ZlatniMediteranska
Marko Ivanković, Jelena Petrović
Cjenovni rang:

Kultni restoran ponad Opatije, godinama slovi kao idealno mjesto za bijeg iz užurbane radne primorske svakodnevnice. A jednom kad prođete sve serpentine i parkirate auto, između mora i Učke, vrijeme je da se opustite i uživate u mesnim delicijama Zlatnog.

Zlatni je brend sa 47 godina tradicije – iako na duhovitom personaliziranom meniju piše da nas hrane 43 godine, pažljivijim njuškanjem smo otkrili da je objekt u funkciji od daleke 1969. godine. Mjesto je ugodno, starinski namješteno, puno živopisnih gostiju različitih životnih dobi.

Travarica ili smokovača po preporuci nasmijanog konobara iz stare garde su idealne za rakijaški početak kada se treba odlučiti želite li riblji ili mesni meni. Naravno, tu je i bogata ponuda od čak pet juha, od pomidore, riblja, sezonska, primorska, teleći rep i domaća kokica.

Za početak tu je sjajan tatar, ozbiljno ogromna porcija kako tosta i maslaca - tako i mesa. Brutalno, kao početak jedne stvarno velike pljeskavice. U Zlatnom nema kićenja ni dizajniranja, što je tu je, i tako je - mirisno, meko, kvalitetno.

Meni je duhovit, lokalan, morate ga cijelog iščitati i glasno se nasmijati, a mi smo se za odabir savjetovali s umirovljenicima sa susjednog stola: " Mali, lignje su za ženske, ti moreš izist samo punjenu pljesku!“ I bi pljeska, punjena krem sirom, dizajnirana vrhnjem, ne kajmakom, i slatkim feferonom. Za žestinu tu je lokalni brend „Bring the pain“, a iznenađuje da je poslužena na donjem dijelu lepinje. Klasično mesno uživanje, fino začinjeno, a lignje i blitva samo savršeno izgledaju i mirišu za susjednim stolom.

Uz punjenu juneću pljesku, tu je još i pileći ražnjić, mekani ombulić na creski, otkošteni kotleti, pijano tele punjeno mladim pršutom, tagliata, biftek ...
Kažu da mogu spremiti i mladog mamuta! Tu su i pizze, ramstek i biftek – jela koja imate svugdje - stoje, poniženo, na kraju menija.

Buzara od škampa , lubin iz pećnice, punjene lignje, škampi obučeni pršutom spadaju u riblji dio, a prednost ispred čokoladne torte bez brašna, i palačinki na sto načina dobio je semifreddo s krokantom, ledeno i slatko za kraj.

Uz slogan „Ki ne pije vina ni rakije, taj ne vidi Boga ni Marije“, zaključujemo da je Zlatni jedno ugodno mjesto za odmaknuti se od realnosti, gdje stari elegantni konobari već unaprijed znaju što vam treba.

Očekuje vas jaka mesna priča, riblji menu za svaki slučaj, ali i nadaleko poznata pljeskavica za profesionalne jelce. Čista zabava i užitak!

Autor fotografija: Goran Kovačić/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/712-037

Web: www.zlatni.hr

E-mail: restoran.zlatni@gmail.com

Radno vrijeme: UTO - NED: 17:00 - 24:00 h;
ponedjeljak zatvoreno

NAPOMENA: tijekom zime zatvoreno, početak rada ožujak 2018

Regija: Kvarner

Adresa: Put za Matulji, 51 211 Pobri - Opatija

Broj mjesta: 60

Cjenovni rang: do 100kn

Opis restorana:

Restoran je počeo s radom davne 1969. godine. Bogata tradicija jamči vrhunsku ponudu i uslugu. Vlasnik Bruno Poropat rado će vas ugostiti u rustikalnoj sobi punoj slika poznatih gostiju i ponuditi domaćim rakijama ili vinom iz vlastita podruma. Uz prekrasni pogled na cijeli Kvarner nude se specijaliteti kao što su: punjene kvarnerske lignje "na padelu", polpeti od mrkača "na opatijski", primorski lonac (maneštra) i još puno domaćih specijaliteta.
Sezonski menu
Komentari