Bistro KastelTradicionalna
Zoran Gajić
Cjenovni rang:

Srednjovjekovni ugođaj dvorca iz 13. stoljeća i modernu kuhinju s istančanim smislom za detalje ne može ponuditi mnogo restorana u Hrvatskoj, ali ni u svijetu. No to je pošlo za kuhačom Kastelu, utočištu za gurmane koje se nalazi u karlovačkom Starom gradu Dubovcu. Kamene zidove okružuje šuma po kojoj je taj kraj i dobio ime, a osim zelenila koje je odmor za dušu, ponuditi može i veličanstveni pogled na grad s četiri rijeke te kratku šetnicu.

Nakon što se popnu kamenim stubama na prostranu terasu i uđu u interijer, kojem toplinu pružaju drvene klupe i namještaj, stanovnici Karlovca, izletnici iz okolice ili posjetitelji koji putuju s kontinenta na more, zastaju kako bi uživali u jelovniku koji jednako zastupa i jedno i drugo, a diktira ga sezona. Jedno od jela bliskih Jadranskome moru pljukanci su s kozicama i šparogama. U Kastelu se ta tjestenina karakteristična oblika radi baš onako kako to generacijama čine bake i prabake iz Istre i s Kvarnera. Pučka tjestenina nastala iz neimaštine danas je rado viđen gost na tanjurima i u svečanim prilikama. Oblikuje se trljanjem tijesta između dlanova i kuha kratko kako bi bila dovoljno tvrda da se osjeti pod zubima, a ipak dovoljno meka za sljubljivanje s podatnim umacima. Prema preporuci kuće, poslužuje se s Cabernet Sauvignonom iz vinarije Iuris, smještene u Erdutskom vinogorju na krajnjem istoku Hrvatske. Lepršava bazga pleše okusnim pupoljcima i zaigrano prati lagana ljetna jela.

Punija crna vina lijepo prate specijalitet kuće, svinjska rebrica pečena osam sati koja se poslužuju s krumpirom, salatom i nježnim umakom. Meso koje na dodir vilice samo pada s kosti topi se u ustima i svakim zalogajem otkriva priču o vještini kuhara. Ne treba zaboraviti na deserte. Jako čokoladna torta s preljevom od šumskog voća, cheesecake ili osvježavajuća panna cotta sa svježim jagodama i mirisnom mentom najbolji su izbor za sve ljubitelje slastica. Ukusni su toliko da se isplati svratiti u Kastel samo na desert i kavu.

Autor fotografije: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 047/658-922

Web: www.facebook.com/bistrokastel/

E-mail: bistrokastel@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - četvrtak 09:30h - 23:00h
Petak i subota 09:30h - 24:00h
Nedjelja i praznici 09:30h - 23:00h

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Zagrad-Gaj ul. 3; 47000 Karlovac

Broj mjesta: 90

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Bistro je otvoren 22.04.2017. Nalazi se u srednjovjekovnom dvorcu Dubovac, jednom od najočuvanijih primjera feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Uzdiže se iznad Karlovca, s pogledom koji seže daleko u predivan krajolik i duboko u prošlost ovog povijesnog prostora. U takvom ambijentu nastao je, na bogatom gastronomskom naslijeđu, njihov jelovnik obogaćen svježim namirnicama karlovačkog kraja te oplemenjen modernim tehnikama njihovog renomiranog chefa.
Sezonski menu
Komentari