Bedem


Michelin preporuka

Tradicionalna
Anđelko Levanić, Zlatko Novak
Cjenovni rang:

Ako ste i vi od onih koji smatraju Varaždin jednim od najljepših gradova u regiji, lokacija restorana Bedem trenutno će vas privući na barem jedan obrok. Još ako je toplo pa to učinite uz pogled.
Cjenovni rang je drugi ogroman plus ovome mjestu, a još kada probate što se sve finoga ovdje sprema. No, krenimo od početka.

U neposrednoj blizini varaždinskog staroga grada s pogledom na bedem, smjestio se prekrasno uklopljen lokal, kojem zbog toga tepaju – utvrda vrhunske hrane. Unutrašnjost je ukrašena ciglenim svodovima, izgleda kao preuređen vinski podrum s pejzažima na zidovima te debelo uvezenim ukusnim menijem, koji je iznutra vrlo razigran i moderan.

Bedem vode varaždinski kuhari Anđelko i Zlatko koji, prema svojim riječima, najsvježije lokalne namirnice kroz proučavanje tradicionalnih recepata spremaju prateći najmodernije trendove i tehnike. Menijem dominiraju domaći specijaliteti i sve je puno raznovrsnih detalja koje vam s puno strpljenja i duha polako i sigurno objašnjava sjajno osoblje.

Tri vrste juha otvaraju meni, zagorska, od tikvica i curryja te habsburška (krem juha s graškom i vrganjima). Sa zagorskom smo više nego zadovoljni, masna, kiselkasta, jaka, bogata. Topla predjela šaraju od štrukli s mesom fazana preko confita od lososa, do bombonierra od gusje jetre a tu su mekani i zasitni mlinci na varaždinski sa sirom i špekom i puno domaćeg vrhnja.

Specijaliteti kuće svinjska potrbušina a la Đelac, i brancin a la Zlatko. Svinjska potrbušina meka je i aromatična, mahune kao prilog totalno ublažavaju jačinu mesa – korektan, a sasvim lagan obrok. Jela prate sjajni domaći sauvignon i crna kupaža s obližnjih brežuljaka.

Bedem je poznat i po jelima od divljači, poput srnetine s gljivama, fileima, umacima, divljači, ali i klasičnim odrescima, kao i po smuđu sa žara s pečenim povrćem. Za desert cijeli niz tradicionalnih i modernih slastica, a svakako probajte knedle i štrudle koje trebate naručiti prije glavnoga jela jer se spremaju od početka.

"Value for money", ugodno gastro iskustvo i mjesto na koje ćete se definitivno vraćati – utvrdite gradivo u utvrdi vrhunske hrane u srcu Varaždina!

Autor fotografija: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 042/557-545

Web: www.bedem-varazdin.com

E-mail: bedem.z.a@gmail.com

Radno vrijeme: PON – ČET: 10:00 – 22:00 h,
PET – SUB: 10:00 – 23:00 h
NEDJELJA 10:00 – 22:00 h

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Vladimira Nazora 9; 42 000 Varaždin

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Dva prepoznatljiva kuhara, Anđelko i Zlatko koji su izgradili svoj kulinarski identitet, najosebujniji su sudionici varaždinske gastronomske pozornice. Oni su profesionalci s visokom razinom osjećaja za sklad okusa uz istodobno izrazito opredjeljenje za kreativno i istraživalačko kulinarstvo. Obojica okićena titulom državnog prvaka u kuharstvu, medaljama s kulinarskih Olimpijada i Svjetskoga kulinarskoga kupa, ovaj je dvojac bez sumnje najnagrađivaniji varaždinski i hrvatski kuharski tim. Jela koja pripremaju temelje se na podlozi istraživanja originalnih lokalnih recepata uz tehnički savršenu i maštovitu uporabu najboljih namirnica, posebno ovdašnjih (vidovečko zelje, bučino ulje, svježe povrće, zagorski puran...) te ih stavljaju u poziciju kreatora i predvodnika nove varaždinske kuhinje temeljene na načelima vrhunske gastronomije, tradiciji lokalnih jela i namirnica oplemenjenih primjenom najnovijih svjetskih trendova i tehnika u pripremi hrane.
Također, smatraju da kuhinja mora biti visoko autorska kako bi se i svakodnevna domaća jela pretvorila u gastronomske spektakle. Prvi samostalni restoran koji otvaraju 2015. godine iz navedenih razloga doživljavaju kao varaždinsku utvrdu vrhunske hrane.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari