Mon Ami


Michelin preporuka

Mediteranska
Goran-Marko Beus
Cjenovni rang:

Na samom izlasku iz Velike Gorice na putu prema Sisku, u neposrednoj blizini najveće hrvatske zračne luke smjestio se ugodan i miran restoran Mon Ami. Nebitno jeste li samo odlučili na kratko pobjeći iz metropole, ili ste se toliko zaželjeli mediteranske kuhinje da se ne možete strpjeti do mora – Mon Ami će vas u svakom slučaju razveseliti svojom kvalitetnom i bogatom ponudom morskih i kontinentalnih specijaliteta.

Mon Ami je prvenstveno riblji restoran, što i sugeriraju moderne slike na zidovima u nijansama plavoga Jadrana, kao i mala izložba morskih školjaka na samom ulazu. Restoran s diči istaknutim diplomama i medaljama osvojenim za svoje maslinovo ulje, kao i priznanjima kućnog sommeliera Marija Meštrovića koji besprijekorno vodi malu, ali ozbiljnu vinsku kartu sa 60 naslova. Pod je u zelenkastom kamenu, prevladavaju smeđe-bijele nijanse zidova i stropa, svira tiha klapska glazba, i dojam je da ste stvarno na mjestu gdje ljudi vole more.

Na meniju se nalazi nekoliko klasičnih jela koja se poslužuju u obliku užina do 12.30 sati, kao i sezonska jela što se mijenjaju prema dolasku novih svježih namirnica. U travnju su tako na meti – šparoge, kao i drugo mlado povrće i ribe kojima je sezona. Preporučuje se juha od šparoga, kao i fritaja te njoki s kozicama i ovim popularnim zelenim izdancima. Svakako treba istaknuti ukusan, vlažan i teško odoljiv friški kruh, kojeg ne možete prestati grickati između sljedova. Mon Ami se ponosi i svježim prženim gavunima, kao i kozicama, dok je izbor svježih riba, rakova i školjki stvarno impresivan – kovač, škrpina, zubatac, škampi, hlap, jastog... Naći će se ponešto i za najizbirljivije!
U Mon Amiju nisu zaboravili na klasična rižota i tjestenine (crni od sipe, šurle, pljukanci, fuži...), niti na jela od liganja koje dolaze u pet varijanti. Da sve bude u skladu uz rožatu je glavni desert upravo klasična skradinska torta. Šampanjci, pjenušci i rose vina idu logično od Francuske, preko Italije, ali zadiru i u sve krajeve Hrvatske, od Plešivice, pa preko bijelih vina s Bilogore i Slavonije do crnih iz Dalmacije i Primorja – tutto completto!

Atmosfera je nekako odmorna, osoblje je ležerno i sve je kao da ste u restoranu pored plaže u nekom klasičnom dalmatinskom gradiću. Cijene su pristupačne, blizu ste svemu, uglavnom, sasvim zgodno mjesto za prekratiti odbrojavanje do godišnjeg. I tako barem jednom mjesečno...
File mola sa škampima i tikvicama na roštilju s pireom od blitve je hit tjedna, a kao specijalitet za upoznavanje s Mon Amijevom kuhinjom tu je crni rižot od sipe. U restoranu se toči vino kuće koje proizvode u svojem vinskom podrumu iz grožđa iz vlastitog vinograda. I to sve u Velikoj Gorici, dakle, svaka čast na kvaliteti, ustrajnosti i idejama, ovdje doista možete uživati u dašku Mediterana.

Autor fotografija: Luka Stanzl/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/6213-333; 091/5444-715

Web: www.monami.hr/

E-mail: monamihr@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - subota: od 10 do 23 sata

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Trg kralja Tomislava 26, 10 410 Velika Gorica

Broj mjesta: 70

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Na samom izlasku iz Velike Gorice na putu prema Sisku, u neposrednoj blizini najveće hrvatske zračne luke smjestio se ugodan i miran restoran Mon Ami. Nebitno jeste li samo odlučili na kratko pobjeći iz metropole, ili ste se toliko zaželjeli mediteranske kuhinje da se ne možete strpjeti do mora – Mon Ami će vas u svakom slučaju razveseliti svojom kvalitetnom i bogatom ponudom morskih i kontinentalnih specijaliteta. Mon Ami je prvenstveno riblji restoran, što i sugeriraju moderne slike na zidovima u nijansama plavoga Jadrana, kao i mala izložba morskih školjaka na samom ulazu. Restoran s diči istaknutim diplomama i medaljama osvojenim za svoje maslinovo ulje, kao i priznanjima kućnog sommeliera Marija Meštrovića koji besprijekorno vodi malu, ali ozbiljnu vinsku kartu sa 60 naslova.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari