Konoba NeveraMediteranska
Dujo Vrca
Cjenovni rang:

Jedan nam je komentar zapeo za oko dok smo se raspitivali o konobi Nevera koja se smjestila na splitskim Firulama, tek par minuta šetnje udaljena od najpopularnijeg hrvatskog kupališta – Bačvica.

Nevera je ugodno prozračno mjesto van gradske vreve, tamo gdje povijesni dio Splita zamjenjuje onaj kupališni. U blizini su marine, kupališta, teniski tereni, a od 2008. ponosno stoji konoba koju s partnerom drži chef Dujo Vrca. Stara dalmatinska kuharska škola ovdje je u punoj snazi, i ako ste stvarno željni kvalitetne mediteranske hrane bez previše kerefeka, ovo je jednostavno savršeno mjesto za vas.

Nevera je osvjetljenija i s više zraka od klasične konobe, po zidovima nema previše morskih detalja, ali možete uživati u maketama brodova, školjkama, bocama vina... Na repertoaru su lagane dalmatinske pjesme sa zadiranjem u rock and roll, a atmosfera ležerna, opuštena dok mirisi prženih ribica nježno dopiru iz kuhinje... Broj jedan na meniju su definitivno ribe, sve što pliva u moru s leđima okrenutim prema nebu (stara kineska), a pogotovo s molom i sabljarkom, ali nemaju nikakvih problema s ramstecima i biftecima. Dapače...

Friške namirnice su obavezne, prate se godišnja doba, a najjači aduti s kojima se upoznate dok listate meni su domaća tjestenina, korčulanski makaruni. Vinska karta šara od Dubrovnika i Iloka, a svakako treba istaknuti vinariju Radović s Pelješca čiji su dingač i rukatac vina kuće, a tu su jaki i Kairos iz Trogira, Grabovac iz Imotskog – sve skupa pedesetak etiketa....

Riblja juha bez puno kompliciranja, osnovne namirnice po staroj tradicionalnoj recepturi. Na stolu je maslinovo ulje Cvitanović s Brača, kao i pogača/kruh ispod peke iz Imotskog, koji dolazi na dnevnoj bazi. Već od 10.30 sati kreću marende, rani ručci, pašticade od tune i govedine, gulaši, pečenja... Janjetina je uvijek prva rasprodana, najčešće s bižima, a traži se i sipa s bobom. Navečer postaje à la carte, kada se više jedu razna rižota, tjestenine, njoki...

Ono na što je osoblje Nevere najponosnije je svakako 'teća sa školjkama, škampima i makarunima'. Crna zdjela prepuna je morskih delicija, poput neke čvrste mreže kojom ste netom svježe plodove Jadrana izvukli na brod. Savršenstvo. Postoji i čak osam jela s tartufima! Gulaš od hobotnice je sjajan, povratak u neke lijepe dane slobode, plovidbe, sunca, mora i zraka. Svaka čast. U Neveri sami rade pet do šest vrsta deserata: panna cottu, semifreddo, tortu od višanja i čokolade, rožatu, i uvijek se prati sezona voća.

Ljudi žive ovu priču osam godina, a logika je jasna - drugi put nećete dobiti drugačije, sve je bačeno na kartu konstantnosti. Teži se uvijek ponoviti isto jelo, nema oscilacija, i to je sve. Nevera je konoba, i ne pretvara se da je restoran. Obilne porcije, domaća hrana, ambijent, glazba i vino – to je jednostavno Dalmacija u svojoj punoj ljepoti. Vrhunska hrana po normalnim cijenama, mjesto na koje ćete se sigurno vraćati.

Autor fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/388-736

E-mail: konobanevera2006@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 11:00-00:00 h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Put Firula 17; 21 000, Split

Broj mjesta: 60

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Konoba Nevera smještena je na splitskim Firulama, u neposrednoj blizini teniskih terena
Njihova kuhinja se bazira na domaćim, sezonskim namirnicama koja prati svjetske trendove prilagođene tom podneblju. Konoba Nevera kao takva predstavlja idealno mjesto za Vas, Vaše poslovne partnere i Vašu obitelj. Na prijemu, poslovnom ručku ili u nekom, na trenutak zaustavljenom ili ukradenom vremenu, samo za sebe... okusit ćete bogatu gastronomsku ponudu, koja krije mnoga iznenađenja što ćete ih s radošću istraživati.
Sezonski menu
Komentari