Konoba SoleMediteranska
Marino Soša
Cjenovni rang:

Istra je raj na zemlji, što znaju svi koji su je barem jedanput posjetili. Ono što ovaj kraj čini toliko posebnim svakako su vizija i kvaliteta kojom njihovi ugostitelji tretiraju svoje goste. Ako ste u Istru došli uživati, upravo to je prva i najbitnija poveznica koju ćete vidjeti jedanput kad posjetite Konobu Sole.

Na pola puta između Umaga i Buja, svega desetak minuta vožnje od beskrajnih plaža i kupališta, nalazi se ta ljupka kuća koja izgleda kao neka meksička hacienda na istarski način. Ugodna, prostrana i elegantna terasa (ljeti, zimi se sve seli u unutrašnji dio, sav u drvu i kamenu) idealno je utočište za sve one koji su od nečega umorni te željni malo pažnje i vrhunske usluge. Naravno, trebaju biti i gladni jer u ovom se pretežno ribljem restoranu jede polako, dugo i s velikim guštom...

Već se na početnim zalogajima vidi koliko se ovdje cijene svježina i sezonalnost; velik izbor sitnih zalogaja koji dolaze od domaćih ribara izravno na vaš stol. Svakako treba probati marinirane inćune, slane srdele u paprici, svježe sirove škampe, carpaccio od brancina ili nešto iz široke palete školjkaša. Najveća se sreća ipak krije u toplim predjelima jer su kućni majstori Solea nadaleko poznati po domaćim tjesteninama (fuži, tagliatelle, bavette) od kojih su prilično zaboravljeni bigoli nešto jednostavno neprocjenjivo, a u kombinaciji s kaneštrelama, vrganjima i crnim tartufom specijalitet o kojem bi se trebala napisati kuharica. Briljantno jelo!

Bogata riblja lista temelji se na ulovu lokalnih ribara, ali kovača, škarpina, zubataca, brancina i orada ima stalno na jelovniku. No uvijek je bolje pitati sjajno osoblje da vam daju prijedlog dana jer često ribari donesu neki ulov iznenađenja. Od mesnih jela meni se temelji na lokalnim namirnicama i tradicionalnim receptima koji nerijetko završe u kombinaciji s modernim trendovima. Tako su ovdje na glasu fuži s domaćom kokicom, njoki sa srnetinom, biftek na nekoliko načina i obvezna fiorentina.

Maslinovo ulje je domaće, kao i kruh te sva tjestenina osim špageta. Lokalno uređenu vinsku listu čini dvadesetak naslova, najviše iz Bujštine i sjeverne Istre. Posebno se ističe malvazija kao tradicionalna predstavnica Istre, koja ovdje dolazi u ozbiljnijoj, vrhunskoj formi iz vinarije Katunar. Za kraj birajte između pet svježih kućnih deserata, od čokolade, sira, šumskog voća...

Konoba Sole nije mjesto za brzinski obrok i ljude kojima hrana služi samo kako bi preživjeli. Sole je hram uživanja u vrhunskoj kuhinji, obiteljski posao vrijednih ljudi u kojem svatko do savršenstva zna svoju funkciju. Jedna od najboljih domaćih tjestenina koje ste ikad probali, sjajan izbor ribe, kamin, mreže, školjke, vrt s ružama i čista ljubav Istre. Mjesto na koje ćete se sigurno vraćati.

Autor fotografije: Duško Marušic/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 91 516 9416

Web: www.konoba-sole.hr

E-mail: konoba.sole@vip.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja: od 12 do 15 i od 18 do 23

Regija: Istra

Adresa: Sošići 58; 52 470 Donji Picudo, Umag

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Istra je raj na zemlji, što znaju svi koji su je barem jedanput posjetili. Ono što ovaj kraj čini toliko posebnim svakako su vizija i kvaliteta kojom njihovi ugostitelji tretiraju svoje goste. Ako ste u Istru došli uživati, upravo to je prva i najbitnija poveznica koju ćete vidjeti jedanput kad posjetite Konobu Sole.Na pola puta između Umaga i Buja, svega desetak minuta vožnje od beskrajnih plaža i kupališta, nalazi se ta ljupka kuća koja izgleda kao neka meksička hacienda na istarski način. Ugodna, prostrana i elegantna terasa (ljeti, zimi se sve seli u unutrašnji dio, sav u drvu i kamenu) idealno je utočište za sve one koji su od nečega umorni te željni malo pažnje i vrhunske usluge. Naravno, trebaju biti i gladni jer u ovom se pretežno ribljem restoranu jede polako, dugo i s velikim guštom.
Sezonski menu
Komentari