Konoba MatejuškaTradicionalna
Luka Labrović
Cjenovni rang:

Niti pedeset metara od mora u znamenitoj splitskoj uvali, u skrovitoj i mirnoj uličici smjestila se konoba Matejuška. Koncept ovog lokala je sasvim jednostavan – zbog blizine mora i tradicije koja se veže s po čuvenju poznatim lokalnim ribarima, ovdje se jede mediteranska hrana, po starinskim receptima, ali s dosta izraženim modernim štihom. Sama konoba je predivna, autentična i zbijena, puna mirisa, drva, kamena. Starinska i ukusna, kao da je vrijeme stalo. Mali detalji oživljavaju Matejuškinu unutrašnjost, od ribarske mreže, preko artefakata iz klasičnih podruma iz prošlih stoljeća, sve do konopa na kojem se suši sitna roba i nezaobilaznog dresa lokalnog kluba. Klavir, koji je dio ambijenta, mogu koristiti i gosti restorana, no vrlo često tu je i osoba koja nježnim notama osigurava da sva osjetila budu zadovoljena. Posebnu čar pruža nekoliko malih stolova za dvoje koji su se smjestili na zaboravljenoj maloj ulici.

Meni se bazira na jelima iz mora, a od mesa tu su samo steakovi i nešto malo piletine. No, i jedan od steakova je specifičan jer se poslužuje u - umaku od škampa. Sve počinje doručkom koji dolazi u četiri oblika. Ako ste pak došli u popodnevnim satima, i imate dobar apetit, otvorite sezonu guštanja u dalmatinskim specijalitetima Pjatom Matejuška na kojoj će vas dočekati na dasci zgodno posluženi redom inćuni, pršut, sir, marinirane masline, pašteta od tune... Neka se zna tko ima najbolje plodove mora iz okolice na svijetu! Za zagrijavanje su tu i carpaccio i stvarno velik tatarski odrezak od sitno kosane od tune. Ali stvarno je velik...

Od toplih predjela tu su rižoti i domaća tjestenina u morskim i kopnenim verzijama, zatim tri salate za one koji vole lakše obroke, iza čega slijede glavna jela. Plemenita riba, tuna steak, lignje i škampi. Osnove, i klasici, uostalom - čemu mijenjati tim koji dobiva, zar ne? Za izdvojiti je svakako jedno jelo koje odudara od tradicije – crni rižot od sipe s povrćem. Hrabro i interesantno u svakom slučaju! Vinska je lista nesvakidašnja jer se uz par sigurnih igrača sastoji od petnaestak naslova – istog proizvođača, vinarije Matela. Hrabar potez s nekoliko zanimljivih sorti koje je teško naći u drugim restoranima (babica, maraština...).

Za kraj, nudi se Torta Matejuška i čokoladna torta s karamelom te mousse od bijele čokolade. Baš kao i cijela priča, kratko i konkretno. Matejuška je najsličnija konobi kakve su nekad bile, mala sitna, nabijena, prepuna detalja. Ovo je idealno mjesto za upoznavanje stranaca s našom tradicijom, kako se jelo, pilo i živjelo nekad. Mala kala, more iza ugla, odijeljeno tek prekrasnim parkićem, sve savršenstvo, a od splitske rive udaljeno tek na pet minuta hoda – Matejuška je jednostavnost za svaku prigodu, mjesto na kojem ćete uvijek znati po što ste došli - stvarno nešto posebno!

Autor fotografija: Ivo Čagalj/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/814-099; 099/422-2933

Web: www.konobamatejuska.hr

E-mail: konobamatejuska93@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 08:00-23:00 sata

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Tomića Stine 3 21000 Split

Broj mjesta: 34

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Niti pedeset metara od mora u znamenitoj splitskoj uvali, u skrovitoj i mirnoj uličici smjestila se konoba Matejuška. Koncept ovog lokala je sasvim jednostavan – zbog blizine mora i tradicije koja se veže s po čuvenju poznatim lokalnim ribarima, ovdje se jede mediteranska hrana, po starinskim receptima, ali s dosta izraženim modernim štihom. Sama konoba je predivna, autentična i zbijena, puna mirisa, drva, kamena. Starinska i ukusna, kao da je vrijeme stalo. Mali detalji oživljavaju Matejuškinu unutrašnjost, od ribarske mreže, preko artefakata iz klasičnih podruma iz prošlih stoljeća, sve do konopa na kojem se suši sitna roba i nezaobilaznog dresa lokalnog kluba. Posebnu čar pruža nekoliko malih stolova za dvoje koji su se smjestili na zaboravljenoj maloj ulici.
Sezonski menu
Komentari