Krčma kod DanetaTradicionalna
Ul. Mladena Palinkaša 10, 31205, Aljmaš
Cjenovni rang:

Naime, iako Aljmaš ima samo petstotinjak stanovnika, niti 100 metara od Dunava, u velikom objektu Krčme kod Daneta rade najbolji fiš u ovom dijelu svijeta. Fiš, odnosno fiš (riblji) paprikaš, tradicionalno je jelo koje se spravlja u kotliću na živoj vatri od drva, i to od dvije vrste slatkovodne ribe, šarana i soma. Uz ribu se u kotlić ubaci nešto luka, rajčice, crvene mljevene paprike, ljute paprike, soli i octa, a za kompletan ugođaj treba prošetati do otvorene vatre i uživati kad se jelo posluži u originalnom kotliću s domaćom tjesteninom. Dakle, fenomenalan doživljaj u izvedbi jednog od posljednjih tradicionalnih aljmaških ribara.

Dane je objekt koji radi više od 40 godina i prenosi se s oca na sina, a u posao je uključena cijela obitelj. Budući da sjajni živopisni vlasnik Drago ima i ribarski obrt, tako je riba najsvježija moguća, a oko vas su u svakom trenutku originalni ribarski alati, pa čak i slike riba na zidovima. Riblja se priča bazira na tri najjača igrača, somu, šaranu i smuđu. Divlji šaran (ima crveno meso!) prži se ili poha jer tovljeni (bijelo meso) ide u fiš. Riba se po nekoliko dana drži u čistoj vodi kako bi se izbacio i najmanji trag mulja. Pržena i pohana riba idu uz sjajne domaće salate od krumpira i kupusa, a ako do sada niste probali smuđa – vrijeme je da to učinite. Poput najbolje ribe iz mora!

Čobanac se ovdje radi samo po narudžbi, pa se trebate javiti 24 sata unaprijed, a od mesa je tu još i pohani odrezak te odrezak u umaku od gljiva. Sve ostalo je riba, i to je u biti najbolja filozofija Daneta. Što se vina tiče, nema ih puno, ali domaća erdutska i beljska graševina savršeno prate ribu, dok od crnih vina erdutska frankovka izvrsno ide uz jača jela. Za kraj, klasične palačinke, kako i dolikuje jednom ovakvom, pa nazovimo ga - mjestu iz naroda i za narod.

Nepravedno zapostavljen dio Hrvatske kroz Krčmu kod Daneta savršeno vam poručuje da svakako trebate doći te probati njihov savršen fiš i druge riblje specijalitete, a uz malo sreće i sam Drago će vam pokazati kako se lovi riba na Dunavu. Savršen osjećaj! Uglavnom, ako vas zanimaju vjerski turizam (najveće marijansko svetište Slavonije i Baranje), biciklizam, šetnja, ili ste na riječnom kruzeru, Aljmaš je mjesto koje ne smijete propustiti. I ne zaboravite, najbolji fiš u Hrvatskoj!

Autor fotografije: Marko Mrkonjić/ PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 031/595-007

E-mail:

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 07:00-22:00 h

Regija: Slavonija

Adresa: Ul. Mladena Palinkaša 10; 31205, Aljmaš

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Istok Hrvatske prekrasan je zbog bogatstva vode, predivnih ravnica, stoljetnih šuma, rodnih vinograda... A ako vas put nanese od Osijeka prema Iloku, svakako trebate skrenuti na lijevu stranu i odmoriti se u prekrasnome malom Aljmašu na obali Dunava. Osim nevjerojatne moderne crkve i mnoštva vikendica, zbog kojih Aljmaš i zovu riječnom Opatijom, radi jednog ćete lokala definitivno ovamo dolaziti češće.
Sezonski menu
Komentari