PalatinInternacionalna
Dario Lučić i Krešimir Novak
Cjenovni rang:

Na par minuta šetnje od centra Varaždina, pažnju vam privlači zdanje koje sjajno prati arhitekturu okolice. Osjećaj je dvostruko ljepši kad uđete u prekrasno uređeno starinsko dvorište te se spustite do samog restorana. Naime, ugođaj je stvarno svjetski. Uredno, mirisno, dotjerano, moderan kaminčić u centralnom dijelu, stolovi elegantni, stolci udobni, decentno i fino postavljen stol – sve je tip-top.

Tenor nježno pjevuši operne arije sa zvučnika, cigla se preklapa s bjelinom zidova, svjetiljke u raznim bojama bacaju svjetlo u krug, ukratko - povijest uhvaćena u sadašnjosti, stvarno odmor za oči i dušu.
U Palatinu vas očekuje ozbiljna karta jela. Meni se ne oslanja samo na domaću kuhinju, iako je na njoj baziran, već putuje na sve strane svijeta, pa je tako nedavno ovdje ponuđen i – sushi. I to ne bilo kakav – umjesto klasičnih plodova mora, povrća i algi, ovdje se on radi – od suhomesnatih proizvoda!

Kako je ovdje sezonalnost i kvaliteta namirnica na prvome mjestu, tako smo oko Uskrsa ulovili mlade šparoge, ali i jaja i meso 'z tiblice, vratinu i mladi luk kao uskršnje predjelo i svinjske medaljone u umaku od hrena za glavno jelo. Palatin nudi nekoliko doručaka, slanih i slatkih. Svakako bi priču trebalo početi domaćim hladnim tanjurom. Naresci, šunke, kobasice, sirevi, od svega pomalo, sjajan reprezent ovog našeg bogatoga kraja.

Jelenji hrbat je nesumnjivo specijalitet kuće, a za teleću se koljenicu svakako isplati naručiti 24 sata prije – toliko je, naime, potrebno da se pripremi. Također treba spomenuti i klasične BBQ ( barbeque ) specijalitete koji će biti pun pogodak nakon spomenutog domaćeg hladnog tanjura. Posebna se pažnja u Palatinu pridaje vegetarijanskim jelima, dok je stvarno široka ponuda jela od krumpira zbog toga što je vlasnik porijeklom iz susjednog Međimurja.

Priča traje već sedam godina, i stvarno se pazi na svaki detalj, od dizajna tanjura, do servisiranja i priče oko svakog jela. Treba naglasiti da su uvijek na stolu dvije vrste domaćeg kruha, kao i četiri vrste istarskog maslinova ulja. Vinska lista je doista široka, a mijenja se svake godine. Uz sjajna imena iz cijele Hrvatska, dobro su zastupljena i Varaždinska i Međimurska županija – vina kuće dolaze iz vinarija Tomšić i Novak.

Od klasičnih štrudli i štrukli preko panna cotte i Crème brûlée, Palatin se ponosi unikatnom vlastitom tortom Palatin s biskvitom od heljdinog brašna, kestenom, pekmezom od šljiva, korama natopljenima umakom od crvenog vina, narančom i cimetom. Ukratko, neponovljivo i za svaku pohvalu.

Palatin je jedan od top tri restorana Varaždinske županije: elegantan, moderan, inovativan i uvijek spreman na ugodna iznenađenja za svoje goste. Od profesionalnosti konobara do svakog detalja na vašem tanjuru. Moderna kuhinja s tradicionalnim i zaboravljenim lokalnim namirnicama, ovdje ćete se rado vraćati...

Autor fotografija : Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 099/2549950

Web: www.palatin.hr

E-mail: info@palatin.hr

Radno vrijeme: Restoran:
Ponedjeljak - Subota: 11:00 - 23:00 h
Nedjelja: 11:00 - 22:00

Caffe:
Ponedjeljak - Subota: 08:00 - 23:00 h
Nedjelja: 8:00 - 22:00

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Ulica braće Radić 1 ; 42 000 Varaždin

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran Palatin, u srcu baroknog grada Varaždina nalazi se na raskrižju Ul. braće Radić i Ul. Stanka Vraza. Riječ Palatin spominje se i u rimskoj povijesti, ali i sadašnjosti. U kolijevci zapadne civilizacije nalazi se sedam brežuljaka koji su pripadali antičkom gradu Rimu. Palatin je središnji od tih sedam brežuljaka.

Autohtona zagorska i međimurska kuhinja savršeno je spojena s internacionalnom kuhinjom.
Posebna pažnja pridaje se svakodnevno svježim i najkvalitetnijim domaćim namirnicama najboljih hrvatskih proizvođača.
Sezonski menu
Komentari