Lanterna na DolcuTradicionalna
Marko Miljković
Cjenovni rang:

Na zagrebačkoj Opatovini, turističkoj meki i omiljenom nalazištu ljubitelja kvalitetnog piva (jedini zagrebački i hrvatski craft street), smjestilo se i ugodno, ciglenim svodom okrunjeno mjesto nazvano Lanterna na Dolcu. Restoran je otvoren 2010. godine i od samog je početka pokušao ponuditi tradicionalna zagrebačka jela po pristupačnim cijenama i ugodnu obiteljsku atmosferu u centru grada.

Kvalitetu i svježinu namirnica garantira blizina središnje zagrebačke tržnice, Dolca, dok je za atmosferu zadužena upravo jedna od najstarijih ulica u staroj jezgri Zagreba i lokal u podrumu starom više od 300 godina. Neke ideje za recepte u Lanterni su dobili i iz stare kuharice iz 1854. godine koju su pronašli u Muzeju grada Zagreba, ali su se potrudili da u sva jela ubace i dašak modernog izričaja, pa je jelovnik spoj modernog i tradicionalnog s naglaskom na svježe namirnice iz srca metropole.

Lanterna nema klasičnu dnevnu ponudu, nego se bazira na a la carte jelovniku. Za početak su tu domaći sir i vrhnje te zapečene štrukle i svakodnevno drugačija juha. Krem juha od šampinjona ugodno je zagrijala vrlo hladan dan, gotovo kao i čaša graševine Iločkih podruma, vina kuće. Od crnih vina preporučuje se kapistan crni, također s istoka Hrvatske. Vinska karta sastavljena je gotovo isključivo od hrvatskih vina, a geografski šara od Pelješca i Korčule (Krajančić), preko Istre do Plešivice i Slavonije i Baranje, s naglaskom na ovo potonje.

Slavonska vina fino se stapaju s autohtonim hrvatskim specijalitetima s menija, od kojih treba izdvojiti dalmatinsku bržolicu s blitvom, pisanicu Stubicu, odnosno lungić punjen šljivama sa širokim rezancima, kao i Manduševački odrezak s domaćim njokima. Naš današnji izbor, nježna i meka teletina u umaku od šampinjona, vratine i kisele paprike nježno je osvježena laganim aromatičnim kapistranom. Starinsko i nježno, poput atmosfere u restoranu. Lanterna više naginje mesnome dijelu (lungić, ramstek, biftek...), ali ni fileti orade i brancina im nisu strani.

I kad su deserti u pitanju, ovdje imamo bogati izbor: od zagorskih štrukla, preko istarske rožate (s dodatkom limunove korice, za razliku od dubrovačke), do specijalnih palačinki sa sladoledom i mousseom kuće od keksa i čokolade. Karta nije velika, ali imate dojam kao da ste obišli Hrvatsku u nekoliko sati dok sjedite u centru njene metropole.

Opatovina je predivna od jutarnjih sati kada vrije od prodavača i ljudi koji na terasama ispijaju kave sve do navečer kad se pretvara u vrhunsko mjesto izlaska. Želite li gostima i prijateljima pokazati kako se nekad jelo u Hrvatskoj ili naučiti nešto o našim specijalitetima, vrijeme je da posjetite Lanternu na Dolcu. Štrukle su im sjajne!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/481-9009

Web: www.lanterna-zagreb.com/

E-mail: restoran@lanterna-zagreb.com

Radno vrijeme: PON - SUB: 11:00 - 22:00
NED: 4:00 - 22:00

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Opatovina 31, 10000 Zagreb

Broj mjesta: 65

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran je otvoren 10. rujna 2010. godine. Od početka su dvojica braće Tomislav i Ivan imali isti cilj - u centru grada ponuditi tradicionalna zagrebačka jela po pristupačnim cijenama i ugodnu obiteljsku atmosferu. Svako jutro namirnice nabavljaju od kumica na Dolcu i zato mogu garantirati da je svaki sastojak jela svjež.
Sezonski menu
Komentari