Stancija KovačićiMediteranska
Vinko Frlan
Cjenovni rang:

Na padinama Učke, u općini Matulji, nalazi se i mjestašce koje na adresi Rukavac 51 krije i blago u vidu Stancije Kovačići. Na samo desetak minuta od Opatije ostat ćete očarani okusima, mirisima i aromama; bilo da preferirate kupanje ili planinarenje, ovamo ćete dolaziti stalno!

Vinko Frlan, vlasnik Stancije Kovačići, iako mu je tek 30 godina, iza sebe već ima dvanaestogodišnje iskustvo u kuhinjama poznatih kvarnerskih restorana, odlučio je starinu svoje obitelji u mjestu Rukavac obnoviti i udahnuti mu novu dimenziju pretvorivši je u obiteljski restoran sa sobama za najam. Stancija se teško uoči izvana, ali kad jednom kročite u nju – to je to...

„U kuhinji se vodimo jednostavnošću, želimo da pijat bude iskren, da odrazi sezonu i podneblje u kojima se nalazimo. Naš dan počinje biranjem svježih namirnica, spravljanjem domaće tjestenine, pečenjem mirisnog domaćega kruha, a nastavlja se kreiranjem finih jela i završava osmijehom na licu gosta“.

Stancija je drugačija od konkurencije jer je vlasnik restorana ujedno chef kuhinje, koji sam odlazi u nabavu od svojih već super uhodanih opskrbljivača, tetica s placa, mesara... Vinko sam bira namirnice, a odatle mu i dolaze ideje, donosi ih u kuhinju te sa svojim timom od njih stvara dobitne kreacije. Maksimalno se trude ponuditi lokalno te utkati svoju kreativnost u sva svoja jela...
„Ne nalazimo se u žiži i vrevi nego u krasnom prirodnom ambijentu s pogledom na zelene padine Učke, u mirisu lavande i ružmarina koji se širi iz našeg vrta, u mirnom ambijentu, a svega 5 kilometara od Opatije i 12 od Rijeke...“

No ono najvažnije je - što jesti u Stanciji? Toplo preporučujemo domaću jetrenu paštetu s marmeladom od kapule, kreativna topla predjela s domaćom tjesteninom i sezonskim namirnicama, jela od boškarina... Za preporuku je i slatki rižoto od škampa sa sokom od bazge i cvjetovima te maslinovim uljem Rizman.

Tu su i grašnjaki, njoki od dizanog tijesta punjeni telećim raguom na umaku od tikvica sa svježim tartufom. Teleći medaljon dolazi „opasan“ sjajnom pancetom, a sezonski su favorit paski – izdanci od češnjaka na terini od markača i kozica. A tu je bilo i kolača, svakakvih, opet na sezonskoj bazi, likere smo skoro zaboravili, ali sjajni su! Vinska lista je mala ali otmjena, oboružana najjačim adutima cijele Hrvatske: uglavnom smo se, poput pravih Hrvata - zadržali na Stini.

U prekrasnoj primorskoj prirodi i njenim delicijama izbora je mnogo. Poslovni ručak ili izlet s obitelji, sasvim je svejedno, jer garantiramo da će svi uživati. Otkrijte Primorje što prije!

Autor fotografije: Nel Pavletić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/272-106; 099/2165-009

Web: www.stancija-kovacici.hr

E-mail: stancija.kovacici@gmail.com

Radno vrijeme: Srijeda - Ponedjeljak : 12:00-23:00h
Utorkom zatvoreno

Regija: Istra

Adresa: Rukavac 51; 51211 Matulji

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

U Rukavcu pored Matulja, mjestu gdje se miješaju planinski zrak s Učke i miris mora opatijske rivijere, smjestila se “Stancija Kovačići”. Vinko Frlan, u dvostrukoj ulozi vlasnika i glavnog kuhara, odvažio se ostvariti svoju dugogodisnju pomno planiranu zamisao - potpuno obnoviti i prenamijeniti staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća u ugostiteljski objekt koji je dobio ime po nadimku Frlanove obitelji u kući kojih se nalazila kovačija (kovačnica).

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Falstaff
Sezonski menu
Komentari