Starac i moreTradicionalna
Cjenovni rang:

Starac i more, s prepoznatljivom sabljarkom na ulazu kao asocijaciju na roman Ernesta Hemingwaya po kojem je dobio i ime, samim svojim uređenjem izaziva pažnju i divljenje. Ovo je lokal kakav služi na primjer cijeloj Dalmaciji, uredan i ne pretrpan, ugodan i taman po mjeri gosta. Za početak, ova kombinacija morske i mediteranske kuhinje nudi ne preveliku listu jela, koja se bazira isključivo na onome što se može nabaviti u sezoni i blizini.

Tako su uz klasični pršut i paški sir, u ponudi i salata od hobotnica te specijalna salata od rakovice. Kako se ovaj potonji specijalitet danas rijetko sreće u Dalmaciji, naručujemo ga i uživamo u okusu punom mora i joda, a za svaki slučaj tu je i rijetko kvalitetna, gotovo savršena salata od hobotnice, idealno začinjena i bez pretjeranih nepotrebnih dodataka. Na jelovniku se za startere nalaze: tjestenina s rakovicom, sirovi škampi, tjestenina s ikrom morskog ježa, a brend lokala je riblja juha za koju zna cijeli otok.

Domaća tjestenina sa sipom, kvarnerskim škampom i umakom od vrganja te naribanom kurkumom je naprosto sjajno jelo koje ni po čemu ne odskače, a plijeni bogatstvom okusa. U lokalu rade vlastite pašte, škampi su isključivo domaći, a u to smo se uvjerili upravo kušajući kombinaciju tih super svježih namirnica. Briljantno slaganje nježnog umaka, svježe kurkume, kvarnerskog škampa i tvrde, kompaktne tjestenine bilo je toliko dobro, da smo oduševljeni naručili i klasik - škampa pečenog na ploči, posluženog uz sol, papar i dalmatinsko maslinovo ulje. Uglavnom, ovdje su namirnice toliko kvalitetne da im ne treba dodatne filozofije. Legenda otoka, vinarija Boškinac, ovo je ljeto složila vrhunski Gegić, koji uz ova jela gotovo da otvara nove čakre.

Steakovi ovdje dolaze na pet načina, klasični i odležani, a dry aged steak ako želite možete narezati sami! Uz meso je apsolutna preporuka paška kupaža Boškinac, cabernet sauvignona i merlota. Jedno od najcjenjenijih crnih vina naših otoka, nešto što morate probati.

Starac i more krasi i bogat izbor maslinovih ulja, 80 probranih etiketa na vinskoj karti te na kraju probran izbor deserata poput cheesecakea, moussea na pet boja s fantastičnom čokoladom i sirupima od manga i višnje, i čokoladne torte. Mousse je nježan i kompleksan, oduševljava sloj višnje, a na kraju su došle i domaće praline.

Filozofija lokala je da ne žele previše gostiju, nego samo one zadovoljne. A mi smo otišli i više nego zadovoljni uslugom, kvalitetom osoblja, ugodnošću prostora i fenomenalnim svježim namirnicama. Tradicija, kvaliteta, Starac i more – nema dalje!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 053/662-423

E-mail:

Radno vrijeme: PON - NED:
8:00 - 00:00

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Braće Radić bb, Novalja 53291

Broj mjesta: 120

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Dvadeset godina tradicije, pogled s terase na masline, palme i more koje je na svega 30 metara udaljenosti, stupovi u kamenu, masivni drveni stolovi i prekrasan prozračan interijer, sjajan su uvod u posjet restoranu Starac i more u centru Novalje. Otok Pag, poznata meta turista, tako u ovome mjestu ima vjerojatno najjačeg aduta kad su u pitanju svježa jela iz Jadranskog mora i okolice.
Komentari