AnaMediteranska
Željko Krstačić Galić
Cjenovni rang:

Na prekrasnom otoku Rabu, u samom centru njegovog istoimenog i najvećeg mjesta, smjestio se restoran Ana, duga obiteljska priča koja je zadržala sve karakteristike stare primorske konobe, ali i unijela brojne inovacije. Na terasi i ugodnom, minimalistički uređenom interijeru, ovdje će svoj mir i kvalitetan obrok naći svatko tko se zaljubi u ovo nadrealno okružje.

Daleke 1981. godine obitelj Krstinić je započela s pizzerijom i klasičnim, jednostavnim jelima, a kada im se priključio sin Danijel, podigao je ljestvicu puno više, ponajviše svojim poznavanjem i kombiniranjem sa svježim namirnicama. Lokal je pet friendly, nema dnevnih jela, a karta se redovito mijenja tijekom sezone, ovisno čega ima u okolini i što se tog dana ulovi u blizini. Mesnih i ribljih jela ima pola – pola, lijepo je pogledati u vitrinu s odležanim komadima mesa iz domaćeg uzgoja, a jako se pazi na kvalitetan izbor maslinovog ulja uz koja poslužuju domaći kruh i tople pogačice.

Za predjelo smo pored ponuđenog carpaccia od goveđe pisanice i pačjih prsa te raznih salata, ipak odabrali specijalitet otoka, jedinstvenu sušenu hobotnicu s jajima. Strpljivo i pedantno sušeni krakovi ovog popularnog glavonošca narezani su na tanke šnite i posluženi uz vrlo kratko pržena jaja na maslinovu ulju uz dodane domaće začine. Jednostavnost koja graniči sa savršenstvom, uz izvrsno spareno vino kuće, blag i nježan istarski chardonnay Ravalico. Jelo koje treba zaštititi i hvaliti se njime, čista senzacija.

Sama vinska karta ima pedesetak naslova i uz par otočkih vina, najviše se bazira na obližnjoj Istri. a Matošević malvazija 2017, vino proslavljenog majstora, sjajno je nadopunilo brudet od sipa i domaću palentu. Palenta ukusna, mekana, vidi se da je dugo kuhana, a brudet moćan, jak, s mirisom i okusom vina, ali nikako prenaglašenim jer do izražaja dolaze i drugi začini, kao i kompaktnost i izvrsna tvrdoća svježe domaće namirnice. Jednostavno težačko jelo s malim twistom stvarno je za svaku pohvalu, a ostale specijalitete kuće, hobotnicu ispod peke, biftek u umaku od zelenog papra s ovčjim sirom i ribu zapečenu u soli – ostavili smo za neku drugu priliku.

Za kraj nas je čekalo iznenađenje, jedan od najboljih mascarponea koje smo kušali na našoj obali. Tajna leži u suhim smokvama kuhanim u prošeku, njihovom reduciranom sirupu s dodanim sokom citrusa i kombinacijom s amaretto keksima. Briljantno, zasitno, kremozno, nezaboravno!

Filozofija Ane je – što jednostavnije, to bolje. I toga se drže u svakom trenutku, mudro oslonjeni na tradicionalne recepte s dodatkom modernih tehnika. Lokal s izvrsnim idejama i još boljom realizacijom, jedan od rijetkih na Rabu koji radi do kraja prosinca, pa ako volite jesen na moru – znate gdje trebate otići.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/724376

Web: www.restaurant-ana.com

E-mail: info@rab-ana.com

Radno vrijeme: Svaki dan
11.00-15.00
17.30.-24.00

Regija: Kvarner

Adresa: Palit 80, 51280 Rab

Broj mjesta: 140

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Obiteljski restoran koji posluje od 1981.g., Ana na otoku Rabu skriven je od pogleda iako je smješten u samom centru grada, zbog čega odiše ugodnom domaćom i romantičnom atmosferom.
Sezonski menu
Komentari