KornatMediteranska
Cjenovni rang:

U blizini predivnih orgulja, nedaleko od strogog centra i s pogledom na zadarski zaljev, leži ne pretjerano istaknut, miran i po puno toga poseban restoran "Kornat". Moderan interijer ukrašen brojnim slikama, pijaninom te praćen dalmatinskim pjesmama s radija nekako odmah s početka vuče na čašu crnog vina, pa vam toplo preporučamo da sa sjajnim syrahom od Korlata počnete jedno ugodno riblje druženje.
 
"Kornat" je stalno u vrhu izbora najboljih hrvatskih restorana, ali se od njih razlikuje po pristupačnijim cijenama i puno toplijoj atmosferi. Jelovnik otvara citat Georgea Bernarda Shawa: "Nema iskrenije ljubavi od one prema jelu", što je sjajan uvod u ono što slijedi - iako minijaturna, kuglica paštete od tune priča sve jezike svih mora svijeta. Sjajan početak.

Kad ste već samo cestom odijeljeni od mora, red je da naručite i riblju juhu. A ovdje je riječ o pravoj umjetnosti. Juha je gusta, kompaktna, puna, napravljena od toga dana pristiglih komada, pretežno škrpina i zubataca. Masna je koliko treba, zlatnožuta, s taman dovoljno riže i puno divnog, aromatičnoga domaćeg peršina. Sunce sa zelenim pjegicama, savršenstvo. "Play of the day", možda i najbolja u Hrvatskoj, dok se ne uvjerimo u suprotno.

Školjke s tjesteninom naručujemo prema preporuci izuzetno ugodnog osoblja, stara garda, najbolja! Tjestenina je sjajna, "al dente" i sve je jako ukusno, nježno i blago. Školjke, grope - vrhunske. 
U "Kornatu", kako mu i samo ime kaže, ima još puno ribljih te pokoji mesni specijalitet, ali svakako preporučamo bogat izbor školjkaša, kao i slastica. Na red su došla dva specijaliteta. 

Čokoladna torta mekana, kremasta, jako ukusna, ne pregorka, kao i panna cotta - fina, šumsko voće ukusno, ne preslatko, a onda i domaći višnjevac za kraj. 
Šteta što smo "Kornat" posjetili u 17 sati kad su bili mir i tišina jer za mjesto ovakvog tipa svakako treba doći predvečer i uzeti mjesto s pogledom na ulicu i more. Kompletan ugođaj Mediterana.

autor fotografja: Dino Stanin/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/254 501

Web: www.restaurant-kornat.hr

E-mail: ipse2@zd.t-com.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 12:00 - 24:00 h od 1. 05. do 1. 10.
1. 10. - 1. 05. NEDJELJOM ZATVORENO

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Liburnska obala 6; 23000 Zadar

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Od prvog dana kad smo otvorili "Kornat", otvorili smo vrata našeg doma, kažu vlasnici. I tako žele da se gosti osjećaju; dobrodošli u dom. Gdje sve dočekuju i ispraćaju s najboljim što mogu ponuditi - ljubavi prema hrani i radosti življenja, sa zadovoljstvom, karakterom, šarmom i ponajboljim vinima. Uz pogled na brodove koji ulaze i izlaze u luku, pogled na spektakl sunčevog zalaska, na more, bonace, tramontane i buru. U ovom brzom životu zaustavite se ovdje na trenutak te zaplovite mirisima i okusima rajskog Mediterana.

Nagrade i priznanja:

Najbolji restoran u Zadru nekoliko puta, u 100 najboljih hrvatskih restorana....
Sezonski menu
Komentari