KukurikuMediteranska
Nenad Kukurin
Ocjena:
Cjenovni rang:

Na vrhu brda kroz osebujne kalete, stotinjak metara udaljen od nekadašnje lokacije, restoran Kukuriku već neko vrijeme ima i hotel te tako i dalje ponosno s visine gleda na Kvarner. Zidovi puni priznanja, slike i skulpture pijetlova, tematski, ugodno, prozračno.

Jelovnik je pro forma jer se radi o "slow food" restoranu koji se temelji na sezonskim specijalitetima i ulovu s lokalne tržnice. Ista je priča s vinima jer postoji stotinjak vina u rezervi, ali je fokus na domaćim, pretežno istarskim, ali i baš lokalnim kastavskim vinima. Preporučamo Belicu, koja nježno prati većinu ribljih jela što se nekako nameću sama po sebi.

Sezona je šparoga, pa se iste sreću u brojnim jelima s menija, pa tako i vrhunskoj, gustoj i kompaktnoj juhi koju umjesto klasičnog vrhnja krase dvije žličice kajmaka. Senzacionalna kombinacija, pogotovo jer je riječ o izvrsnom, punomasnom i glatkom kajmaku koji plete sjajnu priču s tamnim zelenilom i jakom aromom divljih šparoga.

Sve se nastavlja u sezoni pa je prijedlog osoblja njihov originalan trokutić iznenađenja od vodom vučenog tijesta punjen raguom od janjetine u povrtnom umaku sa šparogama i mladim lukom. Umak je predivan, svjež i lepršav, trokutić s komadom cheddra na vrhu izgleda kao jestivi pergament. Za slikanje! Jela prate vina po izboru konobara, koji je toliko prisan sa svim gostima u sali da vam više dođe kao nekakav stariji brat. Elokventnost i usluga na najvišem nivou.

Ono što svakako treba probati u Kukurikuu su - ribe. Chef s posebnom pažnjom pristupa svakoj jedinki ponaosob i pred vama se na komadu papira, "škartoca", pojavljuje tris aktualne, danas ulovljene ribe iz obližnjeg (sedam minuta autom udaljenog) mora, mekane, sa svom kožicom (znat će oni koji je rade sami), mirisne, ukusne, u društvu pečenih tikvica, češnjaka i grančicom komorača. Dakle, mala škola ribe - ako niste poznavatelj niti štovatelj, ovo je mjesto za postaviti temelj. Čudo ribe, apsolutna preporuka.

Za kraj, od deserata su tu sasvim očekivana panna cotta od jagoda, mousse od čokolade s narančom i semifreddo od lješnjaka. Trobojno, dizajnirano, ukusno - sve redom sjajno. Točka na "i" potvrdi da je Kukuriku mjesto na kojem se jede vođeno, polako i u najboljim rukama.

Za cijenu se unaprijed dogovorite s osobljem i prepustite se njihovim rukama. Sve vrijedi, vjerujte. Obvezno posjetiti!

autor fotografija: Goran Kovačić/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/691 519

Web: www.kukuriku.hr

E-mail: info@kukuriku.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 12:00 - 23:00 h

Regija: Kvarner

Adresa: Trg Matka Laginje 1/A; 51215 Kastav

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Gastro-eno priča koju ćete doživjeti u restoranu Kukuriku izdiže konzumaciju na višu razinu i ističe hedonizam. Ponuda se temelji na želji da se izbjegne dosada, a filozofija vlasnika Nenada Kukurina glasi: "Mi kuhamo što bismo mi voljeli jesti. Imamo puno iskustva, a volimo jest’ i pit’".

U njegovoj kuhinji svaki dan stvaraju se novi recepti, temeljeni na dnevnoj ponudi lokalne tržnice i plodova prirode kastavskoga kraja. Kuhari, poput jazz glazbenika, improviziraju s probranim namirnicama i kreiraju jela koja ističu okus i miris kraja. Kompleksnost okusa, raskoš oblika i boja na tanjuru predstavljaju senzaciju za nepce i oči, a ručkove i večere u dobrom društvu pretvaraju u pravu svečanost hrane.

Pri izboru jela najbolje je prepustiti se osoblju i kuhinji koji će vas oduševiti ribljim, mesnim ili vegetarijanskim sljedovima. Kako se ne biste izgubili u izboru od više od 150 etiketa iz Kukurikuova vinskog podruma, sommelieri će svako jelo sljubiti s idealnom vinskom pratnjom. Vrlo čest je slučaj da naši gosti ne mogu u cijelosti prenijeti dojmove iz Kukurikua prijateljima, poznanicima ili poslovnim partnerima.

Atmosfera naše ponude je ključ vaših uspomena aroma i okusa koje ćete željeti uvijek iznova zapisivati u kartu vaših sjećanja.

Nagrade i priznanja:

2003. - u gastronomskom vodiču Austrije "Gault Millau" ocijenjen s dvije kapice i 15 bodova; najbolji restoran Hrvatske
2003. - veliku zvijezdu turistička patrola Večernjeg lista dodijelila im kao jednom od četiriju najboljih restorana na hrvatskoj obali
2004. - u gastronomskom vodiču Austrije "Gault Millau" ocijenjen s dvije kapice i 16 bodova
2004. - u gastronomskom vodiču Večernjeg lista i VIPneta Dobri hrvatski restorani najbolje
rangiran restoran
2004. - nagrada Grada Kastva za osobite zasluge na podizanju gastronomske i enološke ponude te promicanja i valorizacije turizma Grada Kastva.
2005., 2006., 2007., 2008., 2009., 2010., 2011., 2012 - u gastronomskom vodiču Austrije "Gault Millau"
Sezonski menu
Komentari