Gostionica DalmacijaTradicionalna
Darija Hučić
Cjenovni rang:

Samobor sam po sebi predstavlja divno mjesto za bijeg iz natrpane metropole, a još kad znate da postoji mjesto na kojem vas u svako doba dana čeka brz i vruć obrok, sreći nema kraja. Iako se lokal zove po južnome dijelu Lijepe naše, od dalmatinskih specijaliteta, tu ćete naletjeti na srdele i lignje petkom te tripice u neko drugo doba tjedna jer u Dalmaciji imaju sve sa svih strana hrvatskog gastro neba.

Dalmacija je upravo ono što treba umornom, opterećenom, satranom radnom čovjeku koji rinta od 7 do 19.00, utočište za računovođu, kompjuteraša, službenika, da uz malo odmora od posla, ili uz slušalice u uhu, pojede fin, topao, pošten obrok za vrhunsku cijenu.

Sve što ste ikada htjeli za marendu, u Dalmaciji vas očekuje u roku od pet minuta. Svako od osam dnevnih jela kao zapeta puška čeka na štednjaku kako bi vas trenutno zadovoljilo. Ozbiljne gospođe kao konobarice, gazda koji je također tu glavom i bradom, sve je spremno da u pola sata napunite rezervoar i krenete u nove radne pobjede.

Dalmacija se sastoji od dva dijela, starijeg i novijeg, sunčanijeg i prozračnijeg s ugodnim starinskim detaljima i prekrasnom centralnom "vintage" vitrinom. Sve od graha, bolonjeza, rižota, čobanaca i svih domaćih jela koja vam na prvu padnu na pamet, ovdje se nalaze u dnevnoj ponudi (minimalno osam jela), ili na "a la carte" listi. Nema čega nema, dapače, možete doći na doručak već od 6.00 ujutro!

Domaće vino Kraljevina zadovoljava sve kriterije za uspješan gemišt, a onda slijedi problem – što naručiti. Pored paprikaša, kotlovine, jetrica, ričeta, pečenica, sarme i variva od mahuna, teška srca biramo tek dva jela. Fileki na kiselo, sjajna težačka hrana u kvalitetnoj porciji vraća u vremena kad je mirisalo cijelo stubište, dok su krvavice sa zeljem, same su po sebi dovoljne za uljepšavanje makar i radnoga dana.

Ipak, najbolji dojam (uz donošenje pet pravih feferona umjesto klasične umjetne ljutine), definitivno ostavljaju starinske palačinke, meke i masne s malo izgorenim rubom. Čista pjesma – za domaće knedle se treba pričekati petnaest minuta, pa ih naručite na početku!

Uglavnom, sjajno mjesto za brzinski obrok koji uopće nećete pojesti na brzaka, nego ćete se zateći kako uživate u ukusnoj domaćoj hrani. Svratite stoga na gablec u Dalmaciju, ugodnu gostionicu koju je vlasnik osnovao davne 1972. godine jer je rodom iz Dalmacije. Nećete požaliti!

autor fotografija: Davor Puklavec/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/3360821

Web: gostionica-dalmacija.hr/

E-mail: birtija.forever@gmail.com

Radno vrijeme: PON - SUB: 6:00 - 23:00 h
NED: zatvoreno (osim po dogovoru)

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Kralja Krešimira IV br.13, Samobor

Broj mjesta: 160

Cjenovni rang: do 100kn

Opis restorana:

Gostionica “Dalmacija” smještena je na ulazu u Samobor, na cesti prema Bregani, samo desetak kilometara od Zagreba.

Dugogodišnja ugostiteljska i obiteljska tradicija te domaća hrana odlike su ove gostionice. Ugostiteljstvo počinje Ilija Knezović davne 1972. godine. U poslu mu pomaže supruga Nediljka, koja i sama 1983. godine nastavlja voditi posao, zatim preuzima sin Ivan Knezović, koji od 2008. godine vodi restoran.

Osobita pozornost je posvećena izboru namirnica, koje su iz ekstenzivnog uzgoja, bio i ekoproizvodnje.

Svakodnevno nude nekoliko vrsti kuhanih gotovih jela, a pripremaju i sezonska jela poput, npr., sarme, punjene paprike, bunceka, krvavice, sekeli gulaša i nadaleko poznatih špek fileka.
Sezonski menu
Komentari