Oštarija ForticaMediteranska
Željko Markus
Cjenovni rang:

Visoko iznad Rijeke, s pogledom na more i otoke u daljini i na jednom od onih divnih živopisnih trgića kakvi postoje samo u ovom dijelu svijeta, smjestila se Oštarija Fortica. Prekrasna terasica na mjestu gdje je nekad bio kultni Kukuriku zaklonjena je prirodnim hladom, a unutrašnjost je više nego ugodna, sa živim biljem, malo detalja, modernom glazbom te vitrinom s vrhunskim vinima.

Priča s chefom i vlasnikom Željkom Markusom traje sada već pet godina, a s obzirom na posjećenost i u jesenje doba, poželjno je napraviti rezervaciju. Ekipa Fortice svemu pristupa krajnje ozbiljno, a vole raditi tematska jela i bježe od klasične karte, uz sve pokušavaju razgovarati s gostom i pitati ga što voli i onda se prilagoditi njegovim željama. Ovdje se nudi isključivo domaća hrana u modernijem obliku, sve ono što su koristili naši stari, ali u drugim kombinacijama.

Osnovna baza svakog jela je starinska, sol, papar i mediteransko bilje uz dodatak kvalitetnog vina, baš kao što su radile nonice u Primorju i Istri. Domaći tanjur, domaći okusi, povratak na staro. Ovaj pretežno mesni restoran, nudi i nešto salata kao i jadransku tunu, ali meso je ovdje ipak najbitnije. Većina namirnica dolazi iz Kastva i okolice, a o kvaliteti i svježini voća i povrća govori činjenica da nemaju hladnjak s povrćem - sve je lokalno ili iz njihovog vlastitog vrta.

Restoran radi cijelu godinu osim dio siječnja. Najpoznatiji su po teletini ispod peke, no to nam jelo nije bilo suđeno jer su u Fortici poznati i po boškarinu, autohtonom istarskom govedu. Za početak smo, pored ručno rezanog domaćeg pršuta, kobasica lokalnih proizvođača i plate biranih sireva, na preporuku brzog i nasmijanog osoblja probali carpaccio od boškarina. Izvrstan komad mesa (bijeli frikando) je stvarno priča za sebe, čvrst, deblje rezan, poput nježnog pršuta, a dolazi na posteljici od rukole s parmezanom i klicama. Crno vino kuće, kupaža caberneta, merlota i terana Franc Arman, odlično prati i naglašava kvalitetu mesa.

Baza kuhinje je tjestenina, proizvede se do 4 tone godišnje i ništa se ne kupuje. Kruh je također njihov, maslinovo ulje su isključivo domaći brendovi (najviše Moje Uje iz Istre i Chiavalon), a vinska karta ima 70 etiketa hrvatskih vina. Bijelo vino kuće je Pavlomir žlahtina kupaža, no uz drugo predjelo smo dobili graševinu Krauthaker Mitrovac 2017. Domaći ravioli sa sirom inače dolaze u više kombinacija, a nama su na stol došli uz pire od kiselog kupusa, češnjak, blitvu, rajčice i domaće sušeno meso i kobasice. Ovaj domaći težački tanjur fantastičan je preslik onoga što se ovdje jede stoljećima. Kiselkasto i bombastično s ugodnom patinom, izvrsno ga prati zemljana aroma vina. Moćno vino, zasitan i potpuno inovativan tanjur, sve pohvale.

Za kraj, probali smo obrazine boškarina sous videane od 15 do 18 sati na temperaturi od 70 stupnjeva, u umaku od terana na domaćim fužima. Jelo mjeseca, ako ne i godine, mekoća i nježnost mesa naspram grubosti i otpora fuža i umakom koji sve to stavlja na divan val čistog hedonizma okupan Merlotom Superior 2013. Franca Armana, pravo je remek djelo. Čovjek bi pomislio da jede čokoladnu tortu. Boškarin jede samo cvjetove biljaka pa njegovo meso miriši i ima potpuno drukčiji okus. Ossobucco i rep, te janjeću koljenicu pomno i dugo pripremanu smo ostavili za drugu priliku.

Deserti su ovisni o sezoni i inspiraciji, razne štrudle, kremice u čaši, a trenutno kolači od kestena. Štrudl s jabukama je bio sjajan, ali ovo će mjesto ostati upamćeno kao oaza mesa u kojoj chef stvarno zna tu kvalitetu popratiti isto takvim vinima. De luxe restoran, ovdje se jednostavno morate vratiti.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 0915590372

E-mail: anamarkus@gmail.com

Radno vrijeme: Pon-Pet
11:00 - 23:00

Sub
11:00 - 24:00

Ned
Zima: 12:00 - 19:00
Ljeto: 12:00 - 22:00

Regija: Kvarner

Adresa: Trg Matka Laginje 1, Kastav

Broj mjesta: 60

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Dvije etaže restorana; gornja sala uređena rustikalno, doljnja sala liči na primorsku konobu.
Ljetna terasa prekrivena lozom glicinije.U sklopu restorana nalazi se vinski podrum.
Sezonski menu
Komentari