Jedan nam je komentar zapeo za oko dok smo se raspitivali o konobi Nevera koja se smjestila na splitskim Firulama, tek par minuta šetnje udaljena od najpopularnijeg hrvatskog kupališta – Bačvica.
Nevera je ugodno prozračno mjesto van gradske vreve, tamo gdje povijesni dio Splita zamjenjuje onaj kupališni. U blizini su marine, kupališta, teniski tereni, a od 2008. ponosno stoji konoba koju s partnerom drži chef Dujo Vrca. Stara dalmatinska kuharska škola ovdje je u punoj snazi, i ako ste stvarno željni kvalitetne mediteranske hrane bez previše kerefeka, ovo je jednostavno savršeno mjesto za vas.
Nevera je osvjetljenija i s više zraka od klasične konobe, po zidovima nema previše morskih detalja, ali možete uživati u maketama brodova, školjkama, bocama vina... Na repertoaru su lagane dalmatinske pjesme sa zadiranjem u rock and roll, a atmosfera ležerna, opuštena dok mirisi prženih ribica nježno dopiru iz kuhinje... Broj jedan na meniju su definitivno ribe, sve što pliva u moru s leđima okrenutim prema nebu (stara kineska), a pogotovo s molom i sabljarkom, ali nemaju nikakvih problema s ramstecima i biftecima. Dapače...
Friške namirnice su obavezne, prate se godišnja doba, a najjači aduti s kojima se upoznate dok listate meni su domaća tjestenina, korčulanski makaruni. Vinska karta šara od Dubrovnika i Iloka, a svakako treba istaknuti vinariju Radović s Pelješca čiji su dingač i rukatac vina kuće, a tu su jaki i Kairos iz Trogira, Grabovac iz Imotskog – sve skupa pedesetak etiketa....
Riblja juha bez puno kompliciranja, osnovne namirnice po staroj tradicionalnoj recepturi. Na stolu je maslinovo ulje Cvitanović s Brača, kao i pogača/kruh ispod peke iz Imotskog, koji dolazi na dnevnoj bazi. Već od 10.30 sati kreću marende, rani ručci, pašticade od tune i govedine, gulaši, pečenja... Janjetina je uvijek prva rasprodana, najčešće s bižima, a traži se i sipa s bobom. Navečer postaje à la carte, kada se više jedu razna rižota, tjestenine, njoki...
Ono na što je osoblje Nevere najponosnije je svakako 'teća sa školjkama, škampima i makarunima'. Crna zdjela prepuna je morskih delicija, poput neke čvrste mreže kojom ste netom svježe plodove Jadrana izvukli na brod. Savršenstvo. Postoji i čak osam jela s tartufima! Gulaš od hobotnice je sjajan, povratak u neke lijepe dane slobode, plovidbe, sunca, mora i zraka. Svaka čast. U Neveri sami rade pet do šest vrsta deserata: panna cottu, semifreddo, tortu od višanja i čokolade, rožatu, i uvijek se prati sezona voća.
Ljudi žive ovu priču osam godina, a logika je jasna - drugi put nećete dobiti drugačije, sve je bačeno na kartu konstantnosti. Teži se uvijek ponoviti isto jelo, nema oscilacija, i to je sve. Nevera je konoba, i ne pretvara se da je restoran. Obilne porcije, domaća hrana, ambijent, glazba i vino – to je jednostavno Dalmacija u svojoj punoj ljepoti. Vrhunska hrana po normalnim cijenama, mjesto na koje ćete se sigurno vraćati.
Autor fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL
-- Vaš Gourmet 365