Zlatna potkovaTradicionalna
Ivan Jovanović
Cjenovni rang:

Ražanj, krumpir, šumske gljive, sušeno te dimljeno meso glavne su asocijacije pri ulasku u guste ličke šume i netaknutu prirodu. Razmišlja se ondje i o divljači, miriše na domaći kruh, kao i ukiseljeno povrće, dok se putuje prema moru, vraća u metropolu ili traži osvježenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Na pamet padaju i raskošno punjene savijače… Tim se mislima vodiljama bavi i kuhinja u restoranu Zlatna potkova u Gospiću, gurmanska postaja putnika namjernika koji traže okrepu prije razgledavanja Plitvičkih jezera ili muzeja velikog Nikole Tesle u Smiljanu. Tvrdoglavi, baš kao i njihove neumoljivo hladne zime, Ličani su preuzeli tek dio gastronomskih utjecaja Austro-Ugarske, Venecije i Turske.

No jedna od delicija koje su se čvrsto ukorijenile u ovom kraju je krumpir, koji se sadi od vremena Marije Terezije. Danas u Hrvatskoj ima kultni status. Pečene polovice jedan su od specijaliteta u Zlatnoj potkovi. Najčešće se poslužuju kao prilog, ali uz suho meso i domaći sir omiljena su večera nakon napornog rada. Polovice (pole) osobito su ukusne uz basu, sir kakav se ne može kušati nigdje drugdje nego u Lici. U Zlatnoj se potkovi njime osobito ponose, a priprema je, kako kaže vrsna konobarica – tajna. Kremast poput domaćeg šlaga najčešće se radi od ovčjeg mlijeka koje se kuha i miješa s kvascem pa cijedi ili se u drvenu posudu nekoliko dana zaredom dolijeva kuhano mlijeko da bi se sirutka ocijedila i ostao samo sir. Vrijedi kušati i škripavac, nježni sir koji škripi pod zubima. I juhe su ondje posebna priča, osobito u proljeće i ljeto dok ima raznovrsnih gljiva. Ne treba pretjerati s bakinim jelima na žlicu; ostavite mjesta za janjetinu ili jaretinu s ražnja.

Majstori ražnja u Hrvatskoj imaju kultni status. Njihova se vještina nagrađuje vjernim gostima i širi usmenom predajom, a u Zlatnoj potkovi ima kultni status. Uz janjetinu na stolu za sreću je dovoljna pokoja kriška domaćega kruha te mladog luka i rajčice iz vrta. Ta se jednostavna salata ondje naziva škanjula. Zaboravite na noževe i vilice, najslađe se jede prstima.

Uz čašu gemišta, tipičan lički doživljaj je zajamčen. Kako nemaju vinograda, nemaju ni domaćih vina iz ovoga kraja, ali u meniju se mogu pronaći odlični pratitelji jelima – poput vina iz Ivana Dolca. Iako nisu upisane u jelovnik, vrijedi priupitati i za domaće pite ili se zasladiti palačinkama.

Autor fotografije: Dino Stanin/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 053/573-692

E-mail:

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Subota: 07:00 - 23:00h
Nedjelja: 08:00-16:00

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Smiljanska ul. 24; 53000 Gospić

Broj mjesta: 150

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran radi od 1978.godine,a ime je dobio po konju vlasnika Ivana Jovanovića koji je davno radio kao šumar te je, po prestanku bavljenja šumarskim poslom, ostavio sjećanja na zidovima zgrade restorana nacrtavši vjernu životinju.Zlatna potkova radi cijele godine i svakodnevno oko podneva možete svratiti na vruću ličku janjetinu, upravo skinutu s ražnja. Ako niste raspoloženi za janjetinu, onda možete odabrati bilo koje mesno jelo s roštilja ili zimi lički specijalitet kiseli kupus, a ako ste za nešto lakše, onda će vam preporučiti pastrvu iz Gacke ili domaće lignje.
Sezonski menu
Komentari