Na vrhu brda kroz osebujne kalete, stotinjak metara udaljen od nekadašnje lokacije, restoran Kukuriku već neko vrijeme ima i hotel te tako i dalje ponosno s visine gleda na Kvarner. Zidovi puni priznanja, slike i skulpture pijetlova, tematski, ugodno, prozračno.
Jelovnik je pro forma jer se radi o "slow food" restoranu koji se temelji na sezonskim specijalitetima i ulovu s lokalne tržnice. Ista je priča s vinima jer postoji stotinjak vina u rezervi, ali je fokus na domaćim, pretežno istarskim, ali i baš lokalnim kastavskim vinima. Preporučamo Belicu, koja nježno prati većinu ribljih jela što se nekako nameću sama po sebi.
Sezona je šparoga, pa se iste sreću u brojnim jelima s menija, pa tako i vrhunskoj, gustoj i kompaktnoj juhi koju umjesto klasičnog vrhnja krase dvije žličice kajmaka. Senzacionalna kombinacija, pogotovo jer je riječ o izvrsnom, punomasnom i glatkom kajmaku koji plete sjajnu priču s tamnim zelenilom i jakom aromom divljih šparoga.
Sve se nastavlja u sezoni pa je prijedlog osoblja njihov originalan trokutić iznenađenja od vodom vučenog tijesta punjen raguom od janjetine u povrtnom umaku sa šparogama i mladim lukom. Umak je predivan, svjež i lepršav, trokutić s komadom cheddra na vrhu izgleda kao jestivi pergament. Za slikanje! Jela prate vina po izboru konobara, koji je toliko prisan sa svim gostima u sali da vam više dođe kao nekakav stariji brat. Elokventnost i usluga na najvišem nivou.
Ono što svakako treba probati u Kukurikuu su - ribe. Chef s posebnom pažnjom pristupa svakoj jedinki ponaosob i pred vama se na komadu papira, "škartoca", pojavljuje tris aktualne, danas ulovljene ribe iz obližnjeg (sedam minuta autom udaljenog) mora, mekane, sa svom kožicom (znat će oni koji je rade sami), mirisne, ukusne, u društvu pečenih tikvica, češnjaka i grančicom komorača. Dakle, mala škola ribe - ako niste poznavatelj niti štovatelj, ovo je mjesto za postaviti temelj. Čudo ribe, apsolutna preporuka.
Za kraj, od deserata su tu sasvim očekivana panna cotta od jagoda, mousse od čokolade s narančom i semifreddo od lješnjaka. Trobojno, dizajnirano, ukusno - sve redom sjajno. Točka na "i" potvrdi da je Kukuriku mjesto na kojem se jede vođeno, polako i u najboljim rukama.
Za cijenu se unaprijed dogovorite s osobljem i prepustite se njihovim rukama. Sve vrijedi, vjerujte. Obvezno posjetiti!
autor fotografija: Goran Kovačić/Pixsell
-- Vaš Gourmet 365