Zuzori


Michelin preporuka

Mediteranska
Pasko Kapetanić
Cjenovni rang:

U obilju gastronomske ponude jedno od tih mjesta u kojim ćete uživati je svakako Zuzori, mjesto koje je prepoznao ugledni Michelin te mu dao svoju preporuku. Meni Zuzorija temelji se na modernom pristupu tradicionalnoj kuhinji, pa se na nevelikoj, ali više nego zanimljivoj karti jela nalazi tek dvadesetak naslova. Naravno, svako od njih ima potanko objašnjenje i na prvo je čitanje doista teško odlučiti što bi vam najviše odgovaralo, pogotovo ako ste ljubitelj morskih specijaliteta. More je ovdje doslovno na pet minuta hoda, Mediteran je u nozdrvama i prvo što vam nasmijana i ugodna konobarica savjetuje jest - svježe ulovljena sabljarka. Trenutačno smo razoružani i prepuštamo se umijeću kuhara (kada nema sabljarke, uvijek je izbor -tuna ili što god već ulove toga jutra).

Predjela su više na ribljoj strani, ali glavna jela ipak na mesnoj. Jeffrey Vela, Maltežanin koji živi i radi u Zagrebu, ovdje je kao konzultant nekoliko godina dizao meni. Chef Pasko Kapetanić od početka 2014. godine upijao je ta znanja i sad se Zuzori, između ostalog, ponosi i vrhunskim rižotima.

Namirnice velikom većinom dolaze iz Hrvatske, samo je biftek iz Argentine, ali i to će uskoro prebaciti na našu zemlju, bitno je da se ništa ne drži na ledu. Uglavnom, kad lokalni ribari nešto ulove, to je toga dana na meniju. Sam meni se mijenja svake godine u travnju pa zatim u lipnju, a ako se radi zimi, onda opet pripremaju novi, pretežno riblji. Postoje neki specijaliteti koji se ne mijenjaju od prve godine rada restorana, kao što su kroketi, pa smo odlučili krenuti upravo s njima.

Nakon ukusne tapenade od maslina za početak, kremasti kroketi s "home made" aioli majonezom, japanskim krušnim mrvicama, cherry rajčicama, rotkvicama i patlidžanom toliko su ukusno i dizajnerski posluženi na nekakvom zgodnom papiru da su otkriće dana. Mekani, kremasti i nježni sir s kozicama i slavonskom kobasom je čisto otkriće te izvrsno ide uz dubrovačku malvasiju Tezoro Crvik. Domaće, nježno, ukusno.

Vinska karta sastoji se od tridesetak vina, uglavnom lokalnih, tek s pokojim stranim. Trude se pokriti cijelu zemlju s izborom hrvatskih vina, ali su uglavnom oslonjeni na pelješački St. Hills i Crvik iz Konavala. U Zuzoriju su prvi u gradu imali slavonsku crnu svinju, a danas se ponose sporo kuhanim goveđim repom, koji dolazi u kombinaciji s porilukom, parmezanom odležanim 24 mjeseca, jabukom i hrenom. Uživanje.

Konačno je došla dugo očekivana svježa jadranska sabljarka s blitvom, cherry rajčicama i umakom od celera. Ovdje se sve radi u tavama i završava u konvektomatu. Jako fino. Crvikov Negromant, merlot savršeno je pokrio divljinu predivne ribe, a blitva je za svaku preporuku, nježna i posebno meka, svilena, pa čak i mrvicu slatka. Treba istaknuti da ovdje sve rade sami, od kruha do špageta, kao i deserte koji idu od lava cakea (pod imenom 65% gorčine, 35% ljubavi), preko panna cotte, do pite od rikote i selekcije sireva. U Zuzoriju se ne igraju nego točno znaju što i kako žele ponuditi svom gostu.

Prema tome, ako ste u prolazu, na odmoru, prvi ili stoti put, dođite te opet uživajte u Dubrovniku i izvornim specijalitetima u labirintu prekrasnih uličica. Uživajte u Zuzoriju od start(er)a do slatkog cilja. Atmosfera stoljetnih zidina zauvijek će ostati u vašim srcima.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/324-076

Web: zuzori.com/

E-mail: info@zuzori.com

Radno vrijeme: PON - NED: 12:00 - 23:30

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Ul. Cvijete Zuzorić, 20000, Dubrovnik

Broj mjesta: 66

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

U srcu stare kamene jezgre najljepšega grada na svijetu, pod svjetlom lampiona i uz lagani povjetarac, smjestio se restoran Zuzori. Ime je dobio po ulici u kojoj se nalazi, ulici velike dubrovačke umjetnice Cvijete Zuzorić (Flora Zuzori). Ako ste barem jedanput bili u Dubrovniku, onda znate kolika se ljepota krije u tim divnim stoljetnim kamenim prolazima te kako od srca želite nešto pojesti i popiti, kao i zauvijek zabilježiti taj trenutak.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018
Sezonski menu
Komentari