Zigante


Michelin preporuka
JRE Hrvatska

Mediteranska
Damir Modrušan
Cjenovni rang:

Ispod predivnog Motovuna ima mjesta samo za najelitnije, pa kad to spojimo s restoranom čovjeka koji je carstvo izgradio na neuglednoj gljivi pod zemljom, a cjenjenija je više od zlata - jasno vam je da se u Zigante ne dolazi na gablec.

Ovo mjesto od samog trenutka ulaska pa do završetka obroka veličanstven, ali i ekskluzivan doživljaj. Interijer austrougarske uličice s fenjerima, u kamenu, decentna klasična glazba od Brahmsa do Vivaldija, sve vas to sprema na jednu višu razinu. Tako je i s menijem.

Možete birati tek između desetak uvodnih i desetak glavnih jela, kao i dva kompletna menija. Jelovnik se mijenja svaka tri mjeseca, a okosnica je logično - tartuf. Sa svakim novim "izlovom" mijenja se i karta, a jela prilagođavaju sezoni i vrsti tartufa koji je najzastupljeniji. Ima tu, naravno, i morskih jela, od filea romba s hobotnicom, brancina, kvarnerskih škampi do klasičnih istarskih specijaliteta poput boškarina, maneštre, žgvaceta ...

Couvert je inače prava mala majstorija - domaće pripremljen sir s tartufom i umakom od sušenog radiča. Mekan, začinjen, daleko od klasičnoga svježega kravljeg.

Uglavnom, fantastično je pogledati i izabrati sa dva menija, ili a la cart. Jednom se dolazi u carstvo tartufa, rijetko gdje slušate gudački kvartet i rijetko gdje možete probati tako fina teleća prsa sa svježim crnim tartufom, orzottom, bobom i umakom od bijelog porta. Prsa su tajno špikana zrnima crnog papra što jelu daje posebno iznenađenje.

Odozgo sve krasi piranska krupna sol i kao takvo jelo je stvarno kompletno i očaravajuće. Ječam u umaku od porta je nešto neopisivo. Fantastična kombinacija koja dokazuje da se vrhunska jela mogu kombinirati s namirnicama s raznih strana svijeta. Pije se jaki i zamamni teran Zigante, za desert birate između sladoleda od tartufa i crème brûléea te ćete općenito još dugo uživati u okusu koji vam je ostao na nepcu, u nosu, svugdje ...

autor fotografija: Duško Marušić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/664 302

Web: www.restaurantzigante.com

E-mail: info@livadetartufi.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA:
LJETI: 12:00 - 23:00 h
ZIMI: 12:00 - 22:00 h

Regija: Istra

Adresa: Livade 7; 52427 Livade

Broj mjesta: 102

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Restaurant Zigante smješten je u samom srcu Istre, u mjestašcu Livade, nedaleko od poznate Motovunske šume - između Motovuna i Oprtlja.
Kroz Livade prolazi stari tok rijeke Mirne, a tamo je nekad prolazila i Parenzana. Ovo tipično istarsko mjesto strane, ali i domaće turiste privlači mirom i bogatstvom prirodnih ljepota te, naravno, time da se u okolnim šumama nalazi jedno od najpoznatijih staništa tartufa u svijetu.

Upravo je 1999. godine u blizini Livada, točnije u čuvenoj Motovunskoj šumi, gospodin Giancarlo Zigante u pratnji kujice Diane pronašao najveći bijeli tartuf, primjerak čuvene sorte Tuber magnatum pico, težak 1,31 kg, a koji je kao najveći na svijetu ušao u Guinnessovu knjigu rekorda!

Taj je događaj Livade nadaleko proslavio kao svjetski centar ove iznimno cijenjene podzemne gljive.
Prva trgovina Zigante tartufi proizvoda otvorena je 2000. godine upravo u Livadama. Nakon toga uslijedio je hrabar korak i godine 2002. otvoren je i restoran, koji je u samo dvije godine ušao u sam vrh hrvatske gastronomije. Preuređen je 2005. godine i proširen VIP salom, a od lipnja 2007. godine i trima luksuznim sobama s četiri zvjezdice.
Kao prvi hrvatski restoran specijaliziran za jela od istarskog tartufa, tijekom cijele godine restoran nudi pomno osmišljen jelovnik na bazi svježih tartufa. Restoran se može pohvaliti i iznimno bogatom enotekom koja broji mnoga domaća i strana vina. Osoblje restorana, kuhari i sommelieri, nositelji su brojnih međunarodnih priznanja za svoj rad.
Gosti dolaze iz svih krajeva svijeta, no svi imaju jednu zajedničku osobinu: ljubitelji su vrhunske gastronomije.

Nagrade i priznanja:

Preporuka za MICHELIN vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari