TrilogijaFine dining/conceptual
Mladen Šustić
Cjenovni rang:

Gault&Millau: Zagreb POP

Neposredno uz Kamenita vrata, u starom prostoru punom vinskog duha, nalazi se Trilogija, mjesto gdje je vrijeme stalo i stvarno ne znate hoćete li izaći u 19. ili 21. stoljeću. Od tri juhe dana biramo riblju. Poštena porcija, juha nije klasično bistra nego više vuče na brodet, cijele školjke ugodno krase tanjur, a ugodno su iznenađenje dvije vrste istarskog maslinova ulja Cuj koja dolaze na stol istog trena kad ste sjeli.

Iz ponude predjela tu su goveđi i riblji carpaccio, tagliatelle sa školjkama, grilani žablji kraci, kao i fritaja sa šparogama, dok od glavnih jela prevladavaju rižoti, iako su dobro zastupljena i jela od ribe i mesa. Između preporučenih pačjih prsa i lungića izbor je ipak pao na pljukance s boškarinom. Konobar je uljudno predložio i tartufe umjesto začina te predložio vino kuće, viški plavac berba 2008. Vinska karta ima više od stotinu naslova, dok vas od piva očekuje mala ponuda domaćih craftova iz Istre.

Pljukanci s boškarinom posluženi su sasvim jednostavno, a jelo je toliko aromatično i ukusno da mu stvarno ne treba i kićenje. Savršen mesni gust i taman umak, pun je mirisa i okusa, idealno tempirani pljukanci pružaju otpor taman koliko treba, a tu je i tek prstohvat peršina na vrhu - za razveseljavanje tanjura.

Trilogija nije dizajnerski bistro, oni su tu zbog jela. Umak bogova koji biste htjeli razbiti na atome da saznate formulu savršenstva koja visoko diže ljestvicu. Izvrstan spoj dugo kuhanih sastojaka koji su se stopili u savršenu cjelinu.

Za kraj, specijalitet kuće, poput Hlapića malen semifreddo s lješnjacima i bučinim uljem - sada smo u smeđim i sivim tonovima s duboko zelenim preljevom na vrhu.

Kompletan dojam je ugodan, odmoran, sve je teklo polako. U blizini su prekrasni zagrebački spomenici kulture, svugdje je šušur znatiželjnih turista, a opet se ne osjećate ugroženo. Dapače. Pamtimo fantastičnog boškarina i očekujemo novitete na meniju.

autor fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/4851-394

Web: www.trilogija.com

E-mail: info@trilogija.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - SUBOTA: 11:00 - 24:00 h
NEDJELJA: 11:00 -18:00 h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Kamenita 5; 10000 Zagreb

Broj mjesta: 30

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

U neposrednoj blizini Kamenitih vrata uređen je i namješten ovaj restoran u skladu s tradicijom i mistikom Gornjega grada. Prostor u dvije odvojene cjeline nudi casual wine bar varijantu, nesputano i opušteno uživanje, uz pozamašan izbor vina na čaše, malt whiskeya, cognaca i portova.
Sezonski menu
Komentari