Plavi podrum


Gault&Millau Hrvatska
JRE Hrvatska

Mediteranska
Danijel Jardas
Cjenovni rang:

U srcu Voloskog, s pogledom na Rijeku i Kvarnerski zaljev, već dugi niz godina Plavi podrum slovi kao nešto što se jednom u životu kvalitetnoga gurmana jednostavno ne smije propustiti. Iako ima i sjajnih mesnih momenata od vlastitih dobavljača (biftek, pfeffersteak sa šampinjonima, svinjski ombolo obložen pršutom ...). Podrum je prvenstveno riblji restoran vješto vođen rukom naše proslavljene sommelierke Danijele Kramarić i njezinog supruga Damira.

Smješten na rivi, sklonjen od vjetrova, uz malenu terasu Podrum nudi i ugodno ostakljen interijer te još jedan dodatni prostor u kojima se uz tihu glazbu ističe i neopisiva polica s bocama vina koja je divan uvod u razgovor i nova poznanstva. Sezonsko vino kuće koje preporuča više nego ugodno osoblje je šampion Vinistre, malvazija Fakin, koja divno uvodi u jedno bezvremensko gastro iskustvo.

Najveći problem Plavog podruma leži u odluci - čime krenuti u obrok. Naime, i topla i hladna predjela su toliko svježa, zanimljiva, inovativna i kreativna da se je nevjerojatno teško probiti do glavnoga jela i ne biti sit. Osim riblje juhe i maneštre s hobotnicom, ovdje se kao starter mogu jesti najsvježiji, netom ulovljeni kvarnerski škampi na sve moguće načine. Od sirovih tek taknutih paprom i poškropljenim Ipšinim maslinovim uljem, na rižotu, u juhi ... Ne propustite marinirane srdele s grožđicama i prekrasan mekani i masni domaći kruh.

Posebno treba naglasiti trostruko kuhanu juhu koja je nevjerojatno snažna za svoju bistrinu. Svaki oblik kozica, školjki, hobotnica, dagnji i sipa, ovdje se nađe u nekom dijelu, a majstorska obrada dovodi do potpunog užitka, jasno, ako ste zaljubljeni u more. Buzare, domaći rezanci i rižota nastavljaju niz sjajnih predjela (toplo preporučamo mlačne kozice na preprženoj paškoj skuti – skuta se tim procesom teksturom pretvara u nešto nalik na gusju jetru!) Volite li škampe, ima ih još, i to pečenih na žaru.

Kraj svijeta, ovo su valjda u Plavoj laguni jeli! Riba ima svih vrsta, pazi se na sezonu, mjesec, mriještenje. Po izboru grdobina, oslić, plemenita riba, vodi se briga o svakom detalju, a zapanjuje set maslinovih ulja kojih ima kao vrsta sladoleda u kolovozu na moru. Gran teran Coronica dolazi kao preporuka uz jača jela.

Ako ste ljubitelj kratkih pića, rakijica, viskija, konjaka – na pravom ste mjestu, a iznenađuje vrlo hrabar odabir specijalnih piva i ginova koje možete začiniti sami – za svaku pohvalu.

Ukratko, kad ste uz more, uživajte u plodovima istog. Plavi podrum je savršeno mjesto za to!

Autor fotografija: Goran Kovačić/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/701-223

Web: www.plavipodrum.com

E-mail: dkramari@inet.hr

Radno vrijeme: PON - NED:
12:00-24:00 h

Regija: Kvarner

Adresa: Obala Frana Supila 5; 51 410 Opatija

Broj mjesta: 74

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Plavi podrum je s tradicijom duljom od 100 godina najstariji restoran na opatijskoj rivijeri. Odlikuje ga moderna europska kuhinja koja inzistira na svježim lokalnim namirnicama, tek ulovljenim škampima i ribama spajajući tradicionalno i moderno. Prvoklasna maslinova ulja, odličan izbor vina i jela spravljena od sezonskih vrhunskih namirnica jamče najveće kulinarske užitke.

Daniela Kramarić vlasnica Plavog podruma, najbolja hrvatska sommelierka i restoraterka, još je jedno jamstvo uživanju u vrhunskoj gastronomiji.

Plavi podrum je u uglednom izboru za The S.Pellegrino Best Restaurant in the World dva puta ušao među 100 najboljih restorana na svijetu (2008. i 2010.) te je jedan od samo sedam hrvatskih restorana koji su primljeni u prestižnu udrugu Jeunes Restorateurs d’Europe, što se smatra stepenicom do Michelinove zvjezdice.
Komentari