Mediteran


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Pero Savanović
Cjenovni rang:

Priča o sadašnjem lokalu koji predvodi chef Pero Savanović traje već 15 godina. Lokal je na tome mjestu pod istim imenom od davne 1980. godine, a danas se temelji na 70% riblje ponude, iako ni ljubitelji mesa neće ostati zakinuti. Uz jela od mesa preporučuju vam lokalno vino babić Gracin provjereno sjajnog vinara iz bliže okolice. Vina na karti ima više naših nego stranih, s ravnomjerno zastupljenim predstavnicima Istre (Madirazza, Coronica...), Slavonije (Galić, Krauthaker), Plešivice (Korak, Šember) te logično – Dalmacije.

Za predjela nude širok izbor jela od morskih plodova i standardne hladne plate. Povrće je lokalnog podrijetla, rajčica, rukola, luk, krumpir, a na glasu im je šalša koju kuhaju satima... Zanimljiv je, velik i šarolik izbor juha, rustikalna od rajčice, aromatizirana travaricom koju poslužuju s mascarponeom, kao i „pijat juhe“, dalmatinski bouillabaisse od dnevnog ulova ribe, s povrćem i maslinovim uljem. Salata od sipe s narančom, salata od hobotnice te marinirani i slani inćuni čine sjajnu hladnu morsku platu koju poslužuju s netom pečenim pecivima i domaćim maslinovim uljem iz okolice Primoštena. Tris zanimljivih okusa i aroma, svježine obližnjeg Jadranskog mora i modernog dizajna u slatkim zdjelicama i teglicama – izvrstan su početak vašeg obroka uz čašu jakog pošipa Bibich.

Tuna je apsolutni broj jedan Mediterana, dolazi iz Kalija na Ugljanu te je poslužuju na sve moguće načine, od carpaccia do steaka, uz brojne dodatke. Tu je i izbor dnevno svježe ribe, zubaca, škarpine, šampjera, ovisi što ponude lokalni ribari, kao i grdobina u kremi od tartufa.

Za glavno jelo svakako preporučujemo buzaru s brbavicama, dagnjama i jadranskim škampima. Tjestenina dolazi iz šibenske tvornice Nichi, elastična je, ukusna i sjajna u kombinaciji s nevjerojatno ukusnom šalšom i prije buzare popečenim ostalim sastojcima. Skupo ali izvrsno, savršeno spojeno s Bibich debitom, najjačim vinskim adutom ovog kraja.

Za desert dolaze semifreddo od lješnjaka i čokoladna torta, a kad počne sezona, tu su tiramisu, paradižet, smokve na sve načine. Za svakog ponešto...
U Mediteranu, koji radi od travnja do listopada, lokalna i tradicionalna jela predstavljaju na kreativniji način. Odnosno, kako ovdje ističu, klasična priprema koju završavaju modernim tanjurom koji temelje isključivo na lokalnim svježim namirnicama.

Naizgled konoba, ali ipak na puno višoj razini, a ako se zaželite nečega jednostavnijeg i po nižim cijenama, tu je njihov street food Francos na obali uz plažu. Vrijeme je da otkrijete ljepote Primoštena!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 022/571-780; 098/445-945

Web: www.mediteran-primosten.hr

E-mail: u.o.mediteran@si.t-com.hr

Radno vrijeme: PON - NED: 13:00 - 23:00

Regija: Dalmacija-Šibenik

Adresa: Put briga 13 22 202 Primošten

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Iako je nastao nasipavanjem i zapravo nekad bio otok, Primošten je danas poluotok i jedan od apsolutno najljepših lokaliteta Hrvatske, nešto poput francuskog bombončića Mont St. Michellea. Okružen brdima i nasadima vinove loze, prepun prekrasnih plaža, uredan i skockan, jednostavno vas mami da smjestite ručnik upravo negdje s pogledom na savršenstvo. A kada se okupate, red je da nešto pojedete, pa se samo po sebi nameće mjesto na poluotoku, u skrovitoj i mirnoj uličici, u kamenom dvorištu. Restoran Mediteran nudi mir, odmor i široku paletu domaće „spize“, kako lokalci ovdje nazivaju specijalitete...

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Sezonski menu
Komentari