Konoba Roki'sMediteranska
Cjenovni rang:

Svaku dugu i dosadnu minutu koja će vam trebati da trajektom dođete do otoka Visa, zaboravit ćete onoga trena kad shvatite na kakvo ste prekrasno i mirno mjesto došli. Otok izoliran i sačuvan od klasične mediteranske gužve i moderne arhitekture pruža savršen doživljaj svakom obožavatelju sunca, mora, topline i netaknute prirode. Osim što je nadaleko poznat po svojim plažama i neodoljivim gradićima na obali, ono što nikako ne smijete propustiti na Visu je i Konoba Roki's, smještena usred prekrasnog plodnog Pliskog polja.

Priča o obiteljskom gospodarstvu Roki seže 200 godina unatrag, kada su se njihovi preci počeli baviti vinogradarstvom, pa je konoba u biti samo logičan nastavak priče o ovim vrijednim ljudima. No, trebalo je rezervirati stol jer je ovdje ljeti sve dupkom puno. Nakon njihovog kombijima organiziranog prijevoza iz Visa, odmah nas je na ogromnoj terasi uz fantastično, aromatično i bogato domaće vino Roki's Bugava 2018. dočekala riblja te mesna plata s plodovima torova cijele Dalmacije, kao i kontinentalnih dijelova Hrvatske. Morska plata sadrži pršut od tune, marinirane i slane inćune, a svakako treba probati lokalni specijalitet višku pogaču, nešto između pizze i pite. Svakako valja probati i vino rukatac, također plod plodnog vinograda na koji vam puca pogled tijekom večere.

Roki's je restoran specijaliziran za peke. Tradicionalan način spremanja namirnica u teškim metalnim posudama koje se stave u kamin, zaklope i pokriju žarom i pepelom, idealan je za pripremu mekanih komada mesa, riba i glavonožaca uz domaće povrće, puno mirisa, aroma i stopljenu u savršen doživljaj za vaše nepce. Iako u ponudi imaju još i peku od pivca, teletine, grdobine i teletine, mi smo probali „samo“ one od hobotnice i janjetine.

Okusi su čisto savršenstvo, malo začina, domaćeg maslinovog ulja i rapsodija spojeva koji idealno prijaju uz svježinu polja i mirise vinove loze, komorača, origana i svega što raste u okolnoj prirodi. Po izboru domaćina smo pili Roki's Plavac mali 2017. koji svojom jačinom sjajno prati teške tonove hobotnice, iako ni njihov Crljenak ne bi bio pogrešan izbor. Nikako.

Za desert, iako su porcije toliko obilne da za to možda i nije bilo potrebe, dobili smo kolač od rogača, i odbili pitu od jabuka, kolač od čokolade i onaj od limuna. Izvrstan dojam je samo do kraja potvrđen.

Konoba Roki's je točka na i fantastičnoj priči o vrijednoj obitelji koja je uz vinariju dodala i mjesto gdje se možete odmoriti od sunca i valova i uživati u jednom sasvim drugačijem Visu, onom u unutrašnjosti. Briljantna vina i jednostavna, ali do kraja dovedena ideja o samo jednom jelu, dovela je Roki's na naslovnice svih medija koji štuju domaću tradicionalnu hranu i kvalitetna ekološka vina. Dakle, svakako posjetite srce Visa i uživajte u vinima i pekama. Sigurno ćete se vratiti.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +38598303483

Web: www.rokis.hr/

E-mail: rokis.web@gmail.com

Radno vrijeme: 07:00 - 00:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Plisko Poje 17, 21480 Vis

Broj mjesta: 120

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran se proteže kroz dvor kuće stare 200 godina s novo izgrađenom vinarijom s pogledom na vinograd i polja. Opremljen s krušnom peći u kojoj se peče domaći kruh, pizze za djecu i viška pogača. Ugodni ambijent dok pijete vrhunska vina i jedete tradicionalnu peku ili Tajine (povrće u glinenim posudama).
Sezonski menu
Komentari