BruschettaMediteranska
Dalibor Pavlović
Cjenovni rang:

Kuhati, ili ne kuhati, to nije pitanje. Ova parafraza Hamletove dileme dočekuje goste u zadarskom restoranu Bruschetta u kojem su, lako se uvjeriti, odlučili kuhati. I to dobro kuhati. A nije im, naravno, kuhanje jedini način pripreme jela.

U Bruschetti imaju i odličnu sirovu hranu. Carpaccio rade od junetine, ribe i hobotnice, a jako je fino i predjelo "Hladni pjat na način šefa kuhinje" koje sadrži kremu od bakalara, paštetu od tune, mariniranu ribu te pršut od tune. Imaju i mesnu hladnu platu s pršutom, slaninom, šokolom, paškim sirom, gorgonzolom te kremom od maslina.

U skladu s imenom, za dobrodošlicu služe "zalogajčiće", odnosno bruschette s rajčicom i svježim bosiljkom, lososom i pestom genovese, tartufima i pancetom, škampima te svježom tunom.
Kad se stvarno prime i kuhanja, osim u tri juhe: ribljoj, od kozica te goveđoj, gosti će uživati i u izvanrednoj gregadi od grdobine s krumpirom, kapulom, paprikom i tikvicama, buzarama od škampa, jastoga, dagnji ili gropa, odlične školjke koju na Jadranu zovu još i brbavica, prnjavica, kučica, dondola, rovanica ili ladinka, rižotima od sipe i škampa te maštovotim tjesteninama s ribama, povrćem i mesom.

Jasno da ribu prže i peku, kao i meso. Biftek, ramstek, svinjski file i puretina sastojci su mesne plate ze dvoje, a osim toga nude pečenje od janjećeg buta te pileći file s tartufima. Imaju i dobar izbor pizza. Ponuda jela u Bruschetti nije ogromna, no vrlo je dobro osmišljena pa bi zadarski gost koji ne želi mijenjati restoran mogao cijeli godišnji odmor, ma bio on i mjesec dana dug, svaki dan tamo pojesti nešto drugo. Fino je osmišljena i vinska lista, a dvadesetak ih toče na čaše pa se svakom jelu može naći dobar par.

Restoran je blizu morskih orgulja, preko puta parka pa je i za vrućeg dana u njemu svježe. Ugodnom ugođaju pomaže i dosta zelenila oko stolova na terasi, ali i stav konobara i konobarica koji su brzi i nenametljivi. Kao da im je zadovoljstvo posluživati, u skladu s porukom iz jelovnika:"Zadovoljstvo nam je kuhati za vas!"

autor fotografija: Dino Stanin/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/312 915

Web: www.bruschetta.hr

E-mail: info@bruschetta.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA:
11.00 - 23.00 h

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Mihovila Pavlinovića 12; 23000 Zadar

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Bruscheta nudi tradicionalnu mediteransku kuhinju. U pripremi jela koriste se samo najkvalitetnije autohtone namirnice te maslinovo ulje renomiranih domaćih maslinara kao što su dr. Ivica Vlatković čije je ekstra djevičansko ulje šampion noćnjaka i ukupni šampion Hrvatske, te vrificirano eko ulje Nikice Žampere koje se proizvodi na obiteljskom gospodarstvu u Žmanu, Dugi otok.

Nagrade i priznanja:

Najbolji restoran na području Zadarske županije prema izboru "Plavi cvijet" Turističke zajednice Zadarske županije i Zadarskog lista 2011. godine.
U 100 vodećih restorana Hrvatske prema izboru Dobrih restorana 2016.
Sezonski menu
Komentari