Johnson


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Ivan Jadreškić
Cjenovni rang:

Imate li neku posebnu želju ili da se dogovorimo, pitao je konobar nakon dolaska u restoran Johnson u Mošćenici, pokraj Mošćeničke Drage. Dogovor je bio brz. Čim je spomenuo to jutro uhvaćene inćune, sirove, marinirane samo s malo limuna da im fileti posvijetle, nije bilo dileme oko predjela.

Prije inćuna stiglo je maslinovo ulje, bez etikete, s preporukom da se proba. Domaće je, iz susjedstva, i izvrsno, nježnog mirisa i okusa, taman da zaokruži predivnu sitnu plavu ribu. Inćuni, najpotcjenjenija riba u kojoj se, hvala Bogu, uživa za malo novca, zadržali su izvorni okus. To je i ideja vlasnika Johnsona - riba i plodovi mora posluženi istog dana kad su ulovljeni i pripremljeni na najjednostavniji mogući način.

Plavo, također iz jutrošnjeg ulova, bilo je i glavno jelo. Škombra je stigla nakon rasprave o različitim imenima za tu ribu koju ponegdje zovu skuša, a drugdje i plavica, dok negdje na obali razlikuju i skušu i lokardu. Bogatstvo nazivlja na našoj obali često izaziva nedoumice o kojoj je ribi riječ jer se za različite koriste ista imena, a i obrnuto, no ovo je nedvojbeno bila skuša.

I nedvojbeno fina skuša. Brzo skuhana, da ostane sočna, a pritom koža ostavljena s jedne strane fileta nije bila gumasta nego se vrlo lako rezala i grizla. Fileti su bili posluženi na dugo kuhanom i zgusnutom ribljem temeljcu s odličnom palentom kao prilogom te salatom iz vrta za koju zeleni listovi i crveni plodovi rajčice rastu na gredici uz restoran.

Samo kolač nije bio plav nego šaren. Crvena krema od malina poslužena je na svijetlosmeđoj tvrdoj čokoladnoj podlozi pripremljenoj bez brašna, prekrivena šlagom te tamnosmeđim listićima čokolade i ukrašena kuglicom domaćeg sladoleda od lješnjaka.

Vinska karta je dobro osmišljena. Dominiraju pomno izabrana istarska vina različitih stilova tako da mogu popratiti sva jela koja se ovdje pripremaju. Lijep je i izbor vina iz ostalih dijelova Hrvatske. Nadopunjuju stilove kojih u Istri nema, a uvozna vina predstavljena su kategorijama koje se kod nas ne proizvode. Restoran je na cesti i nema pogled na more, no iz njega se zbog kvalitete hrane i prilično prijateljskih cijena odlazi sa željom da se što prije vrati.

autor fotografija: Nel Pavletić Gorički/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/737 578

Web: www.johnson.hr

E-mail: info@johnson.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 12:00 - 23:00 h

01.04.- 30. 06. Utorak zatvoreno
01.09. -30. 10. Utorak zatvoreno
01.11. - 31. 03. Ponedjeljak, utorak i srijeda zatvoreno

Regija: Kvarner

Adresa: Majčevo 29 b; 51417 Mošćenička Draga

Broj mjesta: 54

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Obitelj Jurdana restoran vodi od 1996. Namirnice, tek ulovljena riba lokalnih ribara, povrće iz vrta dobitna su kombinacija ovog restorana. Jednostavni, prirodni i originalni u spremanju ribe prema tradicionalnim receptima kvarnerskoga kraja.
Sezonski menu
Komentari