U strogom centru rudarskoga Labina na starogradskom se trgu nalazi topla i ugodna konoba s prekrasnim kaminom. Nježno i fino utočište smješteno u suterenu zgrade (sa zasebnim restoranom na jednom i kavanom na najvišem katu). Divno miriše po drvu iz vatrice i tartufima, a prvo što zapinje za oko su prekrasni ukrašeni lusteri koji mjestu daju dodatnu dozu nekog toplog, obiteljskog štiha.
Meni krasi velik izbor toplih i hladnih predjela sa svih krajeva Istre: tu su primjerice pasutice s bakalarom, umak od istarskih kobasica s povrćem i domaćim pljukancima, srneća plećka u umaku od merlota i šampinjona, juneći žgvacet s fužima ...
Skidamo kapu vrhunskom izboru maslinovih ulja koja sjajno prate sva jela domaće kuhinje, osim što ih nismo samo u kolače stavljali. Zato smo ih dodavali u ukusnu juhu od buče, sezonski hit Velo Kafea.
Ovo se mjesto bazira na sezoni pa tako ima ljetni i zimski meni. Ljetni je nježniji, s više salata i laganijih tjestenina i rižota, dok je aktualan zimski jači i s bogatijim umacima. Specijaliteti konobe prema riječima osoblja su: "Boje jeseni" - odležani juneći ramstek s krumpirima i vrganjima te buzara od malih domaćih škampi (ne zaboravite da je more na svega par kilometara nizbrdo).
Ističu se još i brojne ribe, lignja u foliji, grdobina gratinirna s tartufima, ali akcent je definitivno na mesu. Teletinu ispod peke, hobotnicu, miješano meso, sve to možete dobiti u Velo Kafeu. No, ono što se ne smije propustiti je pjat po domaći: ombolo i kobasice u bijelom vinu s kiselim kupusom i krumpirom. Kvalitetan izbor pretežno lokalnih vina fino prati svaki slijed, dok se jedina kavana u gradu, na najvišem katu, s pravom ponosi vrhunskom kavom.
Osoblje je ponosno na svoje deserte - tortu od smokava ili sladoled od jogurta po domaćoj recepturi, dok je svakako najzanimljivije probati lokalne krafe. Nećemo vam otkriti detalje, iskušajte sami!
Ovo je Labin u svom najboljem izdanju, Velo Kafe je definitivno više od obične konobe ...
Autor fotografija: Duško Marušić/Pixsell
-- Vaš Gourmet 365