Klet Grešna Gorica

Tradicionalna
Jasna Podboj
Cjenovni rang:

Gault&Millau: Traditional cuisine

Objekt postoji od 1996., to je prvi registrirani seoski turizam u Hrvatskoj i danas jedini zagorski restoran s kapicom Gault Millau. Prostor je stvarno raznolik i velik, no iako stane 250 ljudi na terasi i 90 u unutrašnjosti, obvezno rezervirajte mjesto jer je u 2017. bilo 30.000 gostiju i više od 350 organiziranih grupa! Grešna gorica je ime dobila po zabranjenoj ljubavi, o kojoj će vas rado obavijestiti iznimno ugodno i susretljivo osoblje, a svoje mjesto za stolom možete naći na ljetnoj pozornici, u kušaonici i suvenirnici, chill zoni s radionicama i igraonicama (uz stolove u vinogradu među trsjem) te u interijeru koji se najčešće koristi samo u slučaju lošijeg vremena.

Šefica Jasna Podboj "točka je na i" ovom izvrsno organiziranom obiteljskom projektu koji tako dobro funkcionira i zbog sloge sa susjedima od kojih se dobavlja velika većina namirnica, što objašnjava i njihovu filozofiju: ljudi se ovdje dođu najesti domaće hrane i onda "chillati" u prirodi, na rubu šume, uz ptičji pjev i beskrajan mir.

Predjelo je domaća zaseka (mast, slanina i začini u obliku kuglice sladoleda), sjajan i dobro kaloričan uvertirni seljački namaz. Na plati dolazi još i slanina, svinjsko/goveđa salama, buđola, feferoni i tri vrste svježeg sira: sa sjemenkama buče, paprikom i dimljeni. Naresci su domaći, obitelj Podboj sve ima u svojim rukama, pa su tako i suhomesnati i mliječni proizvodi iz kućne proizvodnje (osim sira i vrhnja koji dolazi iz Veronike) ili s već spomenutih farmi u susjedstvu. Također se za početak nude i govedina na salatu te prezvuršt, sve lokalni specijaliteti, jaki i zasitni.

Ako je uspjelo ostati mjesta za još nešto od sjajnih plodova lokalnih domaćinstava, red je na nešto na žlicu, a ovdje se samo po sebi nameće jedno: štrukli na juhu! Na luku i masti, mekani, sočni, podatni, ukusni, zasitni, remek-djelo i savršen predstavnik svoga kraja. Očekuje vas doista velika porcija, pazite da ne pretjerate! Topao savjet je probati i juhu od vrganja, pogotovo kad bacite pogled na šume koje vas okružuju i shvatite gdje ih beru.

I dok zamišljamo kako ovdje tek lijepo mora biti kad počnu jazz večeri s nastupima uživo, dolazi glavno jelo. Iako bi po zagorski logično trebalo naručiti lokalni specijalitet, puricu s mlincima, poslušali smo savjet i probali „pajcek po domaći“ - sporo pečenu svinjetinu u medu i vinu s povrćem. Dakle, ako ste ljubitelj mekanoga komada svinjetine, u društvu mekanog i mirisnog povrća, ovo je kraj svijeta. Jednostavno, tradicionalno a savršeno jelo. Uz nju ide domaća frankovka, jedno od svega triju vina koje imaju u ponudi, s obrazloženjem da je to jednostavno najbolje što imaju i da ne žele kvariti idilu sa sortama koje ne idu uz lokalnu priču. Od ostalih jela (pojeli smo i puricu) izdvajamo pečenu patku, teleće i pureće odreske te, naravno - gulaš od divljači.

Posjetitelji Grešne gorice često znaju doći samo na kolače i uživanje u prirodi jer su porcije, pogađate, obilne, a okusi zamamni. Upravo to je slučaj i s kuhanim, pečenim i zapečenim štruklima, kao i onim s krušnim mrvicama. Za svaki slučaj tu su još i štrudla od jabuka te štrudla od slatkog sira, kao i tradicionalna kukuruzna zlevka.

Dođite na tradicionalnu zagorsku kuhinju i uživajte u jelima koja vas neće učiniti vitkijima, ali hoće sretnijima! Poštovanje kraja u kojem se nalazi, maksimalno poštovanje okoline i uzimanje najboljeg iz iste, sve su to razlozi sjajnih rezultata koje postiže Grešna gorica te zbog kojih jednostavno morate probati kuhinju Hrvatskog zagorja. Apsolutna preporuka.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 049/343-001

Web: gresna-gorica.hr/

E-mail: info@gresna-gorica.hr

Radno vrijeme: PON - NED: 10:00 - 21:00

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Taborgradska 35, 49216 Desinić

Broj mjesta: 330

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Sat vremena vožnje od Zagreba kroz hrvatsku Toskanu, odnosno pitoreskno, brdovito i zeleno Zagorje, doći ćete podno prekrasnog dvorca Tabor. Predivna građevina izgleda još ljepše kad je promatrate sa susjednog brdašca, koje je do najsitnijeg detalja uređeno kako bi probudilo apsolutnoga hedonista u vama i vašoj obitelji. Jer Grešna gorica je svakako to, zelena oaza za obiteljski odmor i punjenje vaših gastrokapaciteta - ovdje se stvarno puno i dobro jede.

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Sezonski menu
Komentari