PrincipovacTradicionalna
Ivana Dasović
Cjenovni rang:

Krajnji istok Hrvatske, tamo gdje Dunav ljubi nebo, beskrajne ravnice i pokoje brdo od pješčenjaka kao iz bajke, sve su to jasne asocijacije na Srijem, a Ilok tu dođe kao neka specijalna kruna. Malo izvan grada, na izdignutom položaju poput neke utvrde, ponosno stoji prekrasan dvorac/restoran Principovac, okružen vinogradima, livadama, golf-igralištem... Nekadašnja vila za odmor talijanske vlastele danas je prekrasno uređen restoran s pogledom na Ilok, ali i vodotoranj u Vukovaru. Dakle, pogled koji se pamti.

Uz dvorac u kojem se nalazi restoran, vidikovac, a za toplijeg vremena i prekrasna terasa je i sala za vjenčanja, toliko popularna zbog lokacije i pristupačnih cijena da se tu žene i parovi iz Dalmacije, Istre, inozemstva... U Iloku se nalazi i podružnica Stari podrum, također u vlasništvu Iločkih podruma, s tradicionalnom srijemskom kuhinjom (čobanac, fiš, svježa riba iz Dunava).

U dvorcu ipak vlada fusion kuhinja, spoj tradicionalnog i modernog. Uglavnom se dolazi po najavi i u grupama, a najveća je posebnost ovog lokala što toče isključivo svoja vina Iločkih podruma, više od 25 etiketa, a kako imaju jednu od najvećih proizvodnji, kao i najveći broj nagrada u zemlji, jasno vam je da trebate imati vozača jer je teško prestati uživati u sjajnim kapljicama.

Na meniju nema previše jela, ali se sve temelji na jelima koja imaju poveznicu s ovim krajevima. Za predjelo je tu rapsodija od srijemskih delicija, odnosno svojevrsna pašteta u kojoj su šunka, kulen, dimljena slanina, kobasica, svježi kravlji sir, svinjska mast i čvarci. Bogatstvo okusa suhomesnatih proizvoda izvrsno ublažuje i omekšava domaći sir, a sve to ide uz kvalitetnu Iločku graševinu berbe 2016. U ponudi su za predjelo i plate sireva, kao i lokalnih suhomesnatih proizvoda.

Većina hrane je domaće proizvodnje, kruh, tijesto, noklice, taške s makom i orasima... Povrće i meso dolaze od lokalnih i hrvatskih dobavljača, a ide se i do Osijeka i Vukovara na tržnicu. Duet krem-juha od paprika izvrsna je osim za jelo i za fotografiranje, a tu je i klasična ponuda standardnih juha s domaćim rezancima.

Glavna jela se dijele podjednako na mesna i riblja, a toplo vam preporučujemo tri slijeda po pet jela od 120-150 kuna za sve! Marinirana pileća prsa u Iločkoj graševini su jedan od najbitnijih specijaliteta, a tu je i fiš paprikaš bez kostiju. Vrhunski chardonnay 2016. izvrsno je otvorio biftek Principovac u lisnatom tijestu s palačinkama od krumpira. Hrskave trakice poriluka i ukusan umak sjajno se spajaju s vinom boje zlata. Prženi file smuđa u plodovima srijemskih njiva (buča, suncokret – sjemenke) idealan je za one koji preferiraju nježniji obrok.

Za kraj svakako treba izdvojiti traminac, izbornu berbu bobica 2015., vino koje su Iločki podrumi odlučili darovati za svadbu kraljevskom paru. Ovdje je posluženo uz tortu Principovac, koja se radi od traminca, suhih marelica, suhih šljiva, oraha, badema i suhoga grožđa. Od slatkiša tu su još domaće taške, torta od palačinki, nabujak od riže sa šumskim voćem, saće u umaku od vanilije s makom. Dakle, lokalni izazovi!

Dok se vozite s brda među ljude, imate osjećaj kao da ste bili u posjeti kod nekog Kralja ili barem državnika, ispunjeni, smireni i puni dojmova. Arhitekt u nama ne bi baš tako izgradio lift i kupolu na vrhu dvorca, ali kako smo tu zbog kritika i recenzija hrane i pića – svakako svratite na briljantna vina i specijalitete istoka Hrvatske po sjajnim cijenama!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 032/593-114

Web: www.ilocki-podrumi.hr/

E-mail: principovac@ilocki-podrumi.hr

Radno vrijeme: PON NED: 7:00 - 23:00

Regija: Slavonija

Adresa: Principovac, 32236 Ilok

Broj mjesta: 30

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Dvorac Principovac, oaza vrhunskih vina koja su pažljivo sljubljena s tradicionalnim specijalitetima kraja u modernom aranžmanu, otvoren je od travnja do kraja studenog, ovisno o vremenskim prilikama. Vrijeme je da si priuštite vrhunski izlet, dugotrajno uživanje u pogledu i čisto upijanje srijemskih specijaliteta. Uživat ćete, jamčimo.
Sezonski menu
Komentari