lokalne i sezonske namirnice. Proizvodi od kumica, s peškarija, lokalnih farmi ili samoniklo bilje itekako su poželjni. A s kakvom su to ponudom hrvatski restorani uspjeli skrenuti pozornost na svoj rad?

“Naša gastronomska ponuda nadahnuta je autohtonim ribljim jelima i kulinarskim umijećem dubrovačkih aristokratskih i pučkih obitelji koja su se od davnina prenosili s jedne generacije na drugu. Naš chef Boško Lonac sa svojim timom kuhara tradicionalnim receptima pridodaje 'touch of class' suvremenih kulinarskih trendova. Proto nudi ekološko povrće izvornih i davno zaboravljenih okusa, uzgojeno u đardinima Župe dubrovačke, na pojedinim seoskim gospodarstvima u Konavlima i obližnjim otocima”, objasnio je Kosta Vukota iz restorana Proto.

“Mi smo se specijalizirali isključivo za ribu i pripremamo samo onu iz ulova. Jedini smo restoran koji priprema sashimi od orade, brancina, lista ili romba pred gostom. Imamo stalne goste u našem restoranu i oni već dobro znaju što mogu očekivati kod nas”, rekao je Damir Beletić

Također su prepoznali i izvornu kuhinju tako da ne mora sve biti “fine dining”.

“Naš koncept je tradicionalna zagorska kuhinja, koja se odlikuje jednostavnošću, ali još važnije, priprema se od kvalitetnih domaćih namirnica pribavljenih sa zagorskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Poštujući sezonu, dobivamo zanimljivu raznovrsnost. No tijekom čitave godine neizostavni dio našeg a la carte jelovnika čini ponuda zagorskih specijaliteta: purica s mlincima, teletina iz krušne peći, svinjska pečenka iz paca, patka s mlincima, domaći svježi sir s vrhnjem, zagorski štrukli i ostalo”, rekao je Boris Vuglec.

Oko jednog se svi slažu, a to je da je ulazak Michelina u Hrvatsku veliko priznanje i poticaj za dalje. “Michelinov ulazak u Hrvatsku definitivno motivira ne samo nas koje su preporučili nego i ukupnu gastronomsku scenu. Osjećamo kako mladi kuhari sad imaju polet, napokon su na internacionalnom radaru te su time dodatno motivirani za daljnju edukaciju i napredak. Restoran je jedan 'živi organizam' i kao takav podložan kontinuiranom napretku na svim poljima”, rekao je Kosta Vukota, menadžer dubrovačkog restorana Proto. U zagrebačkom restoranu Gallo uz uspjeh svjesni su i odgovornosti. “To što imamo preporuku Michelinova vodiča daje određenu prednost na tržištu, ali i obvezu“, rekla je šefica kuhinje Mira Vuković. “Ovo sada vidim kao da smo se kvalificirali na Olimpijske igre, ali za medalju moramo dobiti još puno utakmica”, nasmijao se Marko Bošković, Kaštel.


Komentari