Zeleni PaparTradicionalna
Željka Amidžić
Cjenovni rang:

U naselju Perivoj kraj Samobora, smjestio se restoran koji pomno njeguje tradiciju mora i kopna hrvatske gastronomije. Obiteljski ugođaj, sezonski jelovnik i klasičnu eleganciju prostora prepoznali su gurmani koji su ga uvrstili u sto najboljih hrvatskih restorana. Zeleni papar skreće s provjerenog puta pečenica i kiselog zelja te na tanjurima nudi i Istru i Dalmaciju. Školjke, kozice, tartufi te vrhunska bijela riba za koju se potrebno prethodno najaviti samo su neki od primjera.

Sofisticirani klasični dizajn odlično funkcionira i u formalnim prilikama, a terasa s vrtom i sjenicom, osim sjajne kuhinje zasigurno je najveći adut 'smaragda' samoborskog kraja. Od kulta obiteljskog ručka nedjeljom ondje ne odustaju. U svečanoj vikend ponudi je teletina ili patka ispod peke, janjetina na lešo ili s ražnja, kao i pašticada. Zagrepčanima je 'papar' i preko tjedna jedna od dražih destinacija za uživanje u sočnim komadima mesa.

Nadaleko poznat je biftek u zelenom papru, savršeno mariniran i poslužen u podatnom umaku sa senfom, prošaran balzamičkim octom i začinskim biljem, uz nezaobilazna zelena zrnca puna osobite, nježno pikantne arome. Po preporuci kuće, poslužuje se s kroketima ili pljukancima, a odličan je dodatak i rustikalni kruh. Ovisno o sezoni, ozbiljni komadi mesa ljube se s umakom od crnih trubica i vina, pečenim povrćem, kao i tartufatom. Svinjski lungić s guščjom paštetom u lisnatom tijestu, janjeća pljeskavica i medaljoni u umaku od brusnica također plijene pažnju.

Uz crveno meso dobro ide vino kuće – cabernet sauvignon, što je i logičan odabir sorte budući da u čaši miriše na klinčić, duhan, crni ribiz – i zeleni papar. Kućno bijelo vino, najbolje se miješa s mineralnom, a može se birati i neko drugo, kvalitetno ili vrhunsko bijelo vino iz cijele Hrvatske prema preporuci kuće.

Autor fotografija: Marko Prpić/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 1 33 63 893

Web: www.zelenipapar.hr/

E-mail: restoran@zelenipapar.hr

Radno vrijeme: Utorak - Nedjelja: 11 - 23 sata

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Ante Starčevića 17, 10 430 Samobor

Broj mjesta: 70

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

U naselju Perivoj kraj Samobora, smjestio se restoran koji pomno njeguje tradiciju mora i kopna hrvatske gastronomije. Obiteljski ugođaj, sezonski jelovnik i klasičnu eleganciju prostora prepoznali su gurmani koji su ga uvrstili u sto najboljih hrvatskih restorana. Zeleni papar skreće s provjerenog puta pečenica i kiselog zelja te na tanjurima nudi i Istru i Dalmaciju. Školjke, kozice, tartufi te vrhunska bijela riba za koju se potrebno prethodno najaviti samo su neki od primjera. Sofisticirani klasični dizajn odlično funkcionira i u formalnim prilikama, a terasa s vrtom i sjenicom, osim sjajne kuhinje zasigurno je najveći adut 'smaragda' samoborskog kraja.
Sezonski menu
Komentari