VerglecTradicionalna
Zdenka Pajtak
Ocjena:
Cjenovni rang:

"Objed smo započeli domaćom kokošjom juhom u kojoj bijahu ukuhani rezanci, slijedila je kuhana govedina i kuhana kokoš s kiselim hrenom. Nastavljamo s pečenim patkama, guskama, kokošima, pilićima, golubovima s ciklom, a onda za promjenu kuhane i pečene štrukli, zatim ptice, puževi, kobasice, devenice te volovski jezici pa pureće, teleće i praseće pečenke. Predahnuli smo uz sirnu gibanicu, a slijede divlji zec, patka i guska s umakom na kiselo i valjušcima. Zatim dolaze jabuke, kruške, oskoruše, lešnjaci i ondak za sam kraj gozbe licitarski kolači, medenjaci i paprenjaci. Uz sve to jeli smo domaći kruh iz krušne peći, a bogami potrošene su 434 litre vina."

Tako je pisao o gozbi mesarskog ceha prije gotovo dva stoljeća veliki ljubitelj dobrog jela i pića, varaždinski postolar majstor Josephus Floh, zadnji zabilježeni vlasnik kuće u Kranjčevićevoj ulici u kojoj je danas restoran Verglec.

U kući majstora Floha tako se i danas mogu jesti patka, štrukli, razne kobasice i pečenke, volovski jezik, savijače (gibanice), domaći kruh, a ima i dobrog vina.

Ponuda je, naravno, puno šira, no većina jela u imenu ili načinu pripreme ima starinski štih. Tako je pečena raca napunjena nadjevom od pirjanog luka, pačjih jetrica, dimljenog špeka i hajdine kaše, svinjski kotleti (lokoti) kuhani su u kiseloj repi, a goveđi file Patačić rade u umaku od višanja i vrhnja.

Ponuda je proširena i na ribu. Od riječne rade soma u vinu, smuđa u češnjaku i ostalu riječnu ribu u kukuruznom brašnu, a ima i morske. Oradu i brancina peku na žaru, a sitnu morsku ribu frigaju. Neizostavne su lignje, pržene ili na pariški, a među hladnim predjelima je i salata od hobotnice.

Na čaše toče vrlo fino vino kuće, mješavinu bijelih sorata iz obližnjeg Međimurja, a cijene su poprilično prijateljske.

Ime restorana još je jedna posveta majstoru Flohu koji se s gozbi uglavnom vraćao s prijateljem Felixom, glazbenikom i verglašem. Prije spavanja su, uz češicu medene rakije, u predvorju kuće zasvirali na verglecu vjerujući kako to tjera duhove i štiti tijelo od zla. Tamo je danas terasa, okružena kućama i zidom, pa je na njoj i za toplih ljetnih popodneva vrlo ugodno. Kao da je onaj Felixov verglec otjerao vrućinu.

autor fotografija: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 042/ 211 131

Web: www.gastrocom-ugostiteljstvo.com

E-mail: info@gastrocom-ugostiteljstvo.com

Radno vrijeme: PON - ČET: 10:00 -22:00
PET: 10:00 -23:00
SUB: 12:00-24:00
NED i PRAZNIKOM: 12:00 -22:00

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: S.S. Kranjčevića 12; 42000 Varaždin

Broj mjesta: 140

Cjenovni rang: do 100kn

Opis restorana:

Restoran „Verglec“ smješten je u strogom centru baroknog grada Varaždina, u srcu povijesne jezgre, samo nekoliko metara udaljen od Stančićevog trga i palače Sarmage.

Nakon šetnje gradom i uživanja u znamenitostima, idealan prostor za zadovoljiti vaše nepce je „Verglec“ - prvi restoran s licencom "Hrvatske autohtone kuhinje".

Sa svojom bogatom gastronomskom ponudom i ugodnim ambijentom pruža gostima mogućnost za provođenje ugodnih trenutaka. Kreativnost u pripremi hrane, profesionalnost i ljubaznost osoblja, ugodan ambijent i zvuci verglaša na tradicionalnim instrumentima razveselit će svakog gosta.

Nagrade i priznanja:

Licenca hrvatske autohtone kuhinje
Okusi varaždinskog kraja
Sezonski menu
Komentari