2 ribaraMediteranska
Mile Peroš
Cjenovni rang:

Jedan od najstarijih restorana u gradskoj jezgri, kao i najvećih (stotinjak mjesta samo unutra), do danas je ostao mjesto na koje se u Zadru ide u svako doba godine. Ako ne biste znali što jesti toga dana, uvijek se na istome mjestu u staroj jezgri Zadra moglo naći nešto povoljno i ukusno, bez obzira na to kako se lokal zvao, a promijenio je mnogo imena. Prije desetak godina došlo je do kompletnog preuređenja i umjesto tadašnjega drvenog interijera sad stoji ultramoderan.

Restoran "2 ribara" se nalazi na stotinjak metara od Foruma, rijeke ljudi teku uz prozore, grupe turista zaviruju i opijeni mirisima Mediterana ostaju na ukusnim obrocima. Ovdje nije riječ o klasičnom ribljem restoranu, nego stvarno ima sve za svakoga. Od jednostavnih i nevjerojatno povoljnih zimskih menija za troslijedno jelo do zanimljivih ideja njihovih kuhara - svaki sladokusac može pronaći nešto za sebe i s obilne i bogate karte. Porcije su ovdje obilne, nema couverta, no tri vrste maslinova ulja na stolu - riječ je o mjestu gdje se dolaze najesti i obični ljudi, ali i predsjednici. Za svakog ponešto.

Sjajna riblja juha, gusta i s idealnom dozom rajčica otvara nam dan, a nastavlja ga specijalitet kuće – grdobina u panceti. Stvarno treba hrabrosti za spojiti tako plemenito riblje meso s totalno kontrastnim komadom slanine, ali jelo je stvarno fantastično. Mekano iznutra, hrskavo izvana, praćeno domaćom blitvom na lešo divno okupanom domaćim dalmatinskim maslinovim uljem.

Uz grdobinu od ponude se izdvaja i salata od hobotnice, miješana riblja plata, salata "Nostromo" od rezanaca svježe tune... Od mesa je preporuka biftek ili pašticada, a puno ih hvale i zbog tjestenine s raznim prilozima. Što se tiče slatkoga, očekuje vas dnevna ponuda nekoliko torti, kao i klasična panna cotta te domaća rožata. Za svaku pohvalu je i izbor lokalnih vina, pogotovo maraština i pošipa. Ako ste za dobru staru pizzu, "2 ribara" imaju krušnu peć na drva - idealno za mališane koji još ne štuju dobar riblji specijalitet.

Za sve zaljubljene u tradicionalnu kuhinju, staru zadarsku gradsku jezgru i mirise i okuse mora, "2 ribara" su nesumnjivo odličan izbor. Klasični pop i rock, grdobina, rožata s lokalnom maraštinom, više nego povoljne cijene i onda šetnja po Kalelargi. Život stvarno može biti lijep!

autor fotografija: Dino Stanin/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/213-445

Web: www.2ribara.com/zadar/

E-mail: info@restorani-zadar.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - SUBOTA: 11:00 - 23:00 h

NAPOMENA: Restoran je zatvoren do veljače 2018

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Blaža Jurjeva 1; 23000 Zadar

Broj mjesta: 160

Cjenovni rang: do 100kn

Opis restorana:

Restoran "2 ribara" otvoren je još 1960. godine. Ambijent restorana spoj je suvremenog i tradicionalnog, a nudi specijalitete iz mora, raznovrsna mesna jela i posebno osmišljene jelovnike za mališane.
Nudi bogat izbor vina iz Zadarske županije.

Nagrade i priznanja:

Nagrade i priznanja: "Nasmiješeno sunce" 2011., priznanje za najbolji restoran na području Zadra, a Trip Advisor 2015. dodijelio mu je nagradu Certificate of Excellence.
Sezonski menu
Komentari